Головна Новини Бізнес економіка Мінекономіки озвучило втрати України від бойових дій
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінекономіки озвучило втрати України від бойових дій

Українська економіка втратила мільярди доларів за період війни

28 березня 2022, 14:10
Поділіться публікацією:

Міністр економіки Юлія Свириденко повідомила про суму втрат нашої держави з моменту повномасштабного вторгнення російських окупантів.

Мінекономіки озвучило втрати України від бойових дій

Фото ілюстративне / Pixabay

Як зазначила очільниця відомства, сума єдиноразових втрат від обстрілів та бомбардувань українських міст і селищ окупантами складає 564,9 мільярдів доларів. Економісти підрахували суми грошових втрат в різних сферах. Підрахунки наступні: зруйновано і пошкоджено інфраструктури на 119 млрд доларів США; втрати ВВП України в поточному році складають 112 млрд доларів США.

Окупанти знищили майно українців на суму понад 90 млрд доларів. Втрати підприємств від бойових дій складають 80 млрд доларів, втрати в сфері інвестицій — 54 млрд доларів. Держбюджет не дорахувався вже 48 млрд доларів.

"Існують щонайменше два методи підрахунку. Перший – це оцінка втрат від безпосередніх руйнувань, другий – розрахунок втрат від загального впливу бойових дій, тобто усіх наслідків, включно з погіршенням економічної ситуації в державі, зростанням безробіття, блокуванням торгівлі, зниженням споживчого попиту тощо. Варто зазначити, що кожного дня цифри змінюються і, на жаль, вони зростають. Саме тому Україна, попри всі перешкоди, буде домагатися стягнення з агресора компенсаційних виплат. Як за судовими рішеннями, так і за рахунок передачі нашій державі заморожених активів рф", — зазначила міністерка.

В аналітиці Київської школи економіки КSЕ Institute вказані загальні втрати економіки — як прямі (руйнування, зупинка виробництва тощо), так і непрямі від виїзду біженців, припинення інвестування, виплат соціальної допомоги тощо. Отже, прямі збитки інфраструктури на 24 березня складають $63 млрд або 1,8 трлн гривень. Загальні втрати економіки України наразі становлять від 543 млрд до 600 млрд доларів США. 

Розрахунки проводили працівники аналітичного підрозділу Київської школи економіки, волонтери із партнерських організацій, працівники Центру економічної стратегії та "Prozorro.Продажі".

"Схоже, що після невдачі із "планом А" щодо захоплення Києва за два-три дні або принаймні Харкова в ті ж терміни, російські загарбники перейшли до "плану Б" та планомірно руйнують житлові квартали та інженерну інфраструктуру міст України", — написав Юрій Гаврилечко, економіст, експерт Української фабрики думки.

Advanter Group та Центр Економічного Відновлення публікують дані свого дослідження стану та перспектив українського бізнесу. Фахівці підрахували, що прямі втрати малого та середнього бізнесу можуть становити 80 млрд доларів. За інформацією аналітиків, станом на 23 березня, 74% підприємств або зупинили свою діяльність (47%), або працюють з меншою потужністю (27%).

Як повідомляв портал, експерти розповіли, які важливі рішення має ухвалити українська влада.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини