В Україні створять кліматичний фонд: що відомо

У новоствореній установі будуть накопичувати кошти з податків промислових підприємств

За ініціативи Міністерства екології буде створено Український кліматичний фонд, з якого буде профінансовано переобладнання підприємств, які забруднюють навколишнє середовище. Про це під час пресконференції розповів керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, передає кореспондент "Коментарів".

"У нас зараз податок на викиди СО2 п’ять чи сім гривень, а в Європі вже 30 євро. В податковому законі ми збільшуємо податок — це декілька євро, небагато, але для нас це великий крок. Потім ці гроші будуть зберігатись в кліматичному фонді, який потім буде фінансувати переобладнання цих підприємств, які забруднюють, для того, щоб вони зменшували викиди", — розповів Арахамія.

За його словами, зараз в Україні створюють "умовно каральний" механізм, щоб змусити промислові підприємства інвестувати в переобладнання та зменшувати викиди.

"Усі це відкладають на задній план, тому що потужне лоббі у фінансово-промислових груп, але з прийняттям законів, закону про олігархів, я думаю, що це лоббі буде набагато зменшено", — прокоментував керівник фракції "Слуга народу".

Нагадаємо, Верховна Рада України готує до ухвалення законопроєкт про управління відходами. Раніше в Україні заборонили безоплатне розповсюдження пластикових пакетів у торгівлі та закладах громадського харчування. Закон про це обмеження під час форуму "Україна 30. Екологія" підписав президент України Володимир Зеленський.

Глава держави також заявив, що винесе законопроєкт про боротьбу з олігархами на всеукраїнський референдум, якщо народні депутати будуть саботувати його ухвалу у Верховній Раді. Чи підтримає Рада законопроєкт про деолігархізацію та чи чекати "антиолігархічний" референдум українцям, "Коментарі" поцікавились в експертів.