В Україні подорожчає свинина: причини й актуальна ціна
За словами експерта, українці стали вживати менше свинини
В Україні збільшується вартість свинини, в результаті чого зменшується попит. Про це повідомила експерт зі свинарства Асоціації тваринників України Ольга Махно в коментарі УНН.
За словами фахівця, збільшення цін на м'ясо пов'язане з подорожчанням зернових, якими годують свиней.
Експерт додала, що протягом року ціни на зернову групу і соняшник зросли на 20-40%. Відповідно зросла і собівартість свинини.
При цьому вона висловила припущення, що подібна ситуація може спровокувати скорочення поголів'я свиней, що зменшить попит на м'ясо в країні.
Спеціаліст підкреслила, що українці вже стали вживати меншу кількість м'яса у зв'язку з високою ціною продукту.
Раніше видання "Коментарі" писало, що аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлана Литвин озвучила прогноз цін на продукти. За словами експерта, для овочів і фруктів характерна чітко виражена сезонність. У міру того, як збільшується пропозиція нового урожаю, знижується й ціна. Аналогічна ситуація, за словами аналітика, з фруктами і ягодами: у міру збільшення сезонної пропозиції буде знижуватися ціна на черешню, вишню, абрикоси, малину з поступовим підвищенням ближче до кінця сезону.
Для всіх інших харчових продуктів очікується відносна цінова стабільність (за сприятливих погодних умов і відсутності природних катаклізмів, які можуть серйозно нашкодити урожаю). Виняток становить хіба що курятина, щодо якої можливе подальше зростання ціни у зв'язку з негативними тенденціями в галузі птахівництва.