Як каратимуть боржників за комуналку - пропозиція Верховної Ради

Профільний комітет Верховної Ради пропонує стягувати борг за комунальні послуги з зарплати боржників та тимчасово обмежити їхні права

З кожним місяцем борги українців за комуналку постійно зростають. Державна служба статистики зазначає, що до кінця жовтня загальний борг неоплаченої комуналки сягнув 56 мільярдів гривень.

Аби якось врегулювати це питання та змусити громадян оплатити рахунки, профільний комітет Верховної Ради пропонує розглянути і затвердити законопроект № 3613, в якому йдеться про те, щоб прирівняти боржників до неплатників аліментів. Що це означатиме?

Держава автоматично буде стягувати борг за комунальні послуги з зарплати боржника. Ця сума складатиме не більше 50% від місячного заробітку.

Якщо громадянин не оплачував комуналку більш як чотири місяці, державний виконавець повинен буде винести постанову про заборону виїзду боржника за кордон та про тимчасове обмеження цієї людини у праві. Тобто людина, яка стабільно не сплачує комунальні послуги не зможе керувати транспортними засобами та користуватися дозволеною в Україні зброєю Відновити свої права можна буде тільки після сплати всього боргу.

Вся інформація про заборони надходить до патрульної поліції та Міграційної служби.

Якщо ж людина не сплачує комуналку понад рік, їй нараховуються штрафи. За рік несплати доведеться сплатити 20% від суми боргу, за два роки – 30%, за три роки і більше – 50%.

Експерти зазначають, що це нововведення діятиме тільки на тих, хто буде накопичувати борги після того, як закон набере чинності. Відтак проблема з боргами минулих періодів залишиться невирішеною.

Сайт "Коментарі" раніше писав, що перші зимові холоди підвищили ціну на газ до максимуму за 20 місяців.