Зупинка транзиту газу з РФ: до чого готуватися Україні

За умовами договору, росіяни зобов'язалися прокачувати не менше 40 млрд кубометрів на рік через українську трубу

Російський "Газпром" поставляє газ в Європу через Україну за умовами транзитного контракту, який діє до 2024 року. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про готовність подати позов проти Росії до Стокгольмського арбітражу за відмову від транзиту через країну.

Чи можливо повне припинення транзиту російського газу через Україну? До чого і як ми повинні готуватися? На ці питання виданню "Коментарі" відповів директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

Експерт зазначає, що подати в арбітраж - це право України. Але задається питанням: а з чого раптом Шмигаль вирішив, що "Газпром" відмовиться від контракту до 2024 року? Ніяких заяв з боку "Газпрому" або Кремля не було, підкреслює експерт.

"Газпром фізично може обнулити транзит. Це його право за контрактом. Але він зобов'язаний заплатити за заброньовані потужності, - пояснює Валентин Землянський. - Тобто, для нас проблема носить не фінансовий, а технічний характер: як буде функціонувати українська газотранспортна система (ГТС) і система розподілу газу (СРГ) в умовах нульового транзиту. Чи готова до цього Україна. Наскільки я знаю, оперативного плану реагування на сьогодні немає. Тобто Україна повинна розробити проєкт редизайну роботи і ГТС, і її Оператора, коли Оператор працює в інтересах внутрішнього споживача, а не постачальника газу. У нашому випадку - "Газпрому".

Це все, зазначає Валентин Землянський, досить серйозна і кропітка робота. І на регіональному рівні облгази її вже почали проводити.

"Але необхідна політична воля і координація з боку уряду - це повинно бути рішення загальнодержавного рівня. Ось цим повинна займатися Україна і якомога швидше, а не фантазувати на тему арбітражів з неіснуючих приводів", - резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, скільки втратить Україна від зупинки транзиту газу із РФ.