Головна Новини Бізнес фінанси "Укренерго" не стане незалежним оператором системи передачі електроенергії найближчим часом, - Копач
commentss НОВИНИ Всі новини

"Укренерго" не стане незалежним оператором системи передачі електроенергії найближчим часом, - Копач

"Укренерго" не відповідає вимогам, які висуваються до незалежних операторів системи передачі електричної енергії, - Копач

24 червня 2020, 13:23
Поділіться публікацією:

"Укренерго" не зможе найближчим часом пройти сертифікацію і стати незалежним оператором системи передачі електричної енергії. Про це заявив директор Секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Януш Копач.

"Укренерго" не стане незалежним оператором системи передачі електроенергії найближчим часом, - Копач

У своїй презентації, оприлюдненій на сайті Секретаріату, Копач нагадав, що компанія не відповідає вимогам анбандлінга по моделі оwnership unbundling (OU), оскільки не володіє системою передачі та здійснює управління активами на правах господарського відання. Дана модель в країні є політично неприйнятною, зазначено в документі.

У той же час анбандлінг по моделі Independent System Operator (ISO) вимагає внесення змін у низку законів. Але з цим в Україні виникли проблеми. У Раді зараз зареєстровані відразу чотири відповідних законопроекти.

Також Копач вважає, що НЕК потребує реальної незалежності від державних органів, зокрема від Міністерства енергетики та Кабінету міністрів. Зараз він повинен погоджувати кредити "Укренерго". У той же час, Міненергетики раніше неодноразово підкреслювало необхідність збереження за ним можливості впливати на інвестиційні плани компанії, погоджуючи відповідні документи, які затверджуються Нацкомісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Крім того, міністерство втручається в діяльність оператора системи передачі, віддаючи компанії розпорядження щодо забезпечення пріоритетною диспетчеризацію ТЕС, що використовують вугілля як основний вид палива, каже директор Секретаріату ЕС.

У звіті Копача вказані низка інших негативних явищ на ринку електроенергії, які також не сприяють сертифікації оператора: зарегульованість, невдала модель ПСО, незавершений анбандлінг системи розподілу електроенергії, цінове регулювання для кінцевих споживачів, нефункціонуючий ринок допоміжних послуг, проблеми на балансуючому ринку.

"Сертифікація "Укренерго" в найближчому майбутньому нездійсненна", – такий підсумок презентації.

Як повідомлялося, НКРЭКУ 7 жовтня 2019 року прийняла попереднє рішення про сертифікації "Укренерго" в якості незалежного ОСП, яке передбачало внесення змін у закон "Про ринок е/е" (в ч. 3 ст. 32) для остаточної сертифікації компанії.

У лютому 2020 року рішення регулятора щодо попередньої сертифікації "Укренерго" не підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства, вказавши, що компанія, яка подала заявку на сертифікацію, не відповідає вимогам ownership unbundling в частині володіння активами. При цьому Секретаріат вказав на необхідність внесення в законодавство змін, які б дозволили сертифікувати оператора по моделі ISO.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК знаходиться в підпорядкуванні Міністерства фінансів.

Також раныше "Коментарі" розповідали, кого може торкнутися подорожчання електроенергії в 4 рази. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини