Головна Новини Бізнес економіка Зовнішня торгівля: чому Росія і Китай залишаються найбільшими партнерами України
commentss НОВИНИ Всі новини

Зовнішня торгівля: чому Росія і Китай залишаються найбільшими партнерами України

Експерти розповіли, які фактори визначають, з ким торгує Україна

13 січня 2021, 15:02
Поділіться публікацією:

Згідно з даними Державної служби статистики України, найбільші обсяги товарообігу у нашої країни в 2020 році були з Китаєм і Росією. Серед імпортерів також слід виділити Німеччину, а серед експортерів — Польщу. Експерти розповіли про значення торгівлі з цими країнами для України.

Зовнішня торгівля: чому Росія і Китай залишаються найбільшими партнерами України

Зовнішня торгівля. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Політика vs економіка

Політолог, експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов, коментуючи статистичні дані, згідно з якими лідерами імпорту в Україну є Китай (8,3 млрд дол.), Німеччина (5,1 млрд дол.) і Росія (4,6 млрд дол.), а експортували ми найбільше в Китай (7,1 млрд дол.), Польщу (3,3 млрд дол.) і Росію (2,7 млрд дол.), зазначив: "Впадає в очі, що зовнішньополітичні пріоритети України разюче розходяться з об'єктивними обставинами, що визначають її економічні зв'язки".

Серед таких обставин, на думку експерта, варто згадати економічне посилення Китаю, який, на відміну від більшості провідних світових економік, за підсумками 2020 року наростив свій ВВП.

"Обсяг китайських товарів, що прямують до ЄС через Східну Європу та Україну зокрема, збільшується з огляду на реалізації китайських логістичних проектів (Новий шовковий шлях й ін.). Економічні зв'язки з Росією обумовлені географією та спільністю історії, — зазначає Данило Богатирьов. — При цьому, в політичному плані, відносинам України з Китаєм заважає надмірна зовнішньополітична орієнтація на США. Та ж проблема, по суті, є першопричиною всіх наших неприємностей з Росією".

Україна як важливий ринок збуту

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок зазначає, що Україна — це величезний ринок збуту. І практично всі наші торгові партнери розглядають відносини з нами виключно через цю призму.

"Росія і Китай залишаються основними торговими партнерами протягом багатьох років, — каже експерт. — Лише в останні два роки Китай зайняв першість, але Росія не випадає з трійки лідерів. Втім, тенденція до зменшення товарообігу з північним сусідом стає все більш очевидною. Причиною цього, безумовно, є війна на сході України, списку санкцій політика Заходу і серйозне збільшення економічного і торгового потенціалу Китаю і країн Європейського Союзу. Іншими словами — зміна лідерів торгових відносин України відбувається не завдяки нашій державній торгово-економічній політиці, а обумовлена потужним економічним зростанням інших країн".

Товарна структура експорту практично не змінилася, звертає увагу Валерій Клочок. Імпорт залишається визначальним для наповнення українського бюджету.

"І Китай як фактично лідер світового товарного виробництва тримає першість в Україні два роки поспіль, — підкреслює представник Growford Institute. — Відсутність української економічної стратегії, яка дозволила забезпечити зростання промислової переробної галузі, грає на руку нашим партнерам. Наприклад, Туреччина, розуміючи ці причини, останніми роками активно нарощує промислове виробництво і збільшує торгові відносини з Україною. Ну а Україна залишається в парадигмі сировинного експорту".

Нагадаємо, уряд Російської Федерації вирішив закрити торгові представництва в Литві та в Україні. При цьому в РФ залишаться торгпредставництва в 58 країнах, тоді як Україна з 2012 року не має окремих торгових місій за кордоном. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чи потрібні такі місії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини