Головна Новини Бізнес економіка Підприємці під час війни: як ще держава може допомогти бізнесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Підприємці під час війни: як ще держава може допомогти бізнесу

Державне замовлення в період воєнного стану може допомогти українським бізнесменам залишатися на плаву

29 березня 2022, 17:52
Поділіться публікацією:

Підприємці під час війни: як ще держава може допомогти бізнесу

Фото ілюстративне / Pixabay

За даними Міністерства економіки, втрати підприємств від бойових дій з 24 лютого складають 80 млрд доларів, втрати в сфері інвестицій — 54 млрд доларів. Advanter Group та Центр Економічного Відновлення публікують дані свого дослідження стану та перспектив українського бізнесу. Фахівці підрахували, що станом на 23 березня, 74% підприємств або зупинили свою діяльність (47%), або працюють з меншою потужністю (27%). За їх даними, тільки 17% підприємців мають надію зберегти обсяги продажів на рівні 2021 року, 34% опитаних не бачать можливості нарощувати обсяги діяльності в поточному періоді. Експерти проаналізували перспективи розвитку малого i середнього бiзнесу для порталу "Коментарi".

Сергій Сароян, засновник компанії Performance Management, говорить, що наразі представники малого і середнього бізнесу намагаються триматися і платити зарплати співробітникам. Однак майже половина бізнесменів призупинила свою діяльність, а фінансова подушка на два місяці і більше є лише в 46% підприємців. В той же час зберегти обороти хоча б на рівні 2021 року сподіваються лише 15%.

"Зараз головним питанням є виживання, так що багато хто намагається адаптуватися і вносити свій внесок у підтримку життєздатності країни. Ключове завдання для держави-забезпечення людей роботою, а не виплата допомоги, розміру яких буде явно недостатньо. Необхідно підтримувати життя держзамовленнями, де є така можливість. Податкові послаблення і державні гарантії — це добре, але, звичайно, повністю вирішити проблеми підприємців вони не можуть", — пояснює експерт.

Щодо практики релокації підприємств із зон бойових дій до інших регіонів, або за межі України, то тут ситуація складна.

"Далеко не кожен бізнес можна перенести в інший регіон країни або навіть за кордон. У цій справі щастить IT і фінансам, а от інші змушені, як мінімум, на час припиняти свою діяльність. В Україні сформувався сильний клас невеликих підприємців, причому сталося це не завдяки зусиллям влади, а скоріше всупереч. Саме він буде ключовим драйвером відновлення економіки після війни, так що всі діючі пільги повинні зберегтися. У США на малий та середній бізнес (МСБ) припадає близько 50% ВВП, хоча їх багатомільярдні корпорації відомі всьому світу. Аналогічна картина і в інших розвинених країнах, де МСБ є головним роботодавцем. Якщо українських підприємців не чіпати, то вони стануть найважливішою частиною економіки", — наголосив Сергій Сароян.

Кандидат економічних наук, власник медіагрупи "Коментарі" Віктор Гольдський зазначає, що наразі бізнесмени в Україні стикнулися з кількома викликами. Серед яких: система пріоритетів та відсутність або зниження попиту на їх товари/послуги.

"Якщо попиту товар/послугу немає, його виробляти ніхто не буде. В умовах, коли мільйони людей в одну мить втратили все, коли у них немає не те що даху над головою, а просто шматка хліба, то пропонувати таким людям прокачати навичку стійки на голові за кілька тисяч доларів просто безглуздо", — розмірковує експерт.

Тому уряду слід не лише встановлювати послаблення для бізнесменів щодо перевірок та кредитування, а й допомогти з фінансуванням, тобто забезпечити підприємства державними замовленнями.

"І найкраще, що може зробити держава для підприємців у нинішніх реаліях – це забезпечити держзамовлення. Якщо люди організували пошиття переносок, добре, закупіть для потреб ЗСУ ці переноски: без тендерів, без бюрократичної тяганини, без відкатів, просто візьміть і купіть. Якщо будівельники готові здати будинок в експлуатацію, то ви не тільки повинні прийняти цей будинок, але й викупити квартири для розміщення вимушених переселенців. Нехай під зобов'язання, хай навіть із відстрочкою платежу, але взяти та викупити. Якщо є запит на реконструкцію напіврозвалених будівель якогось там заводу часів індустріалізації в СРСР, то візьміть і через "не можу просто так" дайте можливість працювати і заробити", — підкреслив Віктор Гольдський.

Як повідомляв портал, Мінекономіки озвучило втрати України від бойових дій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини