З чого складаються і чи зростають доходи українців - Держстат

Половину доходів українці отримують від заробітних плат, ще третину - від соціальної допомоги і трансфертів

Доходи українців зростають вже третій квартал поспіль. Щоправда, темпи зростання у I кварталі цього року виявилися меншими ніж у ІV кварталі минулого року - відповідно 1,0% і 5,8%. Про це виданню "Коментарі" стало відомо з оперативних даних, опублікованих на сайті Державного управління статистики (Держстат).



Загалом, доходи населення у І кварталі 2021 року становили 983,6 млрд грн, а витрати – 1067,0 млрд грн. Відповідно зменшення заощаджень склало суму у 83,4 млрд грн. Тобто чи українці стали витрачати більше або зростання доходів українців знецінює інфляційна складова.

За повідомленням Держстату, наявний дохід у розрахунку на одного українця становив у I кварталі цього року 18 010 гривень.

Загалом структура доходів населення майже наполовину (48,4%) складається із заробітних плат. Близько 15% доходів українці отримують з прибутку та змішаного доходу, 1,6% - від власності, а ще третина доходів складається з соціальної допомоги та одержаних поточних трансфертів. При цьому за останній рік зріс відсоток соціальної допомоги у загальній структурі доходів і зменшився дохід від власності (див. першу ілюстрацію).

96,5% витрат українців за січень-березень цього року припало на придбання товарів і послуг. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року цей відсоток зріс на 3 процентні пункти.

Також зросли видатки населення на сплату податків і зменшилися на сплату доходу від власності. При цьому 8,5% усіх своїх витрат у першому кварталі населення профінансувало із заощаджень, тобто фактично українці стали біднішими.

Водночас із весни цього року українська влада під прапором "амністії капіталу" почала своєрідний "хрестовий похід" на доходи українців.