Головна Новини Бізнес фінанси Держбанки можуть продати у 2023 році 50–70% портфелів NPL: прогноз від Андрія Волкова
commentss НОВИНИ Всі новини

Держбанки можуть продати у 2023 році 50–70% портфелів NPL: прогноз від Андрія Волкова

Держбанки до кінця 2023 року виставлять на торги борги на суму понад 100 млрд. грн.

24 квітня 2023, 13:05
Поділіться публікацією:

Якщо державні банки зважаться на дисконти, то вони можуть продати 2023 року 50–70% своїх портфелів NPL. А решту портфелів – лише після подальшого зниження ціни. Як передає видання "Коментарі", такий прогноз у своїй колонці для видання Mind озвучив засновник та керуючий партнер групи компаній "Інвестохіллс" Андрій Волков.

Держбанки можуть продати у 2023 році 50–70% портфелів NPL: прогноз від Андрія Волкова

Андрій Волков

"Прогнозую, що держбанки до кінця 2023 року виставлять на торги борги на суму понад 100 млрд грн. Скільки з цього продадуть, залежить насамперед від того, чи банки будуть готові доводити на торгах ціну до прийнятного для покупців рівня. Тобто пропонувати дисконти понад 80% номіналу та проводити голландські аукціони (зі зниженням ціни). Якщо ні – буде продано одиничні лоти", – зазначив фінансист.

За його словами, війна в Україні вкрай негативно вплинула на рівень цінових пропозицій щодо ризикових угод. Системні гравці з ринку пішли.

"Наприклад, останні кілька років група компаній "Інвестохіллс" була одним з найбільших незалежних (не пов'язаних з боржниками) покупців NPL. За кілька років ми викупили понад 100 млрд грн таких кредитів. Зараз ми не маємо планів з поглинання боргів держбанків. Та й хто зараз їх купуватиме у великих обсягах, крім самих боржників, сказати складно. Іноземців на цьому ринку і до війни було раз-два і край, вони працювали тільки у зв'язці з локальним гравцем. Нині про них можна забути. Тому якщо не буде реальної конкуренції і борги викуповуватимуть лише самі боржники або випадкові, несистемні гравці, то середній розмір дисконту сягатиме 85–95%", – прогнозує Волков.

Також, на його думку, є висока ймовірність списання суттєвої частини проблемних кредитів. Насамперед такий крок варто очікувати від ПриватБанку, оскільки його основні боржники входять або увійшли до процедури банкрутства.

"Це значно вплине на рівень NPL на балансах, оскільки в ході банкрутства реалізацією заставних активів займається не банк, а ліквідатор, який часом хоче отримати хоч якісь гроші. І застава йде за безцінь", – наголошує фінансист.

При цьому він зауважив, що в уряді та НБУ досі триває дискусія: продавати проблемні активи під час війни чи чекати на її закінчення та спробувати продати подорожче. НБУ скоріше проти продажу, а Кабмін загалом за.

"Але дискусія є, тому найближчим часом цей процес може призупинитись. Нові активи не виводитимуться на торги, а ті, які продаються зараз, не опустяться в ціні до рівня, який буде прийнятним для покупця", – резюмує Волков.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини