Чого і чому чекати від гривні у квітні: яким буде курс

Розмір ЗВР, схоже, стане найбільшим за всю історію незалежної України, близько 45 млрд доларів

Україна увійшла в квітень із кращою фінансово-економічною ситуацією, ніж у зимові місяці, але з проблемами щодо посилення обстрілів енергосистеми. Портал "Коментарі" поцікавився в експертів очікуваннями від курсу валют у другому місяці весни. Чого та чому чекати від гривні? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чим більше ЗВР, тим стабільніша нацвалюта

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак нагадує, що, згідно з прогнозом на 2024 рік, дефіцит бюджету у нас становитиме від 37 до 40 млрд доларів.

"Тобто, – пояснює він, – щомісяця ми маємо отримувати для покриття цього дефіциту 3-3,5 млрд доларів. Частково це внутрішнє фінансування, але близько 3 млрд. доларів було б непогано залучати із зовнішніх ринків. За січень-лютий ми отримали трохи більше 1 млрд. Це спричинило щомісячне скорочення золотовалютних резервів (ЗВР) НБУ. Але березень суттєво змінив (у позитивний для нас бік) ситуацію на ринку. Ми отримали близько 9 млрд доларів зовнішньої допомоги (4,5 млрд євро від ЄС, понад 1 млрд від Канади, 1,5 млрд від Світового банку тощо)".

У квітні, продовжує Тарас Козак, очікується другий транш від ЄС у розмірі 1,5 млрд. євро. І, коли приблизно 8-9 квітня НБУ оприлюднить розмір ЗВР, той, схоже, стане найбільшим за всю історію незалежної України – 45 млрд доларів.

Це, звісно, впливає на курс. Чим більше ЗВР, тим стабільніша нацвалюта, тим менше коливань, зазначає експерт.

Але, акцентує він, показник курсу встановлюється НБУ виключно з якихось внутрішніх міркувань (щоб українці звикли до коливань, щоби не було різких коливань, щоби курс не стояв на місці тощо).

"Коливання в березні пов'язані з низкою причин. По-перше, певні успіхи рашистів на фронті, нестачі у ЗСУ озброєнь та боєприпасів, переживаннями за те, що фронт може просісти в негативному для нас ключі. По-друге, Україна довго не отримувала необхідного зовнішнього фінансування. Зараз ситуація на ринку стабільна, якихось потрясінь, якщо не буде "чорних лебедів" (непередбачуваних подій) я не чекаю, – каже Тарас Козак. – Тож у квітні-травні курс, гадаю, очікується в районі 38,5-39. У другій половині літа можливе сповзання до 40. Ну, а до кінця року курс буде, швидше за все, 41 грн за 1 дол".

У середині квітня курс може опуститись нижче 39 грн за долар

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін припускає, що НБУ зміцнить грн десь до середини квітня.

"Справа в тому, – пояснює він, – що у березні Україна отримала 9 млрд доларів допомоги. Тоді як за лютий лише 1,2 млрд, а в січні 500-600 млн. Раніше Мінфін змушений був відкладати платежі, бо бракувало коштів. Тому індексація пенсій відбулася лише у березні, коли з'явилися кошти".

Водночас, продовжує експерт, Мінфіну було важливо якомога дорожче продати свої євро. Адже основна сума з отриманих 9 млрд - саме до євро (4,6 млрд поступило нам із ЄС).

"З українцями Мінфін розраховується у грн. І йому важливо було продати євро дорожче. Для цього потрібно було, щоб Нацбанк трохи опустив курс. Що було зроблено. Курс опустився нижче 39 грн, Мінфін викупив якнайбільше, продаючи євро НБУ", – розповідає Олег Пендзін.

Він наголошує, що Мінфін займається забезпеченням фінансування соцпрограм. А НБУ відповідає за інфляцію. Наразі він утримує її нижче 5% (4,2 – 4,3%). Якщо й надалі послаблювати курс, інфляція підскочить.

"Тому в середині квітня я і прогнозую, що курс опуститься нижче 39 грн за долар", - підсумовує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що очікувати на фінансово-економічних фронтах у квітні: де можуть бути складнощі.