Головна Новини Бізнес історії успіху Найбагатші українці за версією Forbes: чим обумовлений успіх Ахметова, Пінчука і Порошенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Найбагатші українці за версією Forbes: чим обумовлений успіх Ахметова, Пінчука і Порошенко

В умовах кризи на тлі пандемії коронавірусу вже через рік список найбагатших українців може кардинально змінитися

29 травня 2020, 11:17 comments4269
Поділіться публікацією:

Вперше з 2016 року журнал "Forbes Україна" опублікував рейтинг найбагатших українців. Першу сходинку в рейтингу займає олігарх Рінат Ахметов, статки якого порівняно з 2013 роком скоротилися у шість разів – до 2,8 млрд дол. На другому місці розмістився власник групи "Інтерпайп" Віктор Пінчук зі статком в 1,4 млрд дол. На третьому місці – п'ятий президент України Петро Порошенко, у якого також нарахували 1,4 млрд дол.

Найбагатші українці за версією Forbes: чим обумовлений успіх Ахметова, Пінчука і Порошенко

Експерти на прохання видання "Коментарі" проаналізували найбільш цікаві позиції, а також спрогнозували, як може змінитися рейтинг багатіїв наступного року.

Найбагатші українці vs звання найбіднішої країни в Європі

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, сам факт того, що представники України потрапляють у рейтинги мільярдерів, тоді як ми з Молдовою оскаржуємо звання найбіднішої країни в Європі, показує, що у нас є величезні приховані резерви.

"Це і тіньові фінансові потоки, і ухилення від оподаткування. Мова про мільярдні суми недонадходжень до бюджету, – підкреслює експерт. – Адже ці кошти могли б піти на лікарні (ситуація з коронавірусом показала, наскільки важлива система охорони здоров'я), школи, університети, науку..."

У списку Forbes політолога здивувало 3-є місце Порошенко.

"У 2016-му він взагалі випав зі списку мільярдерів. Під час президентства запевняв, що бізнес віддав в сліпий траст. А тут виявилося, що його доходи порівнянні з доходами Пінчука, який не був на держслужбі, – зазначає Олексій Якубін. – Це показник того, що розділення влади і бізнесу у Порошенка не було. Він примудрився обігнати багатьох інших визнаних українських олігархів: Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, Дмитра Фірташа. Так, у всіх у них певні проблеми. А от Порошенко ці проблеми, схоже, не торкнулися".

Політолог також зауважує, що практично у всіх українських олігархів спостерігається падіння в ціні активів. Насамперед – через конфлікт на сході України.

"Номінальна вартість активів того ж лідера списку, Ахметова, у порівнянні з даними до конфлікту, впала в шість разів. А ось у Порошенка спостерігається зростання, – підкреслює Олексій Якубін. – Із загальних тенденцій відзначу появу в розширеному списку людей, пов'язаних з ІТ-індустрією. Раніше фігурували в основному промисловці (ті, хто "рулить" металургійною, хімічною, енергетичною, аграрною промисловістю), а тепер ось з'явилися і айтішники".

Зміни в списку, за словами експерта, будуть багато в чому залежати від того, як Україна вийде з корона-кризи.

"Як будуть розставлені державні пріоритети. Наскільки влада зможе допомогти (або хоча б не заважати) бізнесу, – пояснює Олексій Якубін. – І, звичайно, важлива ситуація на зовнішніх ринках. Зрозуміло, що частина сировинних – просяде. Так само як і те, що роль держави буде зростати".

Найбагатші українці за версією Forbes: оцінка активів

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній не особливо здивований першою трійкою. Хоч присутність там Порошенко, на його думку, буде використовуватися опонентами п'ятого президента.

"В принципі, все цілком очікувано, – каже Тарас Загородній. – Ахметов – традиційно на першому місці. Будь-який великий бізнес у всьому світі шукає шляхи взаємодії з владою. Ахметов – не виняток. Те, що його активи значно "просіли", теж можна пояснити. Він втратив серйозні потужності на окупованих територіях: шахти, заводи, інші підприємства. Друге місце Пінчука теж зрозуміло. Стабільний, досить прозорий бізнес. Досить рівні стосунки з владою... Ну, а Порошенко і до президентства був не бідною людиною. Зрозуміло, що під час президентства зміг знайти шляхи примноження капіталу. "Рошен" так і не був проданий. А можливості для того, щоб наростити активи, були".

На думку експерта, опоненти Порошенко зараз, безумовно, будуть цікавитися, яким чином він, будучи президентом, став мільярдером. Адже місце в рейтингу дозволяє, м'яко кажучи, підозрювати, що він нажився на непростій ситуації в країні.

"Прогнозувати майбутні зміни в рейтингу досить складно, – зазначає Тарас Загородній. – Адже дані Forbes – це не гроші, які є в кеші в учасників списку. Мова йде про оцінку їх бізнесу, аналізі того, як вони генерують доходи. Враховуючи, що настає криза, ми будемо бачити переоцінку активів, просідання їх. Під ударом, перш за все, виявляться галузі, пов'язані з сировиною, обробкою, напівфабрикатами. Дістанеться промисловості. А ось аграрка, можливо, буде більш-менш стабільна".

Найбагатші українці за версією Forbes: дивовижні позиції Порошенко

Голову Комітету економістів України Андрія Новака вразив різкий підйом у рейтингу Петра Порошенка.

"Він піднявся на третю позицію, хоч раніше не входив і в десятку найбагатших українців, – зазначає експерт. – Виходить, що за період президентства Порошенко, який припав на час російської агресії і різкого падіння української економіки, він значно збільшив активи бізнесу. З політичної і моральної точки зору – це дуже неприємний факт. У тих же США президент-бізнесмен Дональд Трамп за роки правління втратив активів не менш, ніж на 600 млн доларів. При тому, що за роки його керування країною, в Штатах спостерігався ріст економіки. А у нас Порошенко при різкому падінні економіки України та піку російської агресії примудрився нарощувати активи".

Андрій Новак вважає, що цей факт – вкрай негативний сигнал і для іміджу України у світі. Багато країн серйозно допомагали нам всі ці роки. У тому числі фінансово. А п'ятий президент тим часом збільшував свої статки.

"Що стосується можливих змін у рейтингу у зв'язку з корона-кризою, то вони, безумовно, будуть, – говорить економіст. – Цілі сфери економіки були під забороною або частковою забороною. До того ж, відбулося різке падіння світових цін на енергоресурси: нафта, газ. І ті, у кого головний бізнес був пов'язаний з цим, понесуть великі втрати..."

Раніше "Коментарі" писали, що заступник редактора журналу Forbes вказав, що успіх п'ятого президента Петра Порошенка полягає в тому, що він вибрав шоколадну галузь, а не нафтову або металургійну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини