Монети із СРСР готові купувати за сотні тисяч гривень: які та як виглядають

Головну роль відіграє не "вік" монет, а рідкість примірника

Серед старих монет, які були у вжитку в СРСР, зустрічаються рідкісні екземпляри, які українці можуть продавати на спеціальних електронних аукціонах. При цьому ціна однієї може варіювати в межах 300 тисяч гривень. Про це свідчать дані профільного аукціону Monitex.

Так, 20 копійок, датованих 1934 роком, можуть купити за суму від 100 до 300 тисяч гривень, при цьому ціна радянських 15 копійок того ж року - не більше 150 гривень.


На аукціоні також готові купувати дріб'язок, який карбувався у 1942 році, проте його ціна набагато менша. Наприклад, вартість 15 таких копійок у Києві становить від 500 до 3000 гривень. Аналогічна вартість і 10 копійок 1942 року.


Джерело повідомляє, що під час оцінки вартості монет основну роль відіграє не їхній "вік", а рідкість примірника. Також повідомляється, що перш ніж продати або купити монету, варто звернутися за допомогою до фахівців. Це убезпечить вас від шахраїв, з якими нерідко можна зіткнутися у Мережі.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання "Коментарі" розповідало, що існують різні варіанти дорогих 5 копійок, вартість яких залежить від року випуску, а також деяких особливостей. Це можуть бути відмінності в формі й розташуванні ягід на монеті, накресленні цифр, елементах тризуба та інші. Їхня ціна може становити кілька тисяч гривень. Рідкісні монети можна продавати на спеціалізованих електронних аукціонах, а також через популярні сервіси із розміщення оголошень. Однак у другому випадку варто бути особливо обережними, адже частими є шахрайства.