Як українці оцінили економічний стан країни та своїх родин: опитування

Експерти проаналізували думки українців щодо економічного становища держави за рік та фінансового стану родин

Більшість українців негативно оцінюють економічне становище України за рік та фінансовий стан своїх родин. Невтішні прогнози зробили респонденти й щодо подальшого стану економіки країни та фінансового добробуту своїх родин. Про це йдеться у матеріалах результатів опитування соціологічною групою "Рейтинг".

За даними опитування, економічне становище України за останні 12 місяців значно погіршилось. Такої думки 38% респондентів. Ще 33% опитуваних вважають, що економічне становище дещо погіршилось. 25% респондентів зазначили, що економічний стан їхньої родини за рік значно погіршився, ще 30% — дещо погіршився.

Економічне становище України залишилось на попередньому рівні — так вважають 7% респондентів. Про те, що фінансовий стан у родині за рік не змінився, повідомили 9% опитаних.

Про покращення економічного становища України за рік заявили 19% опитаних, у родині фінансовий стан дещо покращився у 35% респондентів.

Українці також зробили прогнози щодо економічного стану країни у найближчі 12 місяців. Те, що він набагато погіршиться, вважають 15% респондентів, дещо погіршиться — 24%. Значне покращення економіки України прогнозують лише 2% опитаних, дещо покращиться — 17%, не зміниться — 27%.

Значне погіршення фінансового стану родини у найближчі 12 місяців прогнозують 9% українців. Ще 18% вважають що він дещо погіршиться. Прогнози, що фінансовий стан родини дещо покращиться у найближчі 12 місяців, зробили 21% респондентів. Значного покращення очікують лише 2%, не зміниться — 31% опитуваних.

За регіонами найбільш негативні прогнози щодо погіршення економіки України зробили жителі сходу — 48%, з них 17% вважають, що економічне становище значно погіршиться, 31% — дещо погіршиться. Найбільш оптимістичні прогнози щодо економіки України у найближчі 12 місяців зробили жителі півдня. Про те, що економіка дещо покращиться, заявили 21% респондентів, значне покращення прогнозують лише 2%.

Про дуже сильний вплив на економіку України пандемії коронавірусу зазначили 59% опитуваних. Лише 3% респондентів вважають, що коронавірус не вплинув на економіку.

Нагадаємо, із 2022 року в Україні пропонують удвічі підвищити розмір мінімальної пенсії за віком. Відповідний законопроєкт №5446 зареєстрований у Верховній Раді.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що голова Державної податкової служби України Олексій Любченко очолив Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та став першим віце-прем’єр-міністром.