Надходження до держбюджету та фінансова допомога від міжнародних організацій: що розповів міністр фінансів

Яка ситуація в сфері фінансів України через місяць з початку повномасштабного вторгнення

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, яка ситуація з видатками та держбюджетом, надходженнями від міжнародних організацій. Про це відомо з брифінгу.

Наразі перед бюджетом стоять головні виклики: забезпечити фінансування армії та безперебійні виплати громадянам (пенсії, соцвиплати, допомога). За рішенням уряду всі кошти, які не є нагальними Мінфін спрямовує в резервний фонд, а звідти на підтримку пріоритетних напрямів фінансування.

За програмою "єПідтримка" кошти отримали 3,5 млн українців, а заявок надійшло більше 4 млн. Тож найближчим часом ці видатки будуть профінансовані. Мінфін виконує рішення президента щодо підвищення виплат військовослужбовцям в заявлених обсягах та виплат сім'ям загиблих - до 15 млн грн. Наразі - це основні видатки, які міністерство здійснює.

"Економіка працює в режимі воєнного стану. Це негативно позначається на сплаті податків. Деякий бізнес авансовано сплатив податки, що дозволило в березні безперебійно здійснювати всі платежі. За цей місяць недовиконання планових показників по сплаті ПДВ складає 7,5 млрд грн. Ми розуміємо чому це сталося, бо багато підприємців припинили свою роботу", - наголосив міністр.

Щодо надходжень в бюджет з митниць, то вони теж скоротилися, зазначає чиновник. За березень сума сплаченого мита становить п'яту частину від довоєнного стану - 6,7 млрд грн, а до 24 лютого було 32 млрд гривень.

Мінфін разом з Нацбанком запустили продаж військових облігацій. Вже було проведено п'ять аукціонів та згенеровано 30 млрд грн до держбюджету. За словами міністра, наразі є можливість придбати навіть одну облігацію, її ціна 1000 грн. Це гарна підтримка бюджету в період воєнного стану. На відкритих в НБУ рахунках для ЗСУ акумульовано 13 млрд грн, рахунку для гуманітарних потреб - 328 млн грн.

Іноземні інституції та організації надають підтримку Україні. Незабаром бюджет отримає 3 млрд євро. Наразі на рахунки Казначейства перераховано допомогу від МВФ - 1,4 млрд доларів та макрофінансовану допомогу ЄС 600 млн євро. Від Світового банку сума допомоги становить - 312 млн євро, Європейського інвестиційного банку - 639 млн євро. Уряд Італії вже надав грантову допомогу в розмірі 110 млн євро. Днями було підписано угоду з французьким урядом - французьким агенством розвитку. Україна отримає кредит на суму 300 млн євро строком на 15 років на пільгових умовах.

Як повідомляв портал, експерти розповіли, як ще держава може допомогти бізнесу.