Головна Новини Бізнес тарифи Весь рік - одна ціна на газ: яку систему оплати пропонує Кабмін
commentss НОВИНИ Всі новини

Весь рік - одна ціна на газ: яку систему оплати пропонує Кабмін

Експерти розповіли, чи підійде ідея річного продукту українцям

2 березня 2021, 16:36
Поділіться публікацією:

У Кабміні запропонували ввести в Україні фіксовану річну ціну на газ. "Коментарі" попросили експертів оцінити цю ідею і вказати на її плюси і мінуси.

Весь рік - одна ціна на газ: яку систему оплати пропонує Кабмін

В Україні можуть зафіксувати ціну на газ. Фото з відкритих джерел

"Такий підхід буде обмежувати право вибору споживача"

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський зазначає, що ідея річного продукту не нова.

"За такими контрактами працюють європейські постачальники. Але, з урахуванням наших особливостей, є питання, як буде реалізовуватися дана ініціатива, — каже експерт. — За моєю інформацією, НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг — ред.) розробляє проект Постанови, де річний контракт буде введений з 1 травня поточного року і буде мати обов'язковий характер. Тобто, по суті, діючі договори на поставку автоматично стануть річними контрактами".

На думку Валентина Землянського, такий підхід буде обмежувати право вибору споживача, якому, по суті, нав'яжуть річну ціну. І для переходу на помісячну оплату необхідно буде звертатися до постачальника.

"До того ж немає відповіді, що буде відбуватися з 1 по 30 квітня. На сьогодні ціна на газ варіюється в межах 8 гривень за кубометр. Отже, після фіксованих урядом 6.99 грн, споживачі отримають підвищення у квітні до 8 гривень, якщо не буде пролонговано чинну постанову Кабміну, що обмежує ціну, — пояснює Валентин Землянський. — І головне. Ні в проекті постанови, ні за результатами наради в Кабміні немає розуміння механізму формування ціни щодо цього річного контракту. Йдеться про контрактування досить великих обсягів газу. Звідси виникають питання. Зобов'яжуть Укргазвидобування продавати газ на українській біржі або за прямими договорами всім гравцям ринку, а не тільки Нафтогазу? Чи готовий уряд підтримати гравців ринку, створивши умови для пільгового кредитування для закупівель газу в літній період? Чи буде організована взаємодія між гравцями і Укртрансгазом для забезпечення резерву в ПСГ для закачування даного газу. І як будуть компенсовані збитки постачальникам за поставки газу населенню в лютому-березні поточного року за ціною 6.99 грн. / куб?"

"Деякі постачальники і раніше мали такі пакети"

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп вважає ідею в цілому позитивною, спрямованою на заспокоєння споживачів.

"Суть в тому, щоб всі постачальники пропонували не тільки місячні пакети послуг, а й фіксований річний пакет. Тобто, споживач знатиме, скільки йому доведеться платити за газ протягом року", — пояснює експерт.

За його словами, пропозиція розрахована на споживачів, які не має досвіду зміни постачальників, не звикли робити авансові платежі в періоди з низькою ціною — і купувати газ наперед. На тих, хто просто хоче знати, скільки він буде платити кожен місяць. Саме для них вводиться такий річний коректний план.

"Деякі постачальники і раніше мали такі пакети. Але просили про повну передоплату — на рік. Зараз мова йде про те, щоб платити щомісяця", — зазначає Андріан Прокіп.

Нагадаємо, експерти спрогнозували ціни на бензин в Україні найближчим часом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Peter Doman

2 березня 2021, 17:49

))) Заспокоїти споживачів ??? Сумніваюся...Тому що не важко зпрогнозувати наперед дії таких "відсталих" споживачів , коли вони дізнаються , що у їх більш "просунутих" сусідів ціна на газ літом гривень на 3 за м3 менша...

Олег

2 березня 2021, 17:21

Зная их, они ещё поставят с запасом https://kosatka.media/uk/category/gaz/news/shmygal-postavshchiki-gaza-dolzhny-predstavit-godovye-kontrakty-vo-vtorom-kvartale


Новини