Головна Новини Бізнес фінанси ТОВ «ЖК «Воздвиженка» закликає владу звернути увагу на створювану АРМА систему ризиків з управління російськими активами
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОВ «ЖК «Воздвиженка» закликає владу звернути увагу на створювану АРМА систему ризиків з управління російськими активами

Чому є ризик повернення фактичного контролю над арештованими активами росіян в Україні колишнім власникам

17 квітня 2024, 20:06
Поділіться публікацією:

Росіяни, щодо яких Україна застосувала санкції, можуть повернути контроль над арештованим майном. У ЖК “Воздвиженка” звернулися до Президента України з проханням не допустити такої ситуації. Проблеми з управлінням арештованим майном обговорили на пресконференції, яку дали представники ТОВ “ЖК “Воздвиженка” в Інтерфакс-Україна 17 квітня 2024 року.

ТОВ «ЖК «Воздвиженка» закликає владу звернути увагу на створювану АРМА систему ризиків з управління російськими активами

У 2024 році АРМА хоче розірвати договори з Товариством на управління арештованим майном, власниками якого були підсанкційні російські громадяни, посилаючись нібито на “неналежне управління”. У ЖКВ зазначили, що АРМА діє упереджено, ймовірно в інтересах певних сторін. Управитель наводить цифри, що вказують на ефективність його роботи. Представник єдиного учасника ТОВ “ЖК “Воздвиженка” Геннадій Піонтковський зазначив: “Загальна сума, яку ми сплатили до бюджетів усіх рівнів з моменту початку управління арештованим майном, становить майже 177 млн грн,  вже у 2024 році — 16 млн грн. Винагорода АРМА за цей період склала 94,5 млн грн, майже 10 млн грн у 2024 році. За версію АРМА, ЖКВ менш ніж за два місяці перетворились з одного з найкращих управителів на найгіршого”.

Зараз АРМА надсилає численні запити та проводить перевірки Товариства, при цьому не погоджуючи статті витрат, без яких неможливе належне утримання арештованих об'єктів — проведення аварійних ремонтів, оплата комунальних послуг, охорона майна тощо. Фактично роботу ЖКВ паралізовано. Директор Товариства Ольга Шабельник розповіла: “Працівники ЖКВ практично з ранку до ночі готують відповіді АРМА. Загалом своєчасно було подано понад 50 відповідей, обґрунтувань і пояснень на 7 000 аркушах”.

Дії АРМА фактично заблокували бізнес. Договори на управління мають бути підписані до 12 червня 2024 року. Минулого року АРМА мало намір підписати нові угоди з Товариством, робота якого влаштовувала, а цього року ці ж самі члени комісій АРМИ підготували довідку, де суперечать самі собі.

Безпричинна заміна управителя матиме негативні наслідки. Буде дискредитовано процес управління арештованим майном, не буде забезпечено безперервне управління. Сам процес передачі майна триватиме від восьми місяців до року (це якщо не будо судів), адже потрібно провести нові конкурси, нові оцінки, отримати дозволи тощо. Поки триватиме процес заміни управителя бюджети різних рівнів щомісяця недоотримуватимуть мінімум 5 млн грн. Стан об'єктів без належного управління може погіршитися, а майно — знецінитися. І самий більший ризик — повернення активів під контроль колишніх власників. Під час фактичного періоду “неуправління” росіяни та колаборанти можуть спробувати силовим шляхом повернути собі об'єкти. Такі спроби вже траплялися, однак тоді ЖКВ посилювало охорону активів та припиняла ці спроби.

Попри таку ситуацію ТОВ “ЖК “Воздвиженка” має намір працювати з АРМА надалі, розуміючи який був складний шлях вже пройдений — окреслили своє бачення збільшення відрахувань до держбюджету та відправили агентству пропозиції. Своєї відповіді щодо цих пропозицій АРМА ще  не надало.

Геннадій Піонтковський, підсумовуючи зустріч, резюмував: “ЖКВ робило й до останнього дня дії договорів управління буде робити все, щоб збільшити надходження коштів до бюджету від управління активами. ЖКВ просить від АРМА припинити тиск та повернутися до конструктивного діалогу з метою підвищення ефективності управління активами, що сприятиме усім учасникам цих правовідносин”.

Також ЖКВ звертається до Президента, Уряду та РНБО з проханням звернути увагу на ситуацію та забезпечити можливість належного управління арештованим майном.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини