Що буде з курсом у серпні: чого очікувати від НБУ

Нацбанк поступово послаблюватиме гривню

На початку липня гривня продовжила своє просідання відносно долара і лише в кінці місяця НБУ почав дещо посилювати національну валюту. Чи продовжить зростання курс долара в останній місяць літа? Які фактори вплинуть на курсоутворення в серпні? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Серпень пройде на такому ж рівні, як і липень

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков так прокоментував ситуацію:

"Я не скажу, що посилюється гривня. Скоріше Нацбанк її дещо стабілізував. Тому що вона з певних причин почала швидко знецінюватись. І те, що зараз підсилилась гривня – це діяльність НБУ через втручання валютних інтервенцій та інші шляхи. Не слід думати, що це якась тенденція, тому що гривня буде дешевшати. В результаті вона вийде на той показник, який закладався до державного бюджету, тобто на 41 з копійками за долар до кінця року. Це буде відбуватися повільно, починаючи з вересня і, якщо не буде ніяких надзвичайних речей, то на кінець року вона вийде на ті параметри, які закладені урядом".

Олексій Плотніков впевнений, що в серпні теж не слід очікувати якихось великих коливань гривні.

"Світові процеси зараз – це відпустки. Щодо українських процесів, то немає якогось надзвичайного попиту серед українців на іноземну валюту, З точки зору імпортерів – якихось платежів. Тим більше, що нормально пройшов процес реструктуризації держборгу і над нашою країною не нависає дефолт. Тобто серпень пройде на такому ж рівні як і липень, а з вересня можливе просідання гривні, але, знову ж таки, це не буде чимось трагічним", – прокоментував експерт.

НБУ переслідує дві цілі

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін прогнозує, що наприкінці року ми матимемо 42,5-42,6 гривні за долар.

"До цього моменту Нацбанк потихеньку послаблюватиме гривню. На початку місяця гривня трохи зміцнюватиметься. Ближче до 15-го числа вона послаблюватиметься. В Україні в середині місяця виплата соціальних зобов'язань держави. Тому Мінфін продаватиме трішки дорожче долари", – зазначив експерт.

Він пояснив, що зараз як такого ринку немає, а оскільки немає ринку, то всі ці дії чітко підпорядковуються позиції Нацбанку України, а НБУ в цій ситуації переслідує дві цілі. Перша ціль – дати Мінфіну найкращу нагоду конвертувати. А з іншого боку, не допустити різкого збільшення інфляції.

Читайте також на порталі "Коментарі" - підвищення податків під час війни: у Мінфіні розповіли, чи можуть ще відмовитись від свого рішення.