Головна Новини Бізнес економіка Без траншів, без варіантів: як Україна впорається без підтримки МВФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Без траншів, без варіантів: як Україна впорається без підтримки МВФ

Недостатній прогрес у виконанні вимог МВФ залишив Україну без грошей

15 лютого 2021, 15:32
Поділіться публікацією:

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) завершила роботу в Україні. Прогресу немає, траншів поки теж не буде. Про що говорить ця ситуація? Як вона розвиватиметься далі? Люди, які розуміються в економіці, здебільшого несхвально дивляться на те, що сталося. Кореспонденти "Коментарів" поспілкувалися з експертами, аби розібратися — що ж чекає на українців у найближчому майбутньому. 

Без траншів, без варіантів: як Україна впорається без підтримки МВФ

Україна поки залишилася без траншу від МВФ. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Ніякого відкату реформ

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський вважає, що результат — цілком очікуваний, адже Україна не виконала досить серйозні маяки в реформуванні судової системи.

"Якщо в плані реформування податкової та митниці, в плані бюджету особливих претензій не було, то щодо судової влади  серйозні зауваження. Судові рішення, які виглядали як напад на антикорупційні органи, поставили під загрозу всю антикорупційну політику держави. І МВФ не міг прийняти іншого рішення",  пояснює Ілля Несходовський відсутність прогресу в переговорах.

Питання, за його словами, вже не в тому, щоб повернути назад антикорупційні зрушення, які суди "відкотили" своїми рішеннями.

"Фонд вимагає від уряду, парламенту, Офісу президента вжити дієвих змін, щоб в майбутньому унеможливити такі скасування. Міняти чи процедури, або самих суддів, щоб не було відкату реформ, в тому числі антикорупційної. Поки такі рішення не приймуть на державному рівні, співпраці з МВФ не буде",  прогнозує Ілля Несходовський.

За його словами, це не тільки проблеми з виконанням бюджету (куди вже заклали потенційні транші від МВФ). Це ще й проблеми з іншими нашими донорами  ЄС, Світовим банком тощо. 

Україні пропонують "торгувати суверенітетом"

Експерт Growford Institute, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Віктор Скаршевський запевняє: "Було очевидно, що після введення верхньої межі тарифів на газ для населення (повернення до регулювання цін)  це буде формальною причиною (серед решти інших) для ненадання чергового траншу. Є й питання по судовій системі, щодо антикорупційних органів. Наприклад, йде розмова про необхідність формувати один із головних органів української судової системи із допомогою міжнародних експертів. Представників іноземних держав. Не громадян України. А це вже схоже на торгівлю суверенітетом".

На думку експерта, торгівля суверенітетом і так сталася. Наприклад, ми вже не можемо самостійно розпоряджатися своїм же газом.

"І все це ми віддаємо за чергові кредитні подачки, які ніколи не отримували в повному обсязі. Було 10 програм із МВФ, зараз йде 11-та. В середньому ми отримували лише 42% від обговорюваної суми. Ось і зараз  отримали лише 2,1 млрд доларів із 5. Більше можемо і не отримати. І це буде в рамках попередньої статистики",  каже Віктор Скаршевський.

Він прогнозує, що переговори з МВФ триватимуть. І транш ми, ймовірно, отримаємо до кінця літа.

"Навесні наша влада зніме обмеження на тарифи на газ, підвищить тарифи на електроенергію. Уже подані президентські законопроекти в рамках реформи судової влади (одна з вимог МВФ). Це буде одна з причин для надання траншу. Друга причина  хоч у нас і досить золото-валютних резервів (ЗВР), але у вересні буде пік виплат за зовнішніми боргами  трохи менше ніж 3 млрд доларів. Під це нам і видадуть черговий кредит. Заявивши, що "спостерігаємо прогрес у виконанні зобов'язань". Хоч краще б ці гроші йшли на розвиток української економіки. Але, на жаль, питаннями списання частини боргів (їх реструктуризації) ніхто у нас не займається",  пояснює експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, коли Україна теоретично зможе розплатитися з боргами від Міжнародного валютного фонду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Правдоруб

15 лютого 2021, 16:33

Читаешь это, анализируешь другие факторы и понимаешь что нашей стране полная попа! Как бы она и есть, а на самом деле её нет! И если не принимать кардинальных и радикальных методов будет все только хуже.

Господь

15 лютого 2021, 15:44

Деньги,если и надо занимать,то у друзей-у России.А МВФ всегда способствовал развалу стран,что бы остатки их производства могли скупить транснациональные корпорации или просто уничтожить конкурента,даже возможного.Классно это показано в Слуге народа-2, в конце фильма.Странно,что Зеленский с друзьями понимал природу МВФ еще в 2015,но пытаеться сотрудничать с ним .


Новини