Монету номіналом в одну гривню оцінили у 350 доларів: у чому її особливість (ФОТО)

Монета виготовлена із бронзи

На профільному електронному аукціоні Violity виставлено на продаж металеву гривню, яку продавець оцінив у більш ніж 350 доларів (10 тисяч гривень). Монета датована 2005 роком і має брак – поворот штемпеля на 180 градусів.

Автор оголошення зазначив, що гривня виготовлена із бронзи, а також вона не реставрувалася.

Поки що ніхто не зробив ставок на аукціоні, але за лотом слідкує 46 осіб, яких зацікавила пропозиція. У коментарях до лоту надходять пропозиції купити монету, але за ціною 8,5 тисячі гривень.


Зазначимо, що зазвичай зображення з обох боків монети - суворо паралельні, оскільки штемпеля в прес встановлюються і закріплюються в одному положенні. Але іноді (частіше через неуважність співробітників або розбовтаність кріплення) штемпель повертається щодо нормального становища. Такий кут може досягати 180 градусів, як і з гривнею в лоті. Таким чином зворотний і лицьовий бік монети карбуються відносно один одного вгору ногами.

Щоб продемонструвати наявність браку на монеті, нумізмати фотографують їх біля дзеркала.

Нагадаємо, що перед тим як виставити монету на продаж або придбати, слід встановити її реальну вартість та цінність. Зробити це можна на спеціалізованих форумах для нумізматів або в обговореннях до лотів. Найчастіше на аукціонах продають монети, виготовлені спеціально для заробітку на колекціонерах.

Раніше у матеріалі порталу "Коментарі" повідомлялося, що 50 копійок, датованих 2003 роком, продають за 2900 гривень. Монета особлива тим, що була викарбувана для спеціального річного набору, але в обігу так і не зустрічалася.