Що буде з курсом гривні у липні: які фактори стануть вирішальними

У липні курс валют буде прогнозованим, при цьому коливатиметься у певних межах

З початком літа гривня продовжила відносне просідання щодо долара. На що чекати з липня? Які фактори вплинуть на зміцнення чи ослаблення нацвалюти? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Курс валюти повністю залежить від НБУ

Економічний експерт Данило Монін вважає, що вже зараз почала намічатися стабілізація курсу національної валюти.

"Прийшли гроші від ЄС 2 млрд. доларів. На початку липня прийдуть гроші від МВФ 2.2 млрд. доларів. У липні ще можливі гроші від Євросоюзу. Таким чином криза фінансування, коли Україні 2 місяці не надходила західна допомога, залишилася позаду. І тому думаю варто очікувати на курс 40.5-41 у липні. Можливо, навіть буде якесь зміцнення", – зазначив експерт.

Він наголосив, курс валюти повністю залежить від НБУ. І НБУ може як трохи зміцнювати його, так і опускати.

"Поки що ситуація з американськими грошима не визначена (нам США мають дати 7.85 млрд фінансової допомоги до бюджету). Поки що Штати нічого не надали і тому я думаю, що НБУ не зміцнюватиме курс. Він може це собі дозволити, оскільки інфляція поки що нижча за 5% (3.3% у травні) і він може собі дозволити керовану девальвацію гривні. Але як тільки інфляція вийде до 7%, а це ймовірно до вересня, тоді ймовірні дії НБУ зі стримування девальвації", – підсумував Данило Монін.

Жодної гострої необхідності в девальвації гривні зараз немає

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран зазначив, враховуючи обсяги золотовалютних резервів НБУ, та перспективи надходження міжнародної допомоги фундаментальні економічні причини для девальвації гривні відсутні, а її курс цілком залежить від дій НБУ на валютному міжбанку.

"Ніякої гострої необхідності в девальвації гривні зараз немає. Втім оскільки зараз адміністративна складова впливу при формуванні курсу дуже велика, то і подальша траєкторія курсу слабко прогнозована і буде залежати в основному від рішень НБУ", – підсумував Віталій Шапран.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорить курсова нестабільність: експерти озвучили свою думку.