Альтернативна модель оподаткування, можливе скасування ЄСВ, прямі та непрямі податки. Думки експертів

До початку війни в Україні розробляли альтернативна модель оподаткування, яка мала на меті покращити фінансове становище в країні.

Альтернативна модель оподаткування була запропонована експертною групою "Економічної експертної платформи" на чолі з її координатором Олегом Гетманцевим. Ця реформа передбачає залишення ставок ПДВ та ставок на прибуток підприємств на поточному рівні, але збільшення податку на доходи фізичних осіб до 30%. А також можливу відмову від ЄСВ.

Координатор експертних груп Олег Гетманцев розповів про те, як мав працювати законопроєкт, в яких секторах податки могли знизитись, а також де були б запровадженні нові.

"У законопроєкті передбачена заміна податку на прибуток, податком на виведений капітал. Там якісно прописаний режим для самозайнятих, яких у нас більше мільйона осіб, які б могли стати на цей простий спеціальний режим. Зниження навантаження на фонд оплати праці, перший рік до 30%, потім кожен рік зниження на 1%, тобто через чотири роки ми виходимо на 25%. На думку експертів це якісна реформа, яку у січні можна було вносити, обговорювати, шукати компенсатори бюджету. Це майно в першу чергу, це не охоплені нами акцизи, які запроваджуються в Європі, на кшталт акцизів на газовану солодку воду. Зараз про це взагалі неможливо розмірковувати, поки ситуація не стабілізується", - говорить Олег Гетманцев про законопроєкт, який розглядався в січні 2022 року.

Податковий консультант Олена Макєєва, зазначила, що існують дві моделі по яких рухаються країни. Податок income tax – це податок на доходи фізичних осіб і податок на прибуток. Інша ж податкова модель indirect tax – це непрямі податки. Аудитор Макєєва розповіла, що вона за непрямі податки, але через вади в адмініструванні ПДВ, розуміє чому акцент в цій реформі робиться на прямі податки, на доходи фізичних осіб і на податок на прибуток.

"Мені здається, що будь-які реформи у цій сфері будуть вдалими, якщо ми залишимо спрощену систему оподаткування, тому що завжди буде вигідніше платити 2% чи 5% єдиного податку. Я б розглядала реформи з оподаткування доходів фізичних осіб і податку на прибуток разом з реформою спрощеної системи оподаткування, тому що в такому вигляді як вона існує сьогодні – це ніякий не малий бізнес, це взагалі безглуздя. Вона себе вичерпала і по часу, і по ефективності", - висловлює думку Олена Макєєва.

Далі податковий консультант Олена Макєєва додала коментарі щодо скасовування ЄСВ.

"Скасування ЄСВ має корелюватися з пенсійною реформою і соціальними видатками державного бюджету. У всіх країнах соціальні внески сплачують як роботодавець, так і робітник, але через те, що у нас культура виховання та освіти в податковій сфері дуже низька, існує відсутність довіри до влади і небажання людей сплачувати податки. Це призводить до того, що ми намагаємось придумати щось своє, компенсуючи підвищену ставку по інших податках. Я за класичну модель, коли є податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток, але акцент буде на непрямі податки", - розповідає консультант з оподаткування.

На що координатор експертних груп Олег Гетман відповів, що новий законопроєкт має зміщення у бік непрямих податків, наприклад на солодку воду та майно.

Більше про податки під час війни можете переглянути у нашому ексклюзивному інтерв'ю:

Раніше "Коментарі" писали про думки експертів стосовно податкової системи під час війни.