Кирило Шевченко назвав умови для виділення Україні чергового траншу МВФ

Серед умов МВФ знаходиться і посилення позицій Нацбанку

Щоб мати можливість отримати необхідне фінансування від Міжнародного валютного фонду, Україні слід вирішити наявні проблеми у фіскальній, а також енергетичній сферах, і не забути про боротьбу з коррупцією. Такої думку дотримується глава Національного банку України Кирило Шевченко, про що він заявив на зустрічі з послами країн Великої сімки.

Крім іншого, Шевченко зазначив, що під час роботи місії МВФ в Україні (21-23 грудня 2020 го і 11 січня-12 лютого 2021 року — ред.) уряду вдалося визначити конкретні подальші кроки для продовження співпраці.

"Що стосується частини програми в рамках відповідальності НБУ, то у нас немає розбіжностей з експертами Фонду. Навпаки, є спільне бачення результату — це посилення незалежності НБУ, його здатності, вдосконалення взаємодії між Радою і Правлінням НБУ, корпоративного управління в банках і вирішення питання повернення активів збанкрутілих банків", — підкреслив глава НБУ.

На сьогодні Нацбанк вже виступив ініціатором створення першого в Україні спеціалізованого фінансового суду. Така тактика дозволить сформувати якісно новий підхід в регулюванні портфеля непрацюючих кредитів. Також подібні дії допоможуть в дієвого захисту прав кредиторів і інвесторів.

Крім цього частка непрацюючих кредитів в українських банках в 2020 році знизилася до 41% (з позначки в понад 48%). Такий результат став можливий завдяки співпраці Нацбанку, уряду і самих фінансових установ.

Слід відзначити і те, що НБУ визначив межі вимог до організації процесу управління проблемними активами. Банки, в свою чергу, подали необхідні стратегії управління NPL.

Ще в рамках співпраці із МВФ Нацбанк сприяв визначенню критеріїв для списання непрацюючих активів, що теж є важливою частиною вимоги місії Фонду.

"Зменшення частки держави в банківській системі — це одне зі стратегічних завдань. Перша ластівка — це недавня кредитна угода між Міністерством фінансів України, IFC та Укргазбанком із можливістю конвертації кредитних коштів в статутний капітал банку. Це потужний сигнал інвесторам", — зазначив Шевченко.

Нацбанк виступає за продовження переговорів між ЄБРР і Ощадбанком. Для того, щоб відбулося входження іноземного інвестора в капітал Ощадбанку, банку необхідно приєднатися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Для цього в високих колах вже підготовлений відповідний проект Закону України. Це, а також реструктуризація боргу Фонду гарантування перед Міністерством фінансів, дозволить збільшити гарантовану суму для відшкодування вкладникам.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" цікавилися у експертів, яким чином Україна може впоратися без траншу від МВФ і чим взагалі "загрожує" відсутність кредитних грошей.

Також на порталі вдасться дізнатися, чому МВФ не виділив гроші на транш — на думку президента Володимира Зеленського.