Головна Статті Бізнес новини компаній Визнання банкрутом та ліквідація: чи настав кінець проєкту WOG
commentss Cтатті Всі новини

Визнання банкрутом та ліквідація: чи настав кінець проєкту WOG

Призначений ліквідатор перевірить, чи навмисно підприємство було доведено до банкрутства

9 липня 2021, 09:30 comments152545
Поділіться публікацією:

Визнання банкрутом та ліквідація: чи настав кінець проєкту WOG

Суд визнав компанію "ВОГ Рітейл" банкрутом. Фото із відкритих джерел

Чи не вперше в Україні кінцеві бенефіціари потужної фінансово-промислової групи можуть понести кримінальну відповідальність за умисне доведення до банкрутства. Мова йде про компанію "ВОГ Рітейл", яку суд нещодавно визнав неспроможними сплачувати за рахунками.

8 червня Господарський суд Волинської області визнав банкрутом ТОВ "ВОГ Рітейл" і відкрив ліквідаційну процедуру (справа №903/15/21).

Ще раніше, у квітні, судом було визнано вимоги низки кредиторів до ТОВ "ВОГ Рітейл", у т.ч. ТОВ "Фінансова компанія "Фінанс Юніон С" (на 1,1 млрд грн); ТОВ "Вест Петрол Маркет" (718,4 млн грн); ТОВ "ВОГ Трейд Ресурс" (112 млн грн); ТОВ "Нафтотрейд Ресурс" (59,4 млн грн); ТОВ "ВОГ Кард" (на 16 млн грн); ТОВ "ВОГ Ритейл" (15 млн грн); ТОВ "Фінексперт" (5,5 млн грн); ТОВ "Літойл" (4,1 млн грн).

Якщо провести пошук у реєстрах, можна виявити, що за управлінням цими підприємствами ймовірно знаходяться наближені до керівництва основної компанії особи. Такий підхід до організації роботи може "допомагати" Комітету кредиторів ухвалювати більш підходящі рішення.

Також суд визнав вимоги Головних управлінь ДПС у Львівській (на 40 млн грн); Запорізькій (49,4 млн грн); Черкаській (25,1 млн грн); Дніпропетровській (20,2 млн грн); Чернігівській (17,8 млн грн); Хмельницькій (15,95 млн грн); Миколаївській (12,8 млн грн), Сумській (8,8 млн грн) та Вінницькій областях (1,4 млн грн). Це доводить те, що найбільше від банкрутства крупних компаній зазвичай страждають саме державні органи.

Крім боржників, перерахованих вище, у процесі ліквідації свої вимоги виставлять і банки-кредитори, у яких в якості забезпечення перебувають у заставі АЗК компанії WOG.

Нагадаємо, що провадження в справі про банкрутство ТОВ "ВОГ Рітейл" було відкрите ухвалою Госпсуду Волинської області від 28.01.2021. Тоді ж визнано вимоги на 168,9 млн грн з боку ініціюючого кредитора ТОВ "ТБ Сад". У пресі це підприємство пов’язували із T.B. Fruit (місто Городок, Львівська область), що належить бізнесмену Тарасу Барщовському.

У держреєстрі засновниками ТОВ "ВОГ Рітейл" вказані компанії "Вест Оіл Груп Холдінг" (Нідерланди) і ТОВ "Дукат", а кінцевими бенефіціарами — Степан Івахів, Сергій Лагур і діти покійного нардепа Ігоря Єремеєва — Роман і Софія.

Саме цим особам належить група "Континіум" (серед її активів — у т.ч. мережа АЗС WOG).

Кому винні — всім пробачаємо

Із уже згаданим "Континіумом" пов’язана інша історія, що стосується ставлення до численних кредиторів. До них, між іншим, входив і бізнесмен Дмитро Фірташ.

Стосунки з Фірташем у цієї групи почалися ще з моменту придбання ним банку "Надра", яким володіли бенефіціари "Континіуму". "Надра", один з перших системних банків, який входив до п’ятірки найбільших банків країни, зрештою не зміг виконувати свої зобов’язання через відсутність коштів на рахунках.

За даними ЗМІ, Фірташ як новоспечений власник "Надри", при проведенні перевірки банкрутства виявив, що кошти з банку мільярдними сумами були виведені на користь бенефіціарів "Континіуму" та їхніх бізнесів.

Після цього бізнесмен почав вимагати повернення виведених коштів, але зрештою сторони домовились: частина боргу "Надри" трансформується в акції компанії WOG, а Фірташ фінансує будівництво додаткових АЗК для мережі заправок WOG. Утім, історія закінчилася не надто позитивно для бізнесмена: Фірташ кошти у розмірі 460 мільйонів доларів надав, акцій WOG так і не побачив.

Якщо переглянути історію існування групи "Континіум", то можна помітити, що банкрутство неодноразово спіткало проекти, якими опікувалася компанія.

Ось лише деякі приклади:

• у 2014 році банкрутом визнали паливну компанію "Континент Нафто Трейд";

• у 2015 році збанкрутувала "Українська сирна компанія";

• у 2015 році банкрутом стала ПрАТ "Галичина";

• у 2020 компанія "Золотий Екватор", яка управляла АЗС під брендом WOG, також пішла в банкротство через Госпсуд Волинської області.

Одразу згадуються слова власника мережі ОККО Віталія Антонова: "WOG не те що нічого не коштує, він коштує "мінус". Це можна підтвердити із допомогою простих розрахунків.

Так, WOG володіє АЗС у кількості 400 заправок. Середня вартість однієї АЗС — 1,8 млн доларів. Сумарний борг компанії лише перед банками (не враховуючи постачальників продукції, паливно-мастильних матеріалів, податків та зборів) — близько 880 млн. доларів. Додаємо сюди борги перед Фірташем (близько 460 мільйонів доларів).

Рахуємо. $720 млн (активи) мінус $1,34 млрд (борги), ось і маємо у сухому підсумку мінус $620 мільйонів, про які свого часу і казав Антонов.

Як працює схема доведення до банкрутства

Підприємство доводять до банкрутства завдяки низці внутрішніх рішень. Зазвичай для цього починають проводити заздалегідь збиткові операції, призначають на керівні посади осіб, результати діяльності яких не відповідатимуть інтересам та запитам очолюваної організації, а також підтримують систему управління боржником, яка націлена на систематичне отримання вигоди третьою особою на шкоду боржнику і його кредиторам.

Мета таких дій — доволі проста. Таким чином відбувається "вимиття" коштів із підприємства (на користь інших підконтрольних суб’єктів або ж просто в "кеш"), перекидання активів на інші підприємства власника. Разом із цим перед афілійованими структурами накопичуються борги, що в майбутньому дозволяє зацікавленим особам контролювати банкрутство через наявність "своїх" людей у комітеті кредиторів.

Як результат, сторонні кредитори залишаються з процедурою банкротства "сам-на-сам", бюджет (садки, лікарні, школи, армія) недоотримають кошти, а сама корпорація скидає борговий "баласт", реєструє наступну юрособу і продовжує діяльність.

У випадку із WOG ситуація дещо інша. Найголовніше — це те, що суд вже відкрив ліквідаційну процедуру компанії-банкрута "ВОГ Рітейл" і призначивши ліквідатора (Пурія Руслана Петровича). Тепер його повноваження — впродовж 12 місяців отримати вимоги всіх кредиторів для формування ліквідаційної маси і виявити, чи насправді WOG  була умисно доведена до банкрутства власниками або афільованими з ними компаніями.

Головне питання — чи вистачить у ліквідатора сміливості і самостійності для справді глибокого аналізу та перевірки, виявлення фактів умисного доведення до банкрутства та подальшого звернення до суду. Імовірно, для цього достатньо буде довести існування зв’язків між суб’єктами (певними кредиторами та компаніями групи "Континіум"). До таких фактів можна віднести наявність зв’язків чи робочих відносин між конкретними працівниками, ведення діяльності в офісі за однією адресою, однакові контактні дані (номери телефонів, електронні скриньки) тощо.

"Україна відкрита для світу, як інвестиційна гавань у час змін", — якось сказав Президент Володимир Зеленський. Це недалеко від правди, але західні держави зазвичай уважно слідкують за банкрутством підприємств у країнах-партнерах, тож кейс WOG здатен їх зацікавити. Для влади це — серйозний виклик та водночас унікальна можливість підняти свій рейтинг.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини