В Україні різко подорожчала ікра: в чому причина
Експерт розповів, що вплинуло на високу ціну
Цього року ціна на червону ікру збільшилася на 20 відсотків, якщо порівнювати з минулим роком. Повідомляється, що її вартість залежить від курсу долара до гривні. Про це заявив генеральний директор Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів Дмитро Загуменний.
Спеціаліст пояснив, що сезон промислу ікри горбуші і кети на Алясці (США) проходить з червня по вересень, а це значно позначається на ціні, коли закуповуєш ікру в жовтні-травні.
Він додав, що важливу роль також відіграє курс долара до гривні. На даний момент ціна ікри горбуші досягає 1,8-2 тисяч за кілограм, ікри кети - 2-2,4 тисяч за кілограм, ікри форелі - 1,4-1,6 тисяч за кілограм.
Наприклад, ікра форелі приходить з Данії, Норвегії, Фінляндії, і є аквакультурною, тому на полицях супермаркетів її можна знайти весь рік. До того ж, вона може бути дешевше в закупівлі, ніж в минулому році, тому що через пандемію коронавірусу ресторанно-готельний бізнес припинив свою роботу.