Як скоротити суми у платіжках за опалення: експерт назвав спосіб

У міжсезоння за допомогою ІТП можна заощаджувати 15-30%

За словами виконавчого директора асоціації "Енергоефективні міста України" Святослава Павлюка, є спосіб, який дозволить зменшити плату за опалення в Україні на 30%. Йдеться про встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП). Наприклад, у дев'ятиповерховому багатоквартирному будинку це обладнання коштуватиме приблизно 30 тисяч євро. Про це фахівець розповів виданню OBOZREVATEL.

Експерт зазначив, що для модернізації безлічі будинків у країні необхідно, щоб в Україні виробляли матеріали та обладнання в достатніх масштабах.

При цьому Павлюк зазначив, що у міжсезоння за допомогою ІТП можна заощаджувати 15-30% через відсутність перегріву.

"Ми пропонували ставити ІТП масово та фінансувати їх через теплокомуненерго", - каже фахівець.

Точну суму установки назвати складно, оскільки за останній рік відбулося серйозне подорожчання деяких матеріалів, але раніше ціна такого обладнання становила від 20 до 30 тисяч євро у дев'ятиповерхівці.

Зазначається, що перед встановленням ІТП багатоквартирні будинки мають мати теплові пункти. Якщо до цього додати утеплені стіни, дах і двері з вікнами, заощадити на опаленні можна вдвічі. Проте ця тепломодернізація може серйозно вдарити по бюджету, адже вона коштуватиме кожній квартирі приблизно 10 тисяч доларів.

Раніше у матеріалі інтернет-видання "Коментарі" повідомлялося, що український прем'єр-міністр Денис Шмигаль стверджує, що в країні вистачить запасів газу та вугілля, щоб пройти поточну зиму. Експерти розповіли, чи виправданий оптимізм очільника уряду.