Головна Новини Бізнес тарифи Готуємось до зростання тарифу на газ: в Раді відповіли, коли це може відбутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Готуємось до зростання тарифу на газ: в Раді відповіли, коли це може відбутися

Здорожчання може відбутися, якщо припинеться транзит газу територією України

22 липня 2024, 13:50
Поділіться публікацією:

Тариф на газ вже наступного року може зрости на 2 гривні за 1 куб. м. Здорожчання може відбутися в тому випадку, якщо припинеться транзит газу територією України. Як інформує портал "Коментарі", про це в ефірі Ранок.LIVE заявив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та комунальних послуг Олексій Кучеренко.

Готуємось до зростання тарифу на газ: в Раді відповіли, коли це може відбутися

Тарифи на газ. Фото: з відкритих джерел

Нардеп зауважив, європейський енергокомісар Кадрі Сімсон припускає, що з січня транзит газу через Україну не продовжиться. Водночас, за словами нардепа, це призведе до зростання тарифів на газ, тому що зросте вартість доставки українського газу.

"Наш український газ транзитується за 20 копійок, бо основне навантаження відбувається за рахунок зовнішнього транзиту. Якщо зовнішнього транзиту не буде, вся робота ГТС, а це мільярди гривень, буде закладатися в тариф для кінцевих споживачів – як побутових, так і не побутових", – пояснив нардеп.

Варто зазначити, газопостачальна компанія "Нафтогаз України", клієнтами якої є більшість побутових споживачів, продовжила дію тарифного плану "Фіксований" ще на рік. Так кубометр газу з 1 травня 2024 року до 30 квітня 2025 року включно коштуватиме 7,96 грн (з ПДВ).

Читайте також на порталі "Коментарі" — народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк заявив, що після підняття цін на електроенергію, наступним стане опалення. За його словами, в Україні тарифи нижчі ніж ринкові, і населення їх все одно платить через податки, субсидії чи платіжки.

Ярослав Железняк в інтерв'ю NV розповів, що Верховна Рада на початку війни проголосувала за "популістичний закон про мораторій на підняття тарифів". Однак, за його словами парламент вніс правки, які частково скасовують цей мораторій, тому в Україні можна очікувати нових "сюрпризів" щодо підняття тарифів. 

"Тепло як мінімум. Я думаю, це наступне", — вважає Железняк

Нардеп вказує, що не знає, чи таке рішення буде ухвалено з нового опалювального сезону. Однак зазначив, що субсидії будуть перераховані за новим тарифом. Крім того, Железняк пояснює, що в Україні тарифи не ринкові і їх не можна прирівнювати до мінімальної заробітної плати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини