Що буде з курсом у березні: від чого залежатиме коливання нацвалюти

Є підстави, що в березні курс коливатиметься в районі 38 гривень, але, якщо будуть позитивні новини зі США, то може й 37,5

Протягом зими гривня дещо просіла щодо долара. Чого чекати від березня? Які фактори вплинуть на зміцнення чи ослаблення нацвалюти? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Причини зміни курсу такі: ситуація на фронті та зовнішня фінансова допомога

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак пояснює:

"Ми бачимо, що після введення плаваючого курсу у жовтні-2023 коливання курсу гривня-долар набрали певну амплітуду. Нацбанк проводить якусь криву фактично за своїм бажанням. Пояснює це тим, що є внутрішня формула розрахунку курсу, яка залежить від попиту та пропозиції. Але нікому цю формулу не розказують. І фінансисти намагаються її розгадати. Поки що не вдалося, але є певні припущення".

По факту, продовжує експерт, за перші два місяці цього року курс долара до грн коливався. Але на початок березня він фактично перебуває на тій самій позначці, що й на початку 2024-го – близько 38 грн за 1 долар. Хоч ми бачили і 38,6 і менше.

Щодо перспектив, тут, за словами Тараса Козака, важливо розуміти, що основні причини зміни курсу в Україні вже довгий час такі: ситуація на фронті та зовнішня фінансова допомога.

"І з тим, і з іншим у нас останнім часом, на жаль, не все гаразд. Але в березні ми точно отримаємо перший транш від ЄС – орієнтовно 4,5 млрд євро із загальної допомоги у 50 млрд, розрахованої на чотири роки. Крім того, фінансовий ринок уважно стежить за подіями в США. Є надія, що протягом цього місяця Конгрес надасть очікувану Україною допомогу. Основна частина там – військова, але близько 9 млрд доларів ми можемо отримати і безпосередньо фінансову допомогу", – зазначає експерт.

За його словами, ще один важливий фактор, який зараз набирає сили – це традиційна сезонність.

"Кінець зими – початок весни – час, коли українські аграрії зазвичай заводять у нашу країну валюту, щоб обміняти її на гривню, вклавши ту в підготовку та проведення посівної. Тож у цей період гривня традиційно зміцнюється. Найімовірніше, щось подібне станеться і зараз", – прогнозує Тарас Козак.

Враховуючи вищесказане, він припускає, що у березні курс коливатиметься в районі 38 грн. Якщо будуть позитивні новини із США, то може й 37,5. Якщо такі новини не надійдуть, ймовірне ослаблення до 38,5.

"Це про безготівковий курс, – уточнює експерт. – Що стосується готівки, то спред (різниця) між банком та готівкою зменшився, становлячи 40-50 копійок уже досить довгий час. З такою націнкою готівкову гривню можна буде купити і в березні, можливо, навіть різниця опуститься приблизно на 10 копійок".

НБУ періодично проводить інтервенції на ринок

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко наголошує, що традиційно у березні бізнес починає активніше працювати. Відповідно, зростає попит на валюту. За одночасного зростання виробництва. Насамперед військово-промислового, уточнює експерт. Тому що дуже велика частина українського бізнесу зараз прямо чи опосередковано працює у цьому напрямі.

"До того ж, березень – початок посівної. І, зі зрозумілих причин, зростуть ціни на пальне, насамперед дизель", – прогнозує Олександр Охріменко.

Щодо курсу, продовжує він, то НБУ періодично проводить інтервенції на ринок. Як наслідок – курс регулюється.

"Навряд чи щось зміниться у березні, – вважає експерт. – У плюс нам, що отримаємо 4,5 млрд. євро від ЄС, додаткова допомога буде від світових фінансових інституцій. Є надія на те, що й США в березні нарешті ухвалять річний пакет допомоги для України. Це все зміцнить гривню".

На думку Олександра Охріменка, деяке зменшення золотовалютних резервів – не є критичним. Він не бачить серйозних передумов для девальвації.

"Просідання на 5, 10, навіть 50 копійок - це не про девальвацію, а про якусь кореляцію курсу", - пояснює експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - із чим входимо у весну: які фінансово-економічні перспективи України.