Головна Новини Бізнес фінанси Що буде з курсом долара після відставки Смолія: прогноз експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з курсом долара після відставки Смолія: прогноз експертів

Українці побоюються, що після відставки глави НБУ Якова Смолія курс долара може підскочити: чи є така загроза насправді

2 липня 2020, 13:45 comments3263
Поділіться публікацією:

Після подачі глави Національного банку України Якова Смолія у відставку в Мережі наростає паніка через ймовірний стрибок курсу долара до гривні. У матеріалі "Коментарів" експерти прокоментували, чи може звільнення керівника НБУ вдарити по валютним показникам.

Що буде з курсом долара після відставки Смолія: прогноз експертів

Так, сьогодні курс долара на міжбанку станом на 10:30 2 липня зріс на 32 копійки в порівнянні із закриттям попередньої сесії.

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак впевнений, що якщо на зміну Смолію прийдуть прихильники "продуктивної" емісії, то на Україну чекають великі проблеми.

"Зараз НБУ емітує гривню, викуповуючи з ринку долари в золото-валютні резерви (ЗВР). Це – хороша емісія. Гривень стає в обігу все більше, але під кожну є ЗВР, є відповідним чином підкріплена валюта. Тому говорити про те, що НБУ "засушує" економіку, не випускаючи гривні, є не коректним, — пояснив експерт. — Якщо ж випуск грошей буде відбуватися без збільшення ЗВР, то не забезпечена валютою гривня буде тікати в долари, яких буде не вистачати. Після рішення про таку емісію громадяни, банки, іноземці зрозуміють, що незабаром гривня впаде – і почнуть купувати долар наперед, за поки прийнятний курс. В результаті ажіотажу курс може стрибнути до 50 грн за долар".

Падіння курсу гривні приведе, за словами Тараса Козака, до інфляції в районі 20%, а то і вище.

"Імпорт, якого у нас досить багато – одяг, взуття, продукти, енергетичні товари, – виросте в ціні. Тому що ми купуємо все це за валюту, яка стане дорожчої, – пояснює експерт. – Почнеться і зростання цін внутрішніх виробників, тому частина їх витрат – це все той же імпорт, наприклад, нафта, газ і т. д. Ми повернемося в 90-ті. Легко розкрутити маховик інфляції. Продавці, представники сфери послуг підніматимуть ціни на продукцію, намагаючись випередити інфляцію. Як наслідок – зруйнується макрофінансова стабільність, яка у нас є. І яку ми не цінуємо, коли вона є".

А ось голова громадської організації "Re:Старт", акціонер в Банк Юнісон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко зазначає зрозумілість невдоволення "колективного заходу", але не бачить ймовірності "зльоту" курсу валюти.

"Без контролю над НБУ ти не можеш контролювати країну реально. А значить стаєш заручником "доброї політичної волі". А вона – категорія мінлива, – зазначає Оксана Чепіжко. – При цьому, безумовно, варто очікувати спроби Заходу залишити все нинішнє керівництво НБУ при владі, різними способами "умовляючи" Банкову. Результат цих "умовлянь" ми побачимо найближчим часом. І, думаю, Смолія таки "дотиснуть", помінявши поки на компромісну фігуру. Але, природно, ніякого "долара по сто" не буде. Фінансова ситуація в цьому кварталі в разі відставки глави НБУ не зміниться".

Нагадаємо, з'явилася реакція МВФ на відставку глави НБУ Смолія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини