Головна Новини Бізнес тарифи Тарифний геноцид: чи компенсує влада нові тарифи
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифний геноцид: чи компенсує влада нові тарифи

Експерти поділилися думкою про компенсацію зростання тарифів для українців - наскільки реальна турбота держави

26 січня 2021, 12:49
Поділіться публікацією:

Прем'єр Денис Шмигаль сьогодні, 26 січня, виступив на засіданні Ради щодо стрімкого зростання тарифів і можливих компенсацій, які уряд і парламент можуть запропонувати громадянам, які отримають за січень шокуючі платіжки. Як можуть компенсувати ці тарифні удари і яка можлива реакція суспільства — про це, а також про відповідальність за "тарифний геноцид" розповіли українські експерти.

Тарифний геноцид: чи компенсує влада нові тарифи

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Ситуація може закінчитися достроковими виборами"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній наголошує: "Судячи з позиції Шмигаля, людей продовжать обкрадати. Нічого конкретного сьогодні в парламенті він не сказав. Пообіцяв лише, що тарифи на тепло і гарячу воду не будуть підвищуватися до кінця опалювального сезону. А за січень, мовляв, громадянам не будуть нараховувати пеню за несвоєчасно сплачені рахунки. Те ж, що тарифи задрали без жодних підстав, а тепер їх лише трохи припустять, він, схоже, вважає нормою".

Експерт упевнений, що потрібно обов'язково розібратися з Нафтогазом.

"Він закупив в українські сховища, за державні гроші, влітку газ по 3,5 за куб. А взимку продає той же газ за 7 грн. Це називається спекуляція. Слід розігнати й наглядову раду, і взагалі Нафтогаз, який нічого не робить, а займається спекуляціями, — каже Тарас Загородній. — Деякі неоліберальні "товариші" розповідають про важливість ринку газу. Але забувають, що ринок повинен спиратися на чіткі правила, реальну конкуренцію і платоспроможність населення. А у нас тарифи, які беруть "зі стелі", перетворили в якийсь новий податок".

Крім газу потрібно розібратися і з іграми на ринку електроенергії, вважає Тарас Загородній.

"Там теж вшкварили тарифи без компенсацій, без виразних пояснень. Лобісти просунули зверхтарифи на "зелену енергетику". Приватні інвестори підіймають тут відмінні гроші, нічого фактично не роблячи", — підкреслює експерт.

За його словами, влада злякалася активності людей, які масово вийшли на протести проти тарифного геноциду. І навіть приносили вчора, в день народження Зеленського, платіжки до Офісу президента. Але, схоже, зазначає Тарас Загородній, влада не зрозуміла, що грає з вогнем.

"Вони щось белькочуть про те, що знизять тарифи на 30%. Але до цього ж задрали на 70-100%! До того ж ніхто за січень, схоже, нічого компенсувати не буде. Та й взагалі влада, мабуть, не збирається якось кардинально вирішувати ситуацію з тарифами, монополістами, корупцією. Тих, хто думає, що можна в черговий раз обійтися обіцянками, чекає серйозний струс. Качати ситуацію будуть. Протести будуть. І нас цілком можуть чекати дострокові вибори", — прогнозує Тарас Загородній.

"Сама система оплат за ЖКП неправильна"

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук не виключає, що гроші на компенсацію знайдуть. Збільшать, наприклад, витрати бюджету на субсидії за житлово-комунальні послуги (ЖКП). Про таку можливість — з відповідним зверненням уряду в парламент — вже заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, нагадавши, що на сьогодні на виплати субсидій виділено 36,6 млрд грн.

"Але річ у тім, що вся модель, по якій ми платимо за ЖКП — неправильна апріорі. Чи не повинні ні держава, ні громадяни стикатися з ситуацією, коли є стрибки цін на ресурси, які мають сезонний характер. Повинен бути механізм який зробить подібні удари по споживачеві неможливими, — підкреслює експерт. — Слід прописати в законі, що постачальники газу і тепла населенню повинні закуповувати його в період, коли він коштує найдешевше. А саме — у 2-му кварталі. Повинні бути відповідні ліцензійні вимоги. І тариф, який затверджується раз на рік, виходячи із середньої ціни 2-го кварталу".

Борис Кушнірук вважає, що можна брати за основу середню ціну газу на європейських хабах (Амстердам, Дюссельдорф). За його словами, навіть з урахуванням транспортування і зберігання, ціна такого газу, купленого навесні-влітку, буде в рази дешевше, ніж взимку. Що, відповідно, має  відбитися в платіжках.

"Якщо постачальники не забезпечили таких умов, їх слід позбавляти ліцензії, — упевнений експерт. — І шукати інших постачальників, в тому числі постачальника останньої надії, функції якого міг би взяти на себе НАК Нафтогаз. Щоб справи неможливою ситуацію "ой, у нас ціна взимку піднялася, тому ми вам підіймаємо ціну!". Одна справа, коли ресурсу споживається більше, а тому платити доводиться більше. Інше, коли за однаковий обсяг спожитого ресурсу ми переплачуємо у два-три рази".

Також Борис Кушнірук вважає, що слід встановити середній платіж за місяць. Відштовхуючись все від тих же цін другого кварталу. Щоб абонплата не влаштовувала американські гірки: влітку все більш-менш, а взимку — кошмар.

"Так ми не тільки вирішимо проблему пікових цін, але і значно скоротимо кількість субсидіантів, — пояснює експерт. — Потрібно буде лише контролювати, щоб постачальники (облгази, теплокомуненерго) закуповували все у другому кварталі. Але у нас не хочуть працювати з мінімальною маржею. Наші ринки монополізовані та криміналізовані. Тому систему міняти не хочуть, адже вона відкриває фантастичні можливості для корупції, відкатів і так далі".

На думку Бориса Кушнірука, в Раді члени уряду і нардепи й далі будуть рвати на собі сорочки, звинувачуючи один одного в іграх з тарифами. А насправді нічого не роблячи, щоб зламати нинішню систему — сукупність корупції та некомпетентності.

"У лютому, коли принесуть платіжки за січень, українці охнуть, — попереджає експерт. — Але компенсують (якщо компенсують) далеко не все і далеко не всім. З огляду на, що корупційну складову в іграх з тарифами довести складно, можна говорити про політичну відповідальність. Її повинні нести чиновники, члени уряду і парламенту. Але традиційно понесе відповідальність за все населення, яке приводить таких людей у владу".

Як повідомляв портал "Коментарі", українські постачальники побутового газу для споживачів почали публікувати ціни на блакитне паливо на лютий 2021 року, 26 січня всі постачальники повинні опублікувати вартість газу на лютий, про це повідомили на сторінці громадського центру "ГазПравда" в Facebook.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини