Головна Новини Бізнес фінанси НБУ незаконно вивів з ринку банк "Преміум"
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ незаконно вивів з ринку банк "Преміум"

Верховний суд відмовив Національному банку України в задоволенні касаційної скарги у справі про ліквідацію банка "Преміум"

26 серпня 2020, 21:35
Поділіться публікацією:

15 липня 2020 року набрала законної сили постанова Верховного Суду України за фактом розгляду касаційної скарги Національного банку України на постанову Окружного адміністративного суду м.Києва та постанову Київського апеляційного адміністративного суду у справі про визнання рішення про ліквідацію банку "Преміум" незаконним.

НБУ незаконно вивів з ринку банк "Преміум"

Банк Преміум

ВСУ постановив скасувати рішення регулятора про ліквідацію банку, а також скасувати рішення ФГВФО про початок ліквідаційної процедури.

Нагадаємо, НБУ прийняв рішення про ліквідацію банку Преміум 11 лютого 2016 року, аргументувавши своє рішення порушенням фінмоніторингу. У зв'язку з постановою Верховного суду представники банку вимагають відкрити кримінальні справи на причетних до рішення.

"Ми вимагаємо на основі законів України і Конституції України публічного вибачення НБУ перед акціонерами, колективом і вкладниками банку Преміум, відкриття кримінальних справ на керівництво НБУ і правління НБУ, злочинні дії яких спричинили величезні збитки громадян України", — йдеться в заяві представників банку.

Крім цього, банк вимагає грошової компенсації, в якій повинна враховуватися стартова вартість знищеного підприємства, недоотриманий прибуток за 4,5 роки за безкоштовне користування грошима на рахунку банку, що знаходяться в НБУ, і моральну шкоду.

Більш того, представники банку вимагають відновити його ліцензію, яка блокується так званим законом про банки. У зв'язку з цим вони звертаються до президента Володимира Зеленського. Відзначимо, на момент ліквідації банк знаходився на 47 місці рейтингу НБУ з 165 діючих на той момент.

Банк не мав ніякої заборгованості ні перед державою, ні перед центробанком, а також пройшов комплексну перевірку регулятора за період 2012-2015 без зауважень.

Як відомо, Конституційний суд зараз розглядає правомірність закону про банки, яким забороняється їх повернення колишнім власникам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини