Головна Статті Бізнес новини компаній Позов проти Google: чому для порталу «Коментарі» важливо битися з інтернет-гігантом
commentss Cтатті Всі новини

Позов проти Google: чому для порталу «Коментарі» важливо битися з інтернет-гігантом

Редакція порталу «Коментарі» вважає, що Google використовує своє монопольне становище в країні і проявляє дискримінацію по відношенню до контенту. Експерти розповіли про перспективи можливого судового процесу

6 жовтня 2020, 20:19
Поділіться публікацією:

Новина про те, що портал "Коментарі" готує судовий позов проти транснаціональної корпорації Google через дискримінаційну політику по відношенню до сайту видання, стала сенсацією в українському сегменті інтернету.

Позов проти Google: чому для порталу «Коментарі» важливо битися з інтернет-гігантом

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Чи є шанс перемогти Голіафа? Чи справді Google зловживає своєю монополією, в тому числі на українському ринку? Які гучні розгляди за участю Google були (тривають) у світі? Наше видання, що задає тон в сегменті незалежної журналістики, розбиралося у цьому разом з експертами.

Позови проти Google: що стало причиною

З літа 2019 року нове керівництво порталу "Коментарі" взяло курс на всебічне оновлення інтернет-ресурсу з 15-річною історією.

Новий головний редактор Максим Іванов зібрав молоду команду амбітних і висококласних журналістів. Було змінено підхід до формування контенту. На сайті з'явилися нові рубрики та спецпроекти, маса ексклюзивних публікацій. Був змінений дизайн, вкладені серйозні ресурси в SMM-просування бренду "Коментарі" і його SEO-оптимізацію.

З серпня 2019 року по березень 2020 року сайт підкорював все нові і нові рубежі. Він показав п'ятикратне зростання трафіку (в квітні цього року був зафіксований рекордний рівень відвідувань сайту за місяць — на рівні 5,5 млн).

А потім — як відрізало. Обвал був настільки стрімким, що в його штучності сумніватися не доводилося. Нові підходи, включно із залученням SEO-фахівців, ні до чого не привели. З аналогічними проблемами, як нам відомо, зіткнулися багато українських інтернет-видання. Але лише наш портал вирішив дати бій Google.

Власник медіагрупи "Коментарі" Віктор Гольдскій пояснив, що були вивчені всі відкриті правила для видавців. І "Коментарі" зробили все, щоб відповідати вимогам інтернет-гіганта. На відміну від ряду інших новинних ресурсів України, які грають не за правилами. При цьому Google рекомендує їх контент, швидше індексує і показує більше їх новостей в Google.News.

Портал "Коментарі" оскаржує право Google розділяти інформаційні сайти на угодні йому і неугодні, використовуючи для цього критерії, яких немає у відкритому доступі. Саме в цьому, наголошує Віктор Гольдскій, полягає дискримінація, прояви якої неприпустимі в демократичному суспільстві.

Позначається і монопольне становище компанії на території України. Адже з травня 2017 року Google залишається єдиною потужною легальної пошуковою системою в нашій країні (після блокування українською владою російського "Яндекса").

На думку редакції порталу "Коментарі", неприпустимо не реагувати на незаслужене знецінення роботи журналістів в XXI столітті.

Загалом, як говорив князь Святослав, "Іду на ви".

Причому битися ми збираємося не тільки за себе, але фактично за всіх своїх колег (і конкурентів), які страждають від ігор Google з алгоритмами і правилами. А також — за читачів, яких позбавляють якісного контенту.

Позови проти Google: ми не самотні

Компанії Google до позовів не звикати. Так що ми тут не самотні. Ось лише деякі найбільш гучні процеси.

1. Найбільший на даний момент судовий процес з Google триває вже 10 років. Претензії американського виробника програмного забезпечення Oracle до компанії виросли з 1 млрд дол. До більш ніж 9 млрд дол. У 2005 році Google придбала сиру операційну систему Android. Система розроблялася під цифрові фотоапарати. Але зараз вона встановлена на мільярдах смартфонів. Тоді інженери Google взяли за основу відкритий проект Apache Harmony, написаний на мовах програмування Java і C. Мова Java надавався за передплатою, але Google ніяких відрахувань правовласнику, компанії Sun Microsystems, не робив. У 2009 році Sun купила компанія Oracle і вже через рік юристи Oracle подали перший позов до Google. Втім, незважаючи на кілька перемог Oracle в судах різних інстанцій, компанія Google поки залишається безкарною.

2. Один з найбільших сайтів з текстами пісень Genius.com викрив Google в крадіжці інтелектуальної власності. Позивачі запевняють, що трафік в останні роки падав саме через те, що Google публікувала тексти як свої, тоді як Genius Media Group Inc. витрачала гроші на ліцензії від правовласників.

3. У 2017 році Єврокомісія визнала компанію Google винною в маніпулюванні пошуковою видачею з метою просування власних інтернет-сервісів. Тоді штраф склав 2,42 млрд євро, а в 2018 році Єврокомісія оштрафувала Google на 4,34 млрд євро за зловживання домінуючим становищем Android. Обидва штрафу оскаржувалися Google в Європейському суді загальної юрисдикції. На початку 2019 року Google оштрафували на 1,49 млрд євро за порушення в роботі сервісу контекстної реклами "AdSense for Search", в ході яких незаконно обмежувалися інтереси його конкурентів.

4. Влітку 2020 року проти компанії Google подали позов до федерального суду в Сан-Хосе (штат Каліфорнія, США). Компанію звинуватили в незаконному вторгненні в приватне життя мільйонів користувачів, шляхом відстеження їх дій у випадках, коли вікна браузерів відкривалися в режимі інкогніто. Позивачі вимагають як мінімум на 5 млрд дол. За їх словами, Google збирає дані через додатки Google Analytics, менеджер реклами Google Ad Manager і інші програми і розширення, в тому числі встановлені на смартфони.

5. Google звинуватили в дискримінації білошкірих чоловіків консервативних поглядів. Колишні співробітники компанії Деймор і Гудман стверджували, що Google при наймі на роботу вдається до незаконних квотами, щоб найняти якомога більше жінок і представників нацменшин.

6. Ще один позов подали колишні співробітниці Google. За їх словами, компанія виплачує жінкам менші зарплати, ніж чоловікам за аналогічну роботу.

7. За останні 30 компанії подали скаргу в Єврокомісію на Google, звинувачуючи американську корпорацію в несумлінному просуванні своїх товарів.

8. Британський дослідник з центру New Economics Foundation, батько трьох дітей Данкан Маккен подав проти Google позов до Верховного суду Великобританії. Він звинуватив компанію в незаконному зборі персональних даних дітей молодше 13 років на платформі YouTube і вимагав компенсацію в розмірі 2 млрд фунтів стерлінгів. За словами Маккена, він представляє інтереси понад 5 млн дітей.

9. Китай готується почати антимонопольне розслідування відносно Google через операційної системи Android. Китайська влада має намір перевірити, чи використовувала Google свою операційну систему для придушення вільної конкуренції виробників смартфонів. У травні 2019 року індійське антимонопольне відомство вже ініціювало перевірку Google, щоб виявити можливі зловживання, пов'язані з Android.

10. За деякими даними, представники Міністерства юстиції США мають намір подати антимонопольний позов проти Google. Серед претензій — домінування компанії в онлайн-рекламі і пошуку.

Позов проти Google: знайти управу на монополіста

Ми багато говоримо про важливість боротьби з монополістами в Україні, але проблема має світовий масштаб і ситуація з Google тільки підтверджує це.

"Монопольне становище Google і інших компаній в окремих секторах інтернету — явище, яке викликає стурбованість у всьому світі, в тому числі в США, — підкреслює політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько. — Так, у 2012 році Бюро Федеральної торгової комісії США представило звіт на 160 сторінках, в якому Google засуджують за "поведінку, яке призвело до реальній шкоді клієнтам і розвитку інновацій". За результатами звіту позов до суду подано не був. А в 2015 році Антимонопольний регулятор ЄС висунув Google свої звинувачення, які теж не придбали форму судового розгляду ".

Володимир Манько зазначає, що в багатьох країнах (і в Україні, зокрема) виникає необхідність запуску власного інтернет-пошукача, який би склав конкуренцію Google.

"Подібні стартапи є, але поки вони не можуть конкурувати з монополістом. Одна з причин — необхідність використовувати ресурс монополіста, який, як бачимо, вдається до неринкових дій і не дозволяє конкурентам рости. Це замкнене коло поки не вдається розірвати, — каже Володимир Манько. — У чому причина умисного заниження трафіку видання "Коментарі"? Адже воно жодним чином не становить конкуренцію Google, не загрожує безпеці Сполучених Штатів, не несе на своїх сторінках забороненої інформації, виконує відкриті правила для користувачів цієї компанії. На це питання поки немає відповіді, але, сподіваємося, що незабаром він з'явиться ".

Директор юридичної фірми Crane IP Іван Нікітченко радить порталу "Коментарі" звертатися не суд в США, а в Антимонопольний комітет України, адже Google — монополіст на території України.

Позов проти Google: два аспекти проблематики

Питання про ставлення сервісів-монстрів і їх користувачів зараз є дуже багатогранним. У цьому впевнений експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики в 2017-2019 рр Дмитро Золотухін.

"На жаль, на даний момент, в Україні нікому вести таку ж публічну дискусію, яка зараз відбувається в усьому світі. А саме, про те, як незалежні держави і їх суспільства можу обмежувати тотальний вплив Діджитал-імперій ", — зазначає експерт.

За його словами, як мінімум, необхідно розмежувати політичний та юридичний аспекти цієї проблематики.

"У політичному полі в країнах Європи ведуться дискусії про те, щоб на законодавчому рівні змусити онлайн-монстрів розділити свій бізнес і реєструвати компанії-представництва в країні перебування. Тобто, примусити створити компанії на кшталт Google France, Facebook Germany і так далі. Метою є захист прав громадян незалежних держав, — пояснює Дмитро Золотухін. — Яким чином можна примусити всесвітні сервіси це зробити, і що буде, якщо вони відмовляться — цього не знає ніхто. Однак, повторюся, в Україні ніхто про це навіть не говорить. Так, українська політика по відношенню до Facebook закінчилася разом з ліквідацією Міністерства інформаційної політики ".

Що ж стосується юридичного аспекту проблеми, то тут, на думку експерта, все з одного боку простіше, а з іншого — складніше.

Дмитро Золотухін зазначає, що Google є приватною компанією, і вона не зобов'язана надавати послуги, якщо цього не бажає. Інша справа, якщо при користуванні сервісами, українська компанія-споживач погоджувалася на відкриту оферту сервісу Google. Саме в цій оферті і криється список обов'язків Google, по відношенню до користувачів. Експерт впевнений, якщо юрист зможе знайти пункт такої угоди, який був не виконаний сервісом, то тоді правова боротьба за недискримінацію має перспективу.

"Але особисто я сумніваюся в тому, що юристи Google залишили хоч якусь лазівку, щоб змусити компанію робити те, чого вона не хоче", — підкреслює Дмитро Золотухін.

Позов проти Google: шансів мало, але всправа того варта

Про те, що шансів перемогти Google мало, каже і фахівець з SEO, Digital-експерт Сергій Школяренко.

За його словами, практика показує: те, як монополіст ранжує контент, і то, як декларує — дві різні речі.

"ЄС намагався на це вплинути. Але все закінчилося штрафами за обопільною згодою, наскільки я пам'ятаю, — зазначає експерт. — До того ж, вартість процесу буде набагато дорожче, ніж профіт ... Простіше налаштувати обліковий запис Google news і оптимізацію зробити. Адже там, по суті, всі роботи вирішують, а не люди. До того ж, часто медіа-сайти блокують по контексту за зміст реклами сторонніх сервісів (на кшталт банерів, нав'язливих тізерів). Це, зокрема, може бути причиною низького ранжирування медіа контенту. У будь-якому випадку — Google буде робити наголос на те, що медіа нібито недостатньо підходять під вимоги. Банально, одна скарга на шкідливий вміст — і все ".

До того ж, підкреслює експерт, алгоритми Google глючат, мінімум два рази на рік їх оновлюють. А після оновлення — тотальне падіння відвідуваності багатьох сайтів.

"23 вересня в Google були помічені серйозних змін видачі. А пізніше багато хто почав скаржитися на випаданні сторінок з індексу. Як виявилося, це був баг, пов'язаний з мобільного індексацією і поломкою скрипта, який вибирає канонічний серед дубльованого контенту, — зазначає Сергій Школяренко. — У разі проблеми з канонізацією, інструмент перевірки URL в консолі покаже, що адреса є дублем іншої сторінки. Якщо зміни вас торкнулися, то нічого робити не потрібно (не допоможе). Просто чекайте гарної погоди. Проблема ще не вирішена ".

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов впевнений: поза того, яким чином буде йти юридичний спір "Коментарів" з Google, ми маємо проблему на світовому рівні, і вона стосується як монополістів, так і ситуації зі свободою слова.

"Та ж Росія, прикриваючись турботою про свободу слова, цю саму свободу слова підриває. Ретранслює фейки, спотворює реальність, використовує ЗМІ як засобу пропаганади. Багато світових зірок обмежують використання соцмереж, які стали більше роз'єднувати людей, ніж об'єднувати, — підкреслює Валерій Димов. — На цьому тлі ще більш небезпечним стає, коли право сили підміняє силу права. І тут монополісти, як правило, правлять бал ".

При цьому, підкреслює експерт, без дійсно незалежних ЗМІ неможлива сама свобода слова, демократія.

"Це не патетика, а констатація ролі інформації в сучасному світі", — впевнений Валерій Димов.

І саме за свободу слова, за свою незалежність, за право читачів отримувати інформацію не від медіа олігархів, а від вільної платформи ми і боремося, а тому — це того варте.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини