Головна Новини Бізнес фінанси Який курс валют чекати українцям «під ялинку» - прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Який курс валют чекати українцям «під ялинку» - прогноз

Експерти розповіли, чи чекати українцям курсових потрясінь гривні та долара

9 грудня 2020, 15:47 comments2054
Поділіться публікацією:

"Коментарі" з'ясували, чи чекати українцям курсових потрясінь, коли і чому вони можуть відбутися і як можна пом'якшити їх наслідки.

Який курс валют чекати українцям «під ялинку» - прогноз

Фото з відкритих джерел

"Значного попиту на валюту поки не прогнозується"

Голова громадської організації "Re: Старт", акціонер в Банк Юнісон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко не прогнозує якихось значних курсових потрясінь в короткостроковій перспективі.

"Значного попиту на валюту поки не прогнозується, попри погашення найближчими днями великого випуску ОВДП — на 10,4 млрд грн. Очікується, що його отримають держбанки, які перевкладають кошти в нові випуски держоблігацій", — зазначає експерт.

За її словами, попит і пропозиція на валютному ринку в грудня 2020 року теж мають відносний баланс. І це попри те, що НБУ не з'являється на валютному Міжбанку вже більше 3-х тижнів, й експерти впевнені, що він не скоро вийде на ринок.

Негативним фактором, який суттєво може вплинути на валютний курс залишається дефіцит бюджету на 2020 рік, вважає Оксана Чепіжко.

"Річ у тому, що його фінансування, імовірно, формується шляхом прихованої емісії гривні (через механізми рефінансування і ОВДП), — говорить експерт. — Втім, швидше за все, проникнення засобів в економіку буде повільним. Тому на тлі слабкої ділової активності, в тому числі через карантинні обмеження, така емісія не стане драйвером девальвації, принаймні, в поточному році".

Ще одним істотним фактом, який вплине повною мірою на курс валют, є голосування у ВР за Держбюджет-2021. Це один з важливих маркерів для того, щоб Україна отримала хоч якийсь прогрес у переговорах з МВФ, підкреслює Оксана Чепіжко.

"Що найгірше можна зробити, коли починаються валютні гойдалки? Бігати по обмінках і переводити гривні в долари або назад"

Президент ГО Діловий клуб "Партнер", інвестиційний консультант Сергій Івагло, який є експертом з управління особистими капіталами (сімейні гроші), радить українцям не реагувати на незначні коливання курсу.

"Що найгірше можна зробити, коли починаються валютні гойдалки? Бігати по обмінках і переводити гривні в долари або назад. Це завжди призводить до хаосу — і втрати грошей. Потрібно бути зануреним в цей сегмент, торгувати валютою, щоб відстежити ці скачки — і заощадити або примножити", — підкреслює експерт.

За його словами, в довгій перспективі (10 років) гривня — така ж крута валюта, як і долар. І якщо на 10-20 років покласти на депозит еквівалентну суму в доларах і гривні, то на виході виявиться, що грошей — однаково.

"У гривні набагато вище дохідна частина. Тому вона не тільки переганяє інфляцію, але і нарощує капітал з урахуванням середніх ставок дохідності", — зазначає Сергій Івагло.

Він також звертає увагу, що всі світові експерти говорять про важливість мультивалютної корзини.

"Суть в тому, що потрібно розподіляти інвестиції по різних валютах. Щось — у гривні, щось в доларі або євро, — пояснює інвестиційний консультант. — Приміром, 40% — гривневі резерви, 60% — в іноземній валюті. Ще рекомендація — зберігати гроші та створювати первинні резерви у валюті, в якій ви живете. Якщо отримуєте гроші за свою роботу в доларах — зберігайте в доларах. Якщо в гривні — в гривні. А якщо настає "валютний психоз" — набираємо особистого фінконсультанта і він вас "разчаклує". Або ж читайте правильні поради в правильних і компетентних виданнях".

Нагадаємо, експерт спрогнозував, на якому рівні втримається гривня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини