Головна Новини Бізнес інвестиції «Інвестиційні няні»: наскільки реально втілити в життя плани уряду із залучення інвесторів
commentss НОВИНИ Всі новини

«Інвестиційні няні»: наскільки реально втілити в життя плани уряду із залучення інвесторів

Експерти не впевнені в тому, що ініціативи уряду про створення «інвестиційних нянь» в Україні будуть успішно реалізовані

1 липня 2020, 19:08 comments1751
Поділіться публікацією:

На засіданні Національної ради реформ, яке відбулося 30 червня, заступник керівника Офісу президента Юлія Кузнєцова представила законопроект про підтримку і стимулювання інвестицій ("інвестиційні няні").

«Інвестиційні няні»: наскільки реально втілити в життя плани уряду із залучення інвесторів

У проекті закону, який має намір незабаром винести на розгляд парламенту, йдеться про підтримку українських та іноземних інвесторів, сума інвестицій яких перевищує 30 млн євро. До того ж, потрібно створити 150 робочих місць із середньою зарплатою на 15% більше, ніж у регіоні, де така інвестиція буде здійснена. Ці інвестори отримають ряд преференцій.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому запропоновані заходи виглядають не реалістично.

"Інвестиційні няні" в Україні: питання до влади

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначає, що словосполучення "інвестиційна няня" звучить красиво. Але в зв'язку з ініціативами влади виникають питання.

"Так звана "інвестиційна няня" – це хто? Тобто, питання про статус цієї людини... Хочу нагадати що в українському законодавстві немає офіційного поняття "лобіювання інтересів", – наголошує Олег Пендзин. – Це буде державний службовець? Тоді як це співвідноситься з законом про боротьбу з корупцією? Таке лобіювання інтересів конкретно взятої компанії для держчиновника – пряма корупція".

Завдання держави і держчиновників, нагадує експерт, полягає у створенні єдиних правил гри для всіх учасників ринку. А не забезпечувати перевагу когось окремо взятого.

"Припустимо, це буде просто інвестиційний менеджер. Не держчиновник. Тоді які у нього будуть повноваження вирішувати питання в держорганах цієї інвесткомпанії? – цікавиться Олег Пендзин. – І, мабуть, найцікавіше питання. Як будуть оплачуватися послуги цієї инвестняни? За рахунок яких грошей?"

"Інвестиційні няні" в Україні: неоднозначні ініціативи влади

Фінансовий експерт Павло Вернивский вважає, що українська влада намагається винайти велосипед.

"Для залучення інвестицій все вже давно придумано. Такі завдання у світі вирішують за рахунок вільних економічних зон, індустріальних парків, зони з переробки експорту. Називатися все це може по-різному. Але є одні й ті ж риси: якась обладнана для інвесторів зона з готовою інфраструктурою, – пояснює експерт. – Там, як правило, є виробничі площі, складські приміщення, певна логістика, навіть якась соціальна інфраструктура: місце для житла персоналу, садок, школа, лікарня. До того ж, держава надає певні податкові та митні преференції, якісь пільги".

Саме так, підкреслює Павло Вернивский, роблять у розвинених країнах. У тому числі – наші сусіди.

"Таким шляхом йдуть Польща, Чехія, Словаччина, – зазначає експерт. – У Білорусі створили індустріальний парк Великий камінь, куди зайшли багато компаній, у тому числі китайські. А у нас чомусь хочуть зробити точково – один інвестор щось отримає, інший – ні. Не думаю, що така ініціатива спрацює, що вона буде ефективною. Проблема і в тому, що інвестор змушений вирішувати проблеми, не пов'язані з його основною діяльністю (підведення комунікацій, а то і будівництво дороги), і в тому, що однієї обіцянки влади часто забуває інша, що приходить на зміну".

"Інвестиційні няні" в Україні vs ризикові регіони

Економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко нагадує, що про "инвестнянях" в Україні заговорили ще до початку пандемії. Стояло завдання залучити в Україну іноземних інвесторів. Але поки автори працювали над цією ідеєю, в світі все змінилося – прийшов корона-криза, яка торкнулася найсильніші економіки світу.

"Інвестори масово тікають з ризикових регіонів, – зазначає експерт. – І Україна, на жаль, знаходиться в червоній зоні ризику для іноземних інвесторів. А в період економічної кризи у світі привабливість України ще більше падає".

Олександр Вовченко вважає, що автори ідеї про "инвестнянях" пішли не тим шляхом.

"Вони вибрали шлях заохочення і загравання з іноземними інвесторами, закинувши, так би мовити, рекламний гачок. Це схоже на спробу приховати окремих іноземних інвесторів за умовною ширмою від української реальності, з якою вони зіткнуться: корупція, рейдерство, недосконале законодавство", – перераховує економіст.

Інвестори, впевнений Олександр Вовченко, бояться заходити в Україну не тому, що їм не вистачає якихось преференцій з боку української влади. Проблема в тому, що тут для них – "дикий захід" з абсолютно незрозумілими правилами гри, прогалинами в законодавстві, за допомогою яких у нашій країні "віджимається" бізнес. Плюс – часта зміна урядів, переписування законів, відсутність стабільності. І, звичайно, тотальна корупція.

"Вважаю, що "зеленим світлом" для іноземних інвесторів буде початок реальної боротьби з корупцією, спрощення умов для ведення бізнесу, захищеність бізнесу на законодавчому рівні, чесні і прозорі правила гри для всіх, – підкреслює Олександр Вовченко. – Вони повинні переконатися в тому, що в Україні відбулися зміни і необхідні реформи, що тут є верховенство права. Поки цього не станеться, жодна "інвест-няня" не допоможе".

Експерт також зазначає, що у великих іноземних компаній кращі фахівці з питань інвестицій та права.

"І ще один важливий момент. Цей законопроект може призвести до спотворення конкуренції на ринку, адже великим інвесторам надаються значні переваги, – акцентує Олександр Вовченко. – Тобто, створюються нерівні умови для ведення бізнесу. І це загрозливий сигнал. Адже втрачаються стимули для українських підприємців".

Раніше "Коментарі" писали, що під час сьогоднішнього засідання Верховної Ради України народні депутати 319 голосами "за" ухвалили рішення про створення Тимчасової спеціальної комісії (ТСК) Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів. ТСК повинна забезпечувати формування і реалізацію політики держави у питаннях створення умов для інвестиційної діяльності нашій країні, а також її діяльність буде орієнтуватися на захист прав і свобод інвесторів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини