Головна Статті Бізнес новини компаній Десятки мільйонів доларів у скарбницю Росії: Євген Черняк та горілчаний бренд «Хортиця»
commentss Cтатті Всі новини

Десятки мільйонів доларів у скарбницю Росії: Євген Черняк та горілчаний бренд «Хортиця»

Чи є бізнес, пов'язаний з Черняком та його холдингом Global Spirits у Росії, і як добре він захований

20 липня 2023, 15:33
Поділіться публікацією:

У липні Росфінмоніторинг вніс до списку терористів та екстремістів українського бізнесмена, засновника міжнародного алкогольного холдингу Global Spirits та лікеро-горілчаного заводу "Хортиця" Євгена Черняка.

Десятки мільйонів доларів у скарбницю Росії: Євген Черняк та горілчаний бренд «Хортиця»

Чи продовжують компанії, пов'язані із Євгеном Черняком працювати в росії

Як говорить сайт Росфінмоніторингу, Євген Черняк направили підрозділам ЗСУ 500 млн ріс руб, що еквівалентно 5,5 млн дол. та ще на 1 млн дол. поставив деякі товари військового призначення.

Треба сказати, що те, що сталося в певному сенсі, можна вважати цікавим казусом, адже донедавна Євген Черняк вів бізнес у Росії і навіть платив податки, про що заявляють представники української OSINT-спільноти Molfar.

Євген Черняк: 12 років роботи на своє та російське благо

Навесні 2023 року OSINT-спільнота Molfar провела розслідування російського бізнесу ТМ "Хортиця", Global Spirits та Євгена Черняка. Бізнесу, який на той час налічував уже 12 років, адже перший завод у Росії — "Російська північ (Русский север)" у місті Вологда Черняк купив у 2011-му році.

Втім, ту покупку можна зрозуміти, адже в 2011-му році Україна і росія можна сказати "дружили", а українські продукти харчування та напої традиційно високо цінувалися в Росії за якість.

Але ось чому Global Spirits у 2016-му році, вже після окупації Криму, придбав другий горілчаний завод – "Джерельце і К (Родник и К)" у підмосковних Митищах, зрозуміти було вже складно.

При цьому на офіційному сайті Global Spirits у розділі "Наші заводи", жодної згадки про російські підприємства – немає. Більше того, офіційно алкогольний холдинг навіть заявив, що з 2014 року в Росії навіть немає її продукції, оскільки Росспоживспілка заборонила її постачання.

Але за даними російських офіційних органів у 2017 році офіційний сайт федеральної служби Росії з інтелектуальної власності дав дозвіл ДСГ "Трейдмаркс Лімітед" використовувати в Росії ТМ "Хортиця".

Більше того, в самому рішенні прямо говориться, що за 2009-2016 роки, в Росії було експортовано 216 млн одиниць (пляшок) алкоголю під ТМ "Хортиця". При цьому ще 76 млн одиниць було вироблено на заводах "Російська північ" і "Джерельце і К", що власне і пояснювалося необхідністю реєстрації торгової марки в Росії — популярність бренду була високою.

Таким чином, дані Global Spirits про відсутність її підприємств або продукції в Росії прямо спростовуються російською стороною, причому де-факто ще з 2017-го року.

Загалом за версією Molfar, у Росії Євген Черняк володіє:

ТОВ "Джерельце та К" – є частиною Global Spirits russia (у 2022-му році змінила назву на Традиції успіху (Традиции успеха), ТМ Шустов' і Мороша;

ТОВ "Торговий дім "Мегаполіс" — дистриб'юторська компанія, що є частиною Global Spirits russia/Традиції успіху.

ТОВ "Російська північ" — юрособа заводу у Вологді, до квітня 2022 року власники — Oxford AMG-77 Ltd (99%) та Торговий Дім "Мегаполіс" (1%).

АТ "Феодосійський завод коньяків і вин" – ймовірно також входить до активів Global Spirits у Росії.

Як повідомляв російський "Комерсант", у 2021 році відвантаження продукції Global Spirits у Росії, щоправда незрозуміло, імпортовані або вироблені на місці, зросли на 45% — до 7,1 дал продукції (71 млн літрів або 71 000 тонн).

Кіпрські офшори, суд та ребрендинг – чи приховують Global Spirits та Черняк свій бізнес у Росії

Втім, будемо справедливі — Global Spirits все-таки намагається зупинити виробництво своєї горілки в Росії. Так, на сайті компанії є заява, що після російської агресії холдинг подав до суду Кіпру позов про заборону виробництва та реалізацію брендів Global Spirits на російському ринку. Більше того, суд заборонив її провадження.

Чому суд Кіпру?! Просто як "справжній патріот" України Євген Черняк вважає за краще записати свої активи на компанію AMG-77 Investment Ltd, що знаходиться на острові "зі статусом офшор". Остання обставина дає бізнесменові величезну економію на податках до українського бюджету як у мирний, так і особливо у воєнний часи.

Щоправда, така заява Global Spirits йде в розріз із офіційною позицією компанії про відсутність заводів у Росії.

Втім, кажучи, що "Хортиця" в Росії не виробляється, ні Євген Черняк, ні прес-служба Global Spirits не брешуть, але явно лукавлять.

У квітні 2022 року власником заводів, які, начебто, і були куплені Global Spirits - "Російська північ" у Вологді та "Джерельце і К" у Митищах, стало ТОВ "Традиції успіху", що працює під однойменним брендом.

Підприємство навіть запустило свою лінійку торгових марок - "Хорта", "Морошка" та "ПервакЪ", вони на диво схожі на бренди Global Spirits "Хортиця", "Мороша" та "Первак". Напевно, це зручно – формально вироблена горілка називається інакше, але цінителі "справжніх" брендів легко зрозуміють простеньку "езопову мову" всіх цих "Хорт", "Морош" і "ПервакЪов".

15 мільйонів доларів податків від компаній, пов'язаних з Черняком — Росії дісталося вдвічі більше, ніж ЗСУ

Але якщо заводи Global Spirits виробляли горілку під брендом "Хортиця", що сам холдинг побічно визнав своїм зверненням до суду Кіпру, ці підприємства платили податки в скарбницю Росії.

І тут ми стикаємося з темним питанням діяльності холдингу в Росії, адже дана інформація часто є закритою, та й рахувати цю суму можна по-різному.

За підрахунками OSINT-спільноти Molfar, з 2014 по 2021 рік російські підприємства Євгена Черняка заплатили до бюджету країни-окупанта близько 14,4 млн дол, що вдвічі більше, ніж 6,5 млн дол, які за версією Росфінмоніторингу бізнесмен передав ЗСУ.

Щоправда, навряд чи подібна методика вірна, адже таке підприємство, як горілчані заводи, платять ще один фіскальний платіж – акциз, яким обкладається кожен літр алкоголю. У Росії це 613 російських рублів (близько 6,8 доларів) за кожен літр спирту в алкоголі із вмістом спирту вище 9%.

Тепер трохи підрахунків — у 2021-му році російський "Комерсант" стверджував, що під брендом "Хортиці" було продано 71 млн літрів, що дає приблизно 28 млн літрів "чистого" спирту (якщо вважати горілку із вмістом спирту 40%). Тоді ж акциз становив 566 рос. руб. за літр чи 8 доларів (за курсом 70 рублів за дол США), що становить 225 мільйонів доларів акцизних платежів.

Втім, сплата акцизів передбачає, що їхня вартість просто закладається в ціну товару, того ж алкоголю, і тому його справжніми платниками є покупці, а підприємство-продавець, скоріше, є передатною ланкою.

Тобто, у випадку зі сплатою акцизів за 71 млн літрів алкоголю, проданого в Росії, юридично не можна сказати, що їх сплатили саме підприємства Global Spirits у Росії, але саме вони допомогли скарбниці їх зібрати, продаючи свою продукцію.

Але навіть за підрахунками OSINT-спільноти Molfar до скарбниці окупантів потрапило вдвічі більше, ніж Росфінмоніторинг інкримінує Євгену Черняку у вигляді допомоги ЗСУ, тому тепер бізнесменові варто було б активізувати роботу на користь України та її армії. Як мінімум удвічі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини