Головна Новини Бізнес економіка В Україні з’явиться ринок сміття: що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні з’явиться ринок сміття: що відомо

Законопроєкт про управління відходами президент України Володимир Зеленський тримає на особистому контролі, невдовзі документ мають доробити у парламенті

9 червня 2021, 14:41
Поділіться публікацією:

Велика кількість законодавчих ініціатив у сфері екології насправді стосуються економічної галузі, й одна з них — законопроєкт про управління відходами. Про це на форумі "Україна 30. Екологія" розповіла віцепрем’єр-міністр європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, передає кореспондент "Коментарів".

В Україні з’явиться ринок сміття: що відомо

Форум "Україна 30. Екологія". Фото: ОП

"Парламент готує закон до ухвалення про управління відходами. Можна подумати, що це важливий екологічний закон — так і є, і він дійсно будується на основах і політиках закладених Європейським Союзом, але це великий закон про ринок. Про створення ринку, який буде конкурентним, про ринок сміття", — сказала Стефанішина.

"Зелена" трансформація галузей економіки відкриває нові можливості для українського бізнесу, додала віцепрем’єрка.

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець зазначив, що 23 роки в країні чинний старий закон про відходи, а над новим рамковим законом ще працюють як нардепи, так і громадськість. Документом запровадять нові правила поводження з відходами.

"Промислові відходи утворюються сотнями мільйонами тон на рік. Це відходи, які утворюються й під час видобування корисних копалин, й під час промислової діяльності. Вони теоретично не є небезпечними, але займають дуже велику кількість територій, які можна було б використовувати більш ефективно", — сказав Стрілець.

За даними Міністерства захисту довкілля, на кінець 2019 року в Україні утворилися понад 15,3 млрд тонн відходів — це приблизно 2700 пірамід Хеопса. Найбільшу частку у структурі відходів займають відходи гірничої продукції.

Чи є підтримка законопроєкту №2207-1-д про управління відходами серед нардепів, розповів заступник голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування Олександр Маріковський.

"Наш законопроєкт знаходиться у комітеті майже пів року, і ми працюємо над тим, щоб максимально якісно підійти до запровадження рамкової реформи, яка своєю чергою, відповідно до угоди про Асоціацію з ЄС, імплементує декілька європейських директив", — зазначив Маріковський.

В Україні щоденно формуються відходи, обсяг яких складає площу 28 таких стадіонів, як НСК "Олімпійський" (17 га), та висотою один метр, поінформував нардеп. За офіційними даними, менш ніж 3% цих відходів переробляються або спалюються.

"Запобігання виникнення відходів має стати зараз для нас ключовим. Ми маємо змусити виробника не виробляти більше потенційних відходів, мінімізувати це виробництво й рухатись далі. Це різні етапи, на яких можна спочатку вилучити корисне й переробити, потім спалити те, що не можна переробляти, далі й далі до того, що буде захоронено — незначний відсоток", — розповів Маріковський.

Законопроєкт про управління відходами президент України Володимир Зеленський тримає на особистому контролі, додав парламентар. Проголосувати за документ розраховують до закінчення п'ятої сесії Верховної Ради.

Нагадаємо, в Україні заборонили безоплатне розповсюдження пластикових пакетів у торгівлі та закладах громадського харчування. Закон про їх обмеження під час форуму "Україна 30. Екологія" підписав президент України Володимир Зеленський. Глава держави також заявив, що сучасний законопроєкт про управління відходами запровадить запобігання їх утворенню, повторне використання, переробку відходів на вторинну сировину та грамотну утилізацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини