Яке майбутнє у оборонної промисловості України — експерт

Реформи допоможуть «оборонці» якнайшвидше подолати проблеми

Про розвиток внутрішньої оборонної системи можна забути, якщо не вдатися до швидких і якісних реформ. Така думка пролунала від міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського, повідомляє видання ZN.UA.

Посадовець переконаний: лише розвиток вітчизняних комплексів допоможе оборонній галузі і надалі існувати в країні. Всі заплановані витрати на, до прикладу, перетворення "Укроборонпрому" на два великі акціонерні холдинги, доцільні.

"Важкий тягар для економіки — це саме відсутність підтримки вітчизняного виробництва, кількакратне падіння його обсягів, а отже відмова від створення продукції з високою доданою вартістю. Це апріорі програшний шлях, який робить нашу державу вразливою, економічно незахищеною", — стверджує Уруський.

Міністр пояснив, що сьогодні в оборонно-промисловому комплексі (ОПК) держави справді чимало проблем. Серед них і нульове виробництво устаткування для електромашиннобудування, і мізерна кількість українських розробок щодо технологій, недостатність фінансових та матеріальних ресурсів тощо. Все це можна перемогти, якщо вдало провести якісне реформування галузі.

Також Олег Уруський детально розповів про утворення Мінстратегпрому, що є центральним органом виконавчої влади в ОПК. Наразі штат організації налічує понад 120 осіб, які ретельно працюють над розробкою необхідних законопроектів, що покращать стан української "оборонки". Сам міністр побував на багатьох вітчизняних підприємствах, що входять у склад ОПК, проводив зустрічі із представниками іноземних країн тощо. Таким чином Україна може похвалитися наявністю про співпрацю у питаннях оборонного комплексу із Туреччиною, Бразилією та Йорданією.

У пріоритетах розвитку ОПК на 2021 рік Уруський вбачає затвердження багатьох необхідних документів, зокрема Стратегії розвитку ОПК України та кількох програм, що стосуються розвитку авіації та космічних програм. Додатково пильна увага приділятиметься реформуванню вже згаданого держконцерну "Укроборонпром" та розвитку експорту вітчизняної оборонної продукції за кордон.

Із доволі сміливих планів можна виділити створення Агенції оборонних технологій. У цьому представники ОПК збираються орієнтуватися на аналогічну організацію, що існує в США.

"Ми працюємо на стратегію та орієнтуємося на дуже чітку мету, яка полягає в посиленні обороноздатності України і її Збройних сил", — підкреслив політик.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" спільно з експертами з’ясовували, яке майбутнє чекає державний концерн "Укроборонпром".

Також на порталі можна дізнатися, якої думки про майбутні зміни в ОПК України генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко.