Головна Новини Бізнес економіка Врятувати економіку: які важливі рішення має ухвалити українська влада
commentss НОВИНИ Всі новини

Врятувати економіку: які важливі рішення має ухвалити українська влада

Експерти пояснили, які заходи щодо врегулювання економіки України та допомоги бізнесу мають бути вжиті під час воєнного стану

24 березня 2022, 13:11
Поділіться публікацією:

Цього тижня планується проведення пленарного засідання Верховної Ради, на якому мають намір розглянути законопроекти щодо податкової та митної реформи, посівної. Які рішення з метою переформатування економіки в умовах військового стану ВР та Кабмін мають ухвалити якнайшвидше?

Врятувати економіку: які важливі рішення має ухвалити українська влада

Фото ілюстративне / Pixabay

Вкрай важливо переорієнтувати економіку на нові умови

Політичний експерт, експерт із конституційного права Богдан Бондаренко міркує так:

"Ключове зараз для роботи парламенту – провести максимальні дії для виконання ідей Кабінету міністрів, пов'язаних із перезапуском економіки в умовах воєнного часу. Ми вже місяць воюємо. І невідомо, коли все це закінчиться. Враховуючи, що війна переходить у затяжну стадію, дуже важливо переорієнтувати економіку на нові умови. Допомогти їй адаптуватися. Вистояти. Так буде легше вистояти всій країні".

Адже більше шансів перемогти у того боку, який більш готовий економічно, пояснює Богдан Бондаренко.

Лібералізація тарифного регулювання та митна реформа мають бути запущені

Політичний аналітик Максим Маньковський не сумнівається, що нинішня ситуація вимагає від ВР ухвалення низки законодавчих ініціатив щодо підтримки нашої економіки.

"Нам потрібні нові правила та норми, які будуть ефективно допомагати бізнесу в умовах військового стану, – наголошує експерт. – Лише лінивий ще не казав, що нам потрібно запускати економіку. Прийнято попередні зміни до законодавства , що стосуються податкової політики, це добре. Ще б — чіткіші пояснення від державних органів, як застосовувати ті чи інші норми, особливо малому бізнесу".

Дуже своєчасним Максим Маньковський вважає кейс щодо зміни митних правил. І його, наголошує експерт, слід приймати негайно. Адже крім гуманітарної та військової допомоги нам потрібні безперебійні поставки продуктів, ліків, палива тощо.

"Багато бізнесменів зіткнулося з проблемою відсутності вільних оборотних коштів і тому норми про лібералізацію тарифного та нетарифного регулювання, які я бачу в проекті закону №719, вважаю вкрай необхідними. Як і митну реформу, яка обов'язково має бути запущена на найближчому засіданні ВР", – резюмує Максим Маньковський.

Україні слід займатися прямим державним кредитуванням важливих для країни галузей економіки

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко впевнений, що важливим є комплексний підхід у процесі переходу економіки на "військові рейки". І тут уряд з парламентом мають працювати пліч-о-пліч.

"Ми маємо провести облік та аудит всього, що у нас зараз є. Посівна однозначно має проходити при координації з військовими адміністраціями та Міністерством агрополітики та продовольства, – зазначає експерт. – Можна скільки завгодно робити заяви, що у нас вистачає продовольства, але 20 млн тонн зерна, які збереглися через те, що порти заблоковані, не означає, що все добре. Наскільки я знаю, зараз немає централізованої інформації — скільки, чого і де у нас зберігається в держсховищах, на приватних елеваторах, овочесховищах. Які запаси мають торгові мережі, виробництва (причому як готової продукції, так і сировини для її виготовлення)".

За словами Юрія Гаврилечка, те, що зараз відбувається, – це забезпечення потреб держави "з коліс". Але оскільки на гуманітарці постійно жити неможливо, вже зараз слід зробити облік наявних ресурсів. Усюди, де це можливо.

"Також слід вести облік переселенців, громадян, які постійно проживають на цих територіях. Приблизно визначити кількість необхідних продуктів харчування та запасів. І, виходячи з цих оцінок, займатися посівною та допомогою господарствам у її забезпеченні. А держава зобов'язана допомагати, особливо зараз. І добривами, і паливом (з дизелем – серйозні проблеми). Квоти, дотації, розподіл. Можливо, домовленості на рівні держави у передачі нашими західними партнерами сільгосптехніки в лізинг", – зазначає експерт.

Він також акцентує, що військова (мобілізаційна) економіка — це не соціалізм, а спосіб максимально ефективно використання існуючих ресурсів.

"Державі важливо чітко розуміти різницю між інвестиціями (вкладенням грошей заради отримання прибутку) та вкладенням капіталом (використання існуючих ресурсів для вирішення певних завдань). Україні слід займатися прямим державним кредитуванням важливих для країни галузей економіки. І вже зараз ці галузі треба чітко визначити, – пояснює Юрій Гаврилечко. – Для чого Мінекономіки має надати не прогноз, а обґрунтовану оцінку того, що ми наразі втратили, що є, що є критично важливим для найближчих трьох місяців – півроку. Що ми можемо вирішити власними силами, а з яких проблем слід звернутися до закордонних партнерів".

Щодо митниці, то Юрій Гаврилечко – прихильник того, що на сьогоднішній момент митниця з боку України та в Україну з боку країн ЄС має бути скасована.

"Все, що нам везуть, має якнайшвидше потрапляти на територію України. Усім, хто виїжджає, потрібно дозволити зробити це максимально швидко, – упевнений експерт. – І це – не митна реформа, а тимчасові заходи".

Як повідомляв портал, чомусь не всі компанії йдуть з російського ринку і як санкції впливають на економіку агресора.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини