Головна Новини Бізнес ЖКГ Боротьба з боржниками: як будуть карати українців за несплату ЖКП
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба з боржниками: як будуть карати українців за несплату ЖКП

Експерти проаналізували для видання «Коментарі» проблему з боргами за жилкоммуслуги в Україні, а також – зареєстрований у Верховній Раді законопроект, який пропонує методи боротьби з боржниками

16 червня 2020, 13:25 comments3411
Поділіться публікацією:

Законопроект №3613, зареєстрований 9 червня, пропонує позбавляти українців, які мають борги за комунальні послуги, права керувати авто, виїжджати за кордон, користуватися зброєю і ходити на полювання. Також йдеться про можливість автоматично списувати борги за ЖКП з зарплати або за рахунок майна, зокрема автомобілів і житла.

Боротьба з боржниками: як будуть карати українців за несплату ЖКП

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що для вирішення проблеми з боргами за ЖКП, потрібно навести порядок у Нафтогазі.

"Ціни на газ впали, а комунальні тарифи у нас залишаються завищеними, – підкреслює експерт. – При цьому є плутанина на енергоринку, величезні зарплати в Нафтогазі, каламутні комбінації на ринку газу".

Експерт сумнівається, що до місцевих виборів відбудуться якісь підвищення у сфері ЖКП.

"Не думаю, що такі непопулярні закони наважаться проводити через парламент. Монобільшість і так розсипається, а тут... Швидше за все, подібний законопроект прописали на вимогу МВФ. Ймовірно, розуміючи, що ніхто за нього голосувати не буде", – резюмує Тарас Загородній.

"Законопроект — це зрада виборців"

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець називає законопроект антинародним.

"На жаль, ініціатори антинародного законопроекту, що захищає монополістів і несумлінних виконавців ЖКП, входять до  партії "Слуга народу". На мій погляд, це свідчить про розворот на 180 градусів політики цієї партії по відношенню до громадян України. І фактично – про зраду своїх виборців", – підкреслює юридичний експерт.

Сам законопроект, за словами Ростислава Кравця, пропонує ще більше спростити стягнення заборгованості за ЖКП, збільшує штрафи та пені, вводить додаткову відповідальність і заборони з метою примусу до оплати послуг.

"Варто зазначити, що на сьогодні і так існує спрощена процедура стягнення заборгованості за допомогою так званого наказного провадження, якою успішно користуються постачальники послуг, – говорить юрист. – Новий же підхід (у разі прийняття цього законопроекту), на відміну від існуючого, практично виключить можливість оскаржити неякісні послуги, а також їх повну відсутність".

"Українці і без того перебувають під шаленим стресом"

Економічний експерт Олександр Вовченко впевнений: "У період економічної кризи, пов'язаного з пандемією COVID-19, під час якої величезна кількість людей втратили роботу, бізнес, найменшу можливість зв'язувати кінці з кінцями, – бачити законопроекти про примусове стягнення заборгованості за комунальні послуги щонайменше дивно і негуманно".

Люди в Україні, наголошує Олександр Вовченко, і так перебувають під шаленим тиском, стресом.

"Тож давайте їх ще більше "притиснемо" страхом втрати квартири, шаленими штрафами, відрахуваннями від зарплат, пенсій, допомог, які і так в більшості випадків є мізерними, – коментує експерт пропозиції, висловлені в законопроекті. – Прирівняти рішення складної проблеми з комунальними боргами до стягнення аліментів, м'яко кажучи, примітивний підхід".

Олександра Вовченко дивує, що влада стала на бік комунальних підприємств, які в свою чергу не несуть ніякої відповідальності за "прекрасне" надання своїх послуг.

"Основна причина мільярдних боргів за комунальні послуги в тому, що у сфері ЖКГ твориться повний хаос, – підкреслює кандидат економічних наук. – І замість того, щоб державі, нарешті, навести порядок у цій сфері, представники влади намагаються вирішити проблему, як завжди за рахунок звичайних людей".

Корінь проблеми – не стільки в низькій платоспроможності населення, скільки – у завищених тарифах, низькій якості їх надання, корупційної складової, впевнений Олександр Вовченко.

"Не потрібно ставити все суспільство на коліна"

"Сумлінні мешканці щомісяця віддають останні кошти за комунальні послуги – тільки не зрозуміло за що. Тому давайте для початку розберемося з цим глобальним питанням, – закликає експерт. – Слід модернізувати ЖКГ, привести тарифи до економічно обґрунтованого рівня, прописати жорстку відповідальність постачальників за неякісно надані послуги (а то і не надані взагалі). Може тоді люди побачать, що їхні під'їзди, нарешті, миють, що вони висвітлюються, що батареї досить теплі, а з кранів тече нормальна вода?"

Олександр Вовченко звертає увагу і на те, що є прошарок населення з величезними прибутками, які принципово не платять за комунальні послуги.

"Владі потрібно звернути увагу на них, не прирівнюючи всіх під одну копірку. Не потрібно ставити на коліна все суспільство, – закликає економіст. – Очевидно, що прийняття подібних законів повинно супроводжуватися консультаціями з громадськістю. Товариство обрало влада – і чекає від неї реальних кроків з реформування і розвитку ЖКГ. Влада просто зобов'язана шукати способи, як зменшити фінансовий тягар людей, а не закривати для них кордони або відбирати авто з квартирами".

Як повідомляв портал "Коментарі", восени тарифи рости не будуть. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Як повідомив чиновник, Міжнародний валютний фонд не вимагає підвищувати тарифи для населення — жорсткі вимоги з цього питання відсутні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини