Головна Статті Бізнес Будівництво Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху
commentss Cтатті Всі новини

Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху

На початку березня мільярдер Ілон Маск поділився своїми планами побудувати нове місто Старбейз на місці крихітного села Бока-Чика у штаті Техас, де розташовані зимові дачі пенсіонерів і навіть немає водопроводу.

10 березня 2021, 20:03 comments1522
Поділіться публікацією:

Другий із найбагатших людей у світі планує створити у Бока-Чика полігон для запуску комерційних ракет-носіїв, розгорнути науково-дослідну та виробничу діяльність в рамках проектів своєї аерокосмічної компанії SpaceX. Бізнесмен планує реалізувати амбітний проект на гроші, виручені від продажу нерухомості в Лос-Анджелесі.

Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху

Нові міста. Фото із відкритих джерел

Ілон Маск відомий своєю ексцентричністю, а намір побудувати окреме місто може здатися чимось з області фантастики. У лютому через коментарі Маска про зростання курсу біткоїна впали акції його автомобілебудівної компанії Tesla, а статки магната скоротилося на 15 млрд доларів за один день. Однак, з огляду на, що будівництво нових міст стало тенденцією в найбільш багатих країнах світу, рішення Маска можна сприймати як прагнення потрапити в струмінь перспективного бізнесу, де крутяться астрономічні суми грошей. "Коментарі" розбиралися, в яких куточках світу нові міста ростуть як гриби і з чим це пов'язано.

Глобальний тренд

З початку 90-х у різних країнах світу реалізуються не менше 100 проектів нових міст. Письменник-документаліст і автор книги "Міста-примари Китаю" Уейн Шепард вважає дане явище феноменом, тому що за всю історію люди ще не будували стільки населених пунктів такими швидкими темами. За спостереженнями Шепарда, будівництво нових міст в основному властиво економічно стабільним країнам з швидко зростаючим середнім класом і позитивною динамікою зростання ВВП. Їх будують для стимулювання економічного зростання або в політичних цілях. Купити там квартиру можуть дозволити собі люди з доходом вище середнього.

На думку урбаніста Адама Грінфілда, більшість нових міст схожі один на одного незалежно від географічного розташування. У всіх таких містах є стримані в плані архітектурних рішень і максимально самодостатні в плані функціоналу багатоквартирні будинки. Альтернативної точки зору дотримується доктор Сара Мозер з Університету Макгілла. Вона вважає новими містами тільки незалежні від існуючих населених пунктів проекти з власною промисловістю, а не передмістя, де теж в останні роки будуються багатоповерхівки. У Китаї практикується будувати хмарочоси в передмістях і перетворювати їх в так звані "нові міські території", які знаходяться в адміністративному підпорядкуванні інших міст.

Інноваційна Америка

Не дивно, чому Ілон Маск вибрав в якості будівельного майданчика багатий нафтою Техас. Голова правління маркетингового агентства Texas Economic Development Corporation Роберт Аллен вважає Техас найкращим місцем в США для початку або переміщення бізнесу. Оскільки він економічно розвивається, незважаючи на виклики, завдяки сучасній інфраструктурі, ліберальної економічної політики місцевої влади щодо підприємців і високим рівнем життя. У Техасі немає податку на особисті доходи, що привертає інвесторів. На думку економіста Рея Перрімана, незважаючи на зниження ділової активності і скорочення попиту на робочу силу під час пандемії коронавірусу, економіка Техасу успішно чинить опір кризі і у неї є потенціал для відновлення.

Штат самотньої зірки наздоганяє Каліфорнію за темпами економічного розвитку. За підсумками 2020 року, економіка штату Техас стала 9-й економікою в світі з ВВП 1,9 трлн доларів — це більше, ніж в Бразилії (1,8 трлн доларів), Південній Кореї (1,6 трлн дол), Росії (1, 4 трлн доларів) або Україні (146 млрд доларів). Техаські міста Даллас і Форт-Ворт залишаються другим після Нью-Йорка ринком будівництва в Америці. Загальний портфель нових замовлень на будівельні роботи склав 17,5 млрд доларів в 2020 році. У штаті розвинена нафтопереробна галузь, високотехнологічні виробництва, IT-індустрія. У Техасі розташовані офіси сотні провідних американських компаній, в тому числі Amazon, Tesla, HP, ExxonMobil.

Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху - фото 2

У Техас їдуть працювати не тільки американці з інших штатів, а й іноземні громадяни. Кожен п'ятий власник бізнесу і третину робочої сили зайнятої в будівельному секторі є мігрантами. За інформацією аналітика Карли Хіменес, з 2010 по 2018 роки населення 28,7-мільйонного штату збільшилася на 14,1% з 2000 року. Старбейз Ілона Маска — не єдиний проект свого роду. У 2017 році з'явилася інформація про проект інноваційного міста Белмонт в пустелі штату Арізона. Там планується використовувати безпілотний міський транспорт, розвивати сонячну енергетику.

Боротьба з перенаселенням в Китаї

Влада 1,5-мільярдного Китаю вирішує проблему перенаселення не тільки за допомогою законодавчого обмеження народжуваності, а й шляхом будівництва нових мегаполісів. З 2001 року населення Піднебесної збільшилося на 172,21 млн осіб. За підрахунками аналітика Бруно Макасі, з 1949 року в Китаї було побудовано 600 нових міст. Наприклад, мегаполіс Шеньчжень, що межує з Гонконгом був заснований в 1980 році фактично на рисовому полі. Сьогодні він вважається одним з найбільш інвестиційно-привабливих і таких, що динамічно розвиваються промислових, фінансових і транспортних центрів. За 40 років існування населення Шеньчженя збільшилося з 300 тис. до 12 млн осіб, а розмір економіки досяг рівня Південної Кореї. У 90-х-10-х були побудовані Пудонг, Бінхай, Хуандао з населенням понад мільйон чоловік і ще кілька десятків великих міст перебувають у процесі будівництва.

Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху - фото 3

Наймасштабнішим проектом є місто Сюн'ань за 100 км від Пекіна і площею як два Нью-Йорка. За інформацією аналітика Шонесі Ферро, нове місто будують, щоб розвантажити 25-мільйонний і задиханий в смогу Пекін. У Сюн'ань хочуть перемістити зі столиці ділову активність і частина населення. Банк Morgan Stanley оцінює проект на 290 млрд доларів. У квітні 2017 року голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що новий мегаполіс стане вітриною інноваційного розвитку.

Під впливом пандемії коронавірусу з 2020 року при проектуванні житлових районів робиться наголос на їх максимальну самодостатність на випадок локдаунів. Кожен багатоквартирний будинок матиме теплицю для вирощування овочів, сонячні батареї на даху і великий колективний офіс для дистанційної роботи мешканців (коворкінг). Глава Науково-дослідного інституту розвитку капіталу Лі Гупін прогнозує завершити проектування і будівельні роботи до 2022 року, ввести в дію містоутворюючі підприємства до 2035-го і перетворити Сюн'ань в повноцінне місто до 2050-го.

Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху - фото 4

У тренді — будівництво екологічно чистих міст з великою кількістю зелених насаджень. За даними аналітика Гао Хана, існують проекти десяти міст-парків на суму в 12,6 млрд доларів. З 2014 року біля мегаполісу Ченгду розвивається місто-парк Тянфу, де до 2030 року планують заселитися 6,3 млн чоловік. У 2019 року в Тянфу уклали контрактів на 44 млрд доларів. Самим незвичайним є проект міста-лісу Лючжоу на 138,5 гектарах землі в Південно-Китайських горах. Концепцію розробив італійський архітектор Стефано Боері. За його кресленнями в Мілані були побудовані два багатоповерхові будинки з каскадними зеленими насадженнями. У місті будуть жити 30 тис. осіб, а в конструкції будівель використані 40 тис. дерев і мільйон інших рослин. Аналітик Маріанна Запата вважає, що таке місто поглинатиме 10 тис. тонн вуглекислого газу і виробляти 900 тонн кисню на рік.

Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху - фото 5

Деякі експерти скептично ставляться до появи еко-міст в Китаї. Професор Ноттінгемського університету в Нінбо Денг Ву впевнений, що більшість проектів таких населених пунктів реалізуються без стратегії у сфері енергоефективності будівель, оптимізації дорожньо-транспортного руху, використання поновлюваних джерел енергії. Науковий співробітник Університету Сіньхуа Жу Юнгсін стверджує, що внаслідок будівельного буму в Китаї збільшилося споживання енергії та забруднення атмосфери. Експерт Массачусетського технологічного університету Женг Сікі вважає, що нові міста будуються не заради населення, а заради експериментів уряду по впровадженню нових технологій. Наприклад, заснований в 2004 році китайське місто Ордос в регіоні Внутрішня Монголія прозвали "містом-привидом" через порожні вулиці. Станом на 2014 рік там продали третину з 40 тис. квартир.

Крізь неможливе

Новими містами з інноваційними технологіями на пустирях можуть похвалитися не тільки китайці. У 2022 році планується завершити будівництво мегаполісу Сонгдо в Південній Кореї. Місто будували з нуля на болотистій місцевості протягом останніх 18 років. Зараз там проживають 130 тис. осіб. Станом на 2015 в місто було вкладено 35 млрд доларів. Населений пункт заточений під IT-індустрію, розвиток біотехнологій і ритейл. Південнокорейці довели всьому світу, що місто можна побудувати абсолютно непридатною для цього території.

Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху - фото 6

"Розумний" місто Неом — мабуть самий амбітний інфраструктурний проект в Саудівській Аравії. Там будуть налагоджено виробництво продуктів харчування. Проект розрахований на поступовий перехід до альтернативних джерел енергії в нафтовій монархії. Потреби в енергії будуть задовольнятися за рахунок сонячних і вітрових електростанцій. За словами наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана, місто матиме певну автономію: власне податкове та трудове законодавство, судову систему. Населений пункт буде сягати на 460 км уздовж узбережжя Червоного моря. Першу стадію будівництва планується завершити до 2025 року. На реалізацію проекту уряд виділив 500 млрд доларів.

Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху - фото 7

В Україні немає аналогів корейському Сонгдо, але є досвід будівництва нового міста в стислі терміни в екстремальних умовах. Наймолодший український місто Славутич площею 7,5 квадратних кілометрів звели в 1986-1988 роках архітектори та будівельники з восьми радянських республік в лісах Чернігівської області. Місто будували для переселення жителів Прип'яті та найближчих населених пунктів після аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року. Адміністративно Славутич відноситься до Вишгородському району Київської області. Сьогодні там проживає близько 25 тис. Чоловік.

Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху - фото 8

політичні мотиви

У деяких країнах побудували нові столиці. У 2003 році влада М'янми перенесли столицю з Янгона в спеціально побудований для цих цілей місто Нейпьідо, який як і раніше залишається тихим і порівняно пустельним. Все ділове життя кипить в Янгоні.

Нові міста: забава багатіїв чи символ успіху - фото 9

Таким самим шляхом пішла влада Індонезії. У 2019 президент Джоко Відодо оголосив про плани побудувати нову столицю на острові Борнео. Проект оцінюється майже в 33 млрд доларів і є частиною реформи децентралізації державної влади, розрахований на активізацію участі в держуправлінні інших регіонів острівної держави. Велика частина індонезійців проживають за межами острова Ява, де розташована столиця Джакарта і сконцентрована вся політична і економічна життя країни. Окрема проблема столиці — невдале нице розташування, через що там нерідко трапляються повені внаслідок мусонних дощів. В Індонезії в процесі будівництва знаходяться 27 нових міст.

У Малайзії офіс прем'єр-міністра перенесли в побудований в 1995 році місто Путрайя, а столицю залишили в місті Куала-Лумпур. У новому місті проживає 100 тис. Осіб. До 2035 року китайські підрядники планують побудувати в Малайзії екологічно чисте місто-ліс, де не буде використовуватися автотранспорт.

Раніше "Коментарі" писали, що як виглядає місто , в якому живе лише одна людина.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини