Головна Новини Бізнес фінанси "Приватівський" депозит Суркісів під 13% у валюті: економісти дали оцінку
commentss НОВИНИ Всі новини

"Приватівський" депозит Суркісів під 13% у валюті: економісти дали оцінку

Суркіси відкрили валютний депозит у "Приватбанку" під 13 відсотків річних більше 10 років тому. Валютний депозит під 13% компанії Суркісів міг служити джерелом виведення грошей українських платників податків

12 червня 2020, 15:20 comments3034
Поділіться публікацією:

Ще до націоналізації "Приватбанку" компанії, що належать братам Суркісам, відкрили у кіпрській філії банку депозит на 267 мільйонів доларів. Близько 10 років вони отримували відсотки в розмірі 13%, що само по собі нечувано, вважає економіст Олександр Савченко.

"Приватівський" депозит Суркісів під 13% у валюті: економісти дали оцінку

"Депозитних ставок в розмірі 13% у валюті – у світі не існує вже 40 років", — говорить експерт.

Зазначимо, що за інформацією з сайту Центрального банку Кіпру, депозитні банківські ставки з 2008 по 2016 рік в країні були зафіксовані на рівні від 1% до 5% максимум.

Відповідно, ставка 13% в такому разі може свідчити про реалізацію схеми виведення мільйонів доларів українських платників податків в офшорні структури сімейства Суркісів.

За словами економіста Віктора Ведмедя, захмарна депозитна ставка для сім'ї Суркісів повинна зацікавити правоохоронні органи.

"Потрібно предметно дивитися на те, як приймалося таке рішення, чи була реакція спостережних органів, які здійснюють контроль за діями правління. Потрібно проводити експертизу прийнятих тоді документів", — каже економіст.

Якщо знайти господарські порушення може бути складно, каже Ведмідь, то кримінальні – цілком.

"Експертиза потрібна, щоб підтвердити факт наявності кредитних взаємовідносин (Суркісів і колишніх власників "Привату") на таких умовах в той період", — уточнив він.

В 2016 році, після націоналізації "Приватбанку", депозит Суркісів був конвертований в капітал самого "Привату", так як Суркіси визнані пов'язаними особами з колишнім власників фінустанови.

Тепер же офшорні компанії сім'ї Суркісів (CAMERIN INVESTMENTS LLP, SUNNEX INVESTMENTS LLP, TAMPLEMON INVESTMENTS LLP, BERLINI COMMERCIAL LLP, LUMIL INVESTMENTS LLP, SOFINAM INVESTMENTS LLP) через суд намагаються змусити "ПриватБанк" заплатити їм відсотки по депозиту, якого формально не існує з 2016 року. З іншого боку, у Верховному суді вони заперечують застосування до них процедури bail-in.

Варто відзначити, що за час існування депозиту "Приват" Суркісам виплатили більше 350-400 млн доларів у вигляді відсотків. Тобто суму, що істотно перевищує тіло самого депозиту, пише "Ділова столиця".

"А значить Суркісів можуть зобов'язати повернути різницю державі, а це понад 100 мільйонів доларів", — припускають журналісти.

Нагадаємо, Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги Кабміну на рішення Печерського райсуду 2017 року про зобов'язання державного "Привату" обслуговувати депозити офшорів братів Суркісів.

Також відзначимо, що "ПриватБанк" вимагає перегляду прийнятих раніше українськими судами рішень на користь Суркісів, чим намагається повернути Україні 407 млн грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини