Експерт розповів до чого призведе підвищення тарифів на комуналку

Від початку повномасштабної війни боргів по сплаті за комуналку побільшало на 37%

В Україні вже нараховують понад 700 тисяч боржників за комуналку. І це тільки ті чиї справи передано до виконавчої служби. Тож насправді їх ще більше. Проте їх кількість точно збільшиться в рази після підняття тарифів. Як інформує портал "Коментарі", про це у себе в Facebook пише голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко.

Що ж до градації по регіонах, то, за інформацією Олега Попенка, станом на липень 2024 року в Україні загалом налічується 701 тис. проваджень про стягнення боргів за житлово-комунальні послуги.

Від початку повномасштабної війни боргів побільшало на 37%.

"Наприкінці минулого року в Єдиному реєстрі боржників налічувалося 659 684 боргів за комуналку. За пів року їх кількість зросла на 6,3%. Найбільше боржників мешкає на Дніпропетровщині – понад 100 тис. проваджень або 14,3% від загальної кількості. Далі йдуть Харківська та Донецька область – 94,8 тис. та 79,7 тис. відповідно. 36,9% від усіх боргів становить несплата за опалення – 258,8 тис. На другому місці зі значним відривом находяться борги за водопостачання – 18,6% або 130,2 тис., замикають трійку борги за світло – 67,9 тис. або 9,7%", - розповів експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - після масштабних російських ударів по українській енергетиці, збиток від яких становить понад мільярд доларів, влада від розмов про необхідність підвищувати тариф на електроенергію для побутових споживачів перейшла до конкретних кроків. Уряд підвищив тариф на електрику для населення з 1 червня на 60%, до 4,32 грн/кВт-год. Експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі" підвищення тарифу та стан справ в українській енергетиці.

Також видання "Коментарі" повідомляло - готуємось до зростання тарифу на газ: в Верховній Раді відповіли, коли це може відбутися.