Стало відомо, чому уряд відмовився вводити диференційований тариф на світло

Уряд відмовився від введення диференційованого тарифу на електроенергію, щоб уникнути зловживань, заявила в ефірі телемарафону заступник міністра енергетики Світлана Гринчук

З 1 червня в Україні зросте тариф на електроенергію до 4,32 гривні за кіловат-годину, незалежно від обсягу споживання. При цьому заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук пояснила, чому уряд не запровадив диференційований тариф.

За її словами, дійсно, розглядалися сценарії, де ті, хто споживає менше, платили б менше. Однак такі варіанти мали великі ризики зловживань, підкреслила посадовиця.

За словами Гринчук, насправді, були значні ризики несправедливої оплати за електроенергію, оскільки в Україні багато колективних споживачів та споживачів без відповідних лічильників. Важко визначити, яку саме ціну вони мають платити та який обсяг споживання у них є, додала заступниця міністра.

Саме тому, за її словами, щоб уникнути таких зловживань і забезпечити справедливість, уряд вирішив встановити єдиний тариф. Водночас нічний тариф залишається на рівні 2 гривень 16 копійок за кіловат-годину.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що спочатку планувалося диференціювати тариф залежно від місячного обсягу споживання: для споживання до 100 кВт-год – залишити діючу ціну 2,64 гривні, а за кожний наступний кіловат підняти до 4,8 гривні. Однак, новий тариф 4,32 гривні буде застосовуватись до всього споживання, що підвищить ціну на електроенергію на 60%. Цей тариф діятиме до 1 травня 2025 року.

При цьому в Міненерго підкреслили, що підвищення тарифу на електроенергію є складним, але необхідним кроком, адже за теперішніх умов держава не має можливості утримувати наднизьку пільгову ціну для всіх споживачів.