Головна Новини Бізнес тарифи Уряд підняв тариф на електроенергію: на скільки зростуть платіжки
commentss НОВИНИ Всі новини

Уряд підняв тариф на електроенергію: на скільки зростуть платіжки

Кабмін прийняв рішення про збільшення тарифу на електроенергію на 60% уже з 1 червня. Тепер вартість одного кіловата становитиме 4,32 гривні

31 травня 2024, 21:33
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України підвищив тариф на електроенергію для населення. Новий тариф набуде чинності з 1 червня 2024 року і становитиме 4,32 гривні за кіловат-годину.

Уряд підняв тариф на електроенергію: на скільки зростуть платіжки

Тариф на світло

Спочатку планувалося диференціювати тариф залежно від місячного обсягу споживання: для споживання до 100 кВт-год – залишити діючу ціну 2,64 гривні, а за кожний наступний кіловат підняти до 4,8 гривні. Однак, новий тариф 4,32 гривні буде застосовуватись до всього споживання, що підвищить ціну на електроенергію на 60%. Цей тариф діятиме до 1 травня 2025 року.

Наприклад, якщо місячне споживання складає 150 кВт-год, сума в платіжках зросте з 396 до 648 гривень.

Згідно з проектом постанови, опублікованої нардепом Ярославом Железняком, для споживачів з електричним опаленням діятиме диференційований підхід на опалювальний сезон. З 1 червня до 30 вересня вони платитимуть по 4,32 гривні за кіловат-годину, а з 1 жовтня до 30 квітня – залежно від обсягу споживання. Якщо місячне споживання до 2000 кВт-год, тариф буде 2,64 гривні за кіловат-годину. Якщо більше 2000 кВт-год, доведеться платити по 4,32 гривні за весь спожитий обсяг.

Згодом цю інформацію підтвердили в Міненерго. Там повідомили, що протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год (при споживанні ними в цей період до 2000 кВт-год електроенергії на місяць).

При цьому "нічний тариф" (при встановленому відповідному двозонному лічильнику) складатиме 2,16 грн за кВт-год.

"За середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кВт-год, платіжка за електроенергію зросте на 285 грн",
- зазначили в Міненерго.

При цьому в Міненерго підкреслили, що підвищення тарифу на електроенергію є складним, але необхідним кроком, адже за теперішніх умов держава не має можливості утримувати наднизьку пільгову ціну для всіх споживачів. В міністерстві підкреслили, що тариф на електроенергію у розмірі 2,64 грн покривав лише третину реальної вартості електроенергії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини