Головна Статті Бізнес новини компаній Бєлашов потрапив під роздачу
commentss Cтатті Всі новини

Бєлашов потрапив під роздачу

Газотрейдер «Скела Терціум» з орбіти одіозного полтавського депутата Сергія Белашова не зміг довести реальність поставок палива «Укрзалізниці» на мільйони гривень, програвши суди податківцям

2 вересня 2021, 13:47 comments15787
Поділіться публікацією:

Бізнес головного полтавського "бютівця" Сергія Бєлашова починає тріщати по швах. Показовим можна вважати судовий процес між головною "сімейною" газовою компанією Бєлашова "Скела Терціум", яку він оформив на сестру своєї дружини Євгенію Федорович, і Офісом великих платників податків Державної податкової служби. У ньому "Скела Терціум" нещодавно програла податківцям вже другу за рахунком інстанцію. Слідом за Окружним адмінсудом Києва невдача зафіксована в липні цього року в Шостому апеляційному адмінсуді, чия постанова вже набула чинності. 

Бєлашов потрапив під роздачу

Сергій Бєлашов - фото з відкритих джерел

Такий хід подій можна назвати провальними на тлі зазвичай успішних для багатих українських компаній податкових кейсів — суди можуть у великій кількості видавати рішення про те, що податківцям просто здалося, що підприємці працювали з "фіктарями", переводили в готівку гроші і мінімізували податки. "Скела Терціум" з обігом у 2,35 млрд гривень могла б мати всі шанси схилити суддів на свій бік, але вони не стали йти проти ДПС в цій суперечці. І це можна вважати "чорною міткою" для Бєлашова, за чутками, має високі шанси опинитися в санкційних списках РНБО в зв'язку з нібито фінансуванням кампаній, які несуть загрозу національній безпеці України.

Предмет суперечки для ТОВ "Скела Терціум" ймовірно був вкрай важливий, адже він лежить в основі претензій НАБУ до компанії в рамках кримінального провадження від 14.09. 2017. Мова йде про операції компанії з ТОВ "Варіант Ойл", які наслідком були визнані фіктивними, в рамках контракту на поставку палива "Укрзалізниці" в особі її філії "Центр транспортного сервісу "Ліски".

За інформацією НАБУ, в березні 2016 року ця філія "Укрзалізниці" оголосила тендер на закупівлю 5 тис. тонн мазуту та 1,743 тис. тонн дизельного палива. На тендер заявилися два учасники: ТОВ "Скела Терціум" з ціновою пропозицією 67,2 млн гривень щодо мазуту і 34,3 млн гривень за дизпаливо, а також ТОВ "Олсам Авто" (67,5 млн гривень і 34,51 млн гривень відповідно ).

"Згідно з протоколом №2 від 07.06.2016 року оцінки пропозицій конкурсних торгів, цінових пропозицій, переможцем тендеру визнано ТОВ" Скела Терціум", пропозиція якого визнана найбільш економічно вигідною і 07.07.2016 укладено договір поставки 5 тис. тонн мазуту флотського Category ISO-F RME 180 і 1,743 тис. тонн дизельного палива Category ISO-F DMA ", — вказали в НАБУ.

7 липня 2016 сторони підписали контракт, за умовами якого "Скела Терціум" зобов'язалася поставити товар на судні "Герої Шипки" і "Герої Плевни" в Іллічівський морський торговельний порт. При цьому, за даними НАБУ, протягом 2016 року "Скела Терціум" взагалі не імпортувала флотський мазут Category ISO-F RME 180 і дизельне паливо Category ISO-F DMA, і не набувала його у інших підприємств-імпортерів, а оформила покупку цього товару у харківського ТОВ "Варіант Ойл".

"Надані до перевірки паперові носії за формою первинних документів не підтверджують фактичну поставку товару .. від ТОВ" Варіант Ойл ", в зв'язку з недостовірністю (спотворенням) даних" — йдеться у висновках аудиторів.

Більш того, в рамках кримінального провадження детективи НАБУ допитали свідків, які вказали, що на нафтобазу в Харківській області, з якої нібито поставлялося паливо для залізничників, кілька років не завозився мазут, а водії, які нібито перевозили паливо для ТОВ "Скела Терціум", заявили, що не пам'ятають такі перевезення, а зроблені від їхнього імені підписи в ТТН їм не належать. Таким чином, в НАБУ дійшли логічного висновку про те, що поставка палива "Скела Терціум" на адресу "Укрзалізниці" могла бути фіктивною (хоча "Скела Терціум" і філія "Центр транспортного сервісу" Ліски "ПАТ" Укрзалізниця "в своїй податковій звітності відобразили повне виконання договору поставки нафтопродуктів), і оголосили розсип підозр керівництву філії "Укрзалізниці" і директору ТОВ "Скела Терціум" Сергію Непом'ящему. Останньому було визначено заставу в розмірі 1,92 млн грн.

Слідом за НАБУ компанією Бєлашова зайнялися податківці. Офіс великих платників податків Державної податкової служби в 2019 р донарахував ТОВ "Скела Терціум" зобов'язання по сплаті ПДВ на 19,7 млн грн. Рішення податківців базувалося саме на фіктивності операцій компанії з ТОВ "Варіант Ойл", а позивач спробував його оскаржити. Але безуспішно — суди вирішили, що "Скела Терціум" не надала ніяких доказів реальності цих операцій.

Цей кейс для компанії Бєлашова, пов'язаної з його банком "Український капітал", може виглядати як репутаційний вирок. Компанію звинуватили в махінаціях шляхом поставок державі неіснуючого палива — тоді як фактичний господар "Скела Терціум" в своїх блогах створює імідж патріота і критикує "Укрзалізницю " за "неефективну роботу". А якщо врахувати, що і до банку "Український капітал" у НБУ і правоохоронців виникають питання, подальші бізнес-перспективи Сергія Бєлашова показуються сумнівними.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини