Головна Статті Бізнес економіка Американська корупція, зростання корпорацій і недолік мікросхем
commentss Cтатті Всі новини

Американська корупція, зростання корпорацій і недолік мікросхем

Підсумки ділового тижня очима журналістів порталу "Коментарі"

31 липня 2021, 15:45
Поділіться публікацією:

Дефіцит мікросхем, наростаючий в міру перезапуску виробництва, поширився на успішні країни ЄС. Зупиняється виробництво промислових машин у Німеччині і побутової техніки в Італії... Одночасно зростання прибутку виробників вакцин і підвищення вартості акцій технічних гігантів створюють найбільший дисбаланс у світовій економіці.

Американська корупція, зростання корпорацій і недолік мікросхем

Мікросхема. Фото з відкритих джерел

Брак робочих рук загрожує збору врожаїв у багатьох країнах і може, слідом за промисловістю, обрушити сільське господарство там, де урожаї ще не змило аномальними дощами і не висушило пожежами. А інфляція – знижує купівельну спроможність зубожілого населення планети.

Для виживання великі корпорації йдуть шляхом відвертих корупційних зв'язків у владі. Розсудливі влади починають прощати борги там, де тільки можливо. А середній і дрібний бізнес йде у нові ніші веганських напрямів – від виробництва клітинного м'яса до нових ланцюжків альтернативних поставок.

Хто перемагає в гонці на виживання – читайте в ділових підсумки тижня.

 

Субота, недiля 24-25 липня

 

Після бою руками

Відповідно до угоди між США і Німеччиною, спрямованої на зниження "стратегічної небезпеки" газопроводу "Північний потік-2" вартістю 11 мільярдів доларів Берлін зобов'язався відреагувати на будь-яку спробу Росії використовувати енергію як зброю проти України та інших країн Центральної і Східної Європи.

Відповідно до угоди Німеччина "використовує всі доступні важелі впливу" для продовження на 10 років угоди про транзит газу між Росією і Україною, джерела основних доходів для України, термін дії якої закінчується у 2024 році. Вона також внесе не менше 175 мільйонів доларів у новий мільярдний "Зелений фонд для України", спрямований на підвищення енергетичної незалежності країни.

У Німеччині високопоставлені члени партії "зелених" захисників навколишнього середовища назвали підписану угоду "гіркою невдачею для захисту клімату", яка принесе користь Путіну і ослабить Україну.

 

Венчури за "зелені" технології

ESG (екологічне, соціальне та управлінське) інвестування: воно присутнє в кожному ЗМІ і в бізнес-плані кожного банку. Прагнення до того, що багато хто називає узгодженням цінностей з інвестиційними цілями, призвело до процвітання нової галузі, в якій фонди з'являються як гриби після дощу. Схоже, стартапи у сфері "зелених" технологій – це нові доткоми і небезпека міхура поки що здається малоймовірною.

Зараз не проходить і тижня без будь-якого прориву в області батарей, сонячної енергії або, скажімо, водню. Більшість цих досягнень пов’язано з витратами та ефективністю. І це дві головні речі, які можуть гарантувати продукту довге життя. Проте більшість цих досягнень ніколи не доходять до споживача. Вони ніколи не роблять стрибок через так звану долину смерті між лабораторією та ринком. Особливо, якщо фінансування мало і його важко знайти.

Фонди венчурного капіталу змінюють це положення. За даними PitchBook, венчурні фонди в цьому році завершать угоди по екологічних технологіях на суму 7,7 млрд доларів порівняно з 1 млрд доларів 10 років тому.

Це не тільки венчурні капіталісти. Раніше в цьому місяці JP Morgan запустив не один, а три нові інвестиційні фонди сталого розвитку. Це був лише останній крок у прагненні створити інвестиційні фонди чистої енергії, щоб скористатися зростаючим інтересом інвесторів до екологічних, соціальних та управлінських інвестицій, широко відомих як ESG.

 

Пекін відновлює ланцюжок поставок

Згідно з офіційними даними, в першому півріччі цього року обсяг вантажних перевезень у Китаї значно зріс.

За даними Міністерства транспорту, обсяг автомобільних вантажоперевезень за період із січня по червень склав близько 18,48 мільярда тонн, що на 29% більше, ніж у минулому році.

 

Nestlé перейде на клітинне м’ясо

У відповідь на чутки про те, що Nestlé повинна увійти в категорію клітинного м’яса, було підтверджено, що Nestlé Research у Лозанні зараз працює з Future Meat Technologies в Ізраїлі, а також з кількома іншими стартапами, які ще не розголошуються.

Минулого місяця Future Meat відкрила перше в світі підприємство з вирощування клітинного м’яса промислового рівня, яке буде виробляти 500 кілограмів культивованого м’яса за день, що еквівалентно 5000 гамбургерів, і досягне рівня роздрібної торгівлі в США до кінця 2022 року.

Зараз підприємство може виробляти культивовані курку, баранину і свинину, а потім – яловичину. Можна припустити, що, оскільки "Нестле" заявила, що партнерство вже діє, ця розробка була створена і запущена за підтримки фондів "Нестле".

 

Веганська соціально-відповідальна доставка

Нова служба доставки 100% веганської їжі проходить випробування в шотландському Глазго.

Vegan Wheels – це кооперативне підприємство, яке буде забезпечувати доставку їжі додому для веганських кафе і ресторанів міста, а також жертвувати прибуток благодійним організаціям для тварин.

Компанія Vegan Wheels, заснована Енді Йунгом, спрямована на доставку товарів для веганських підприємств, у яких зараз немає служби доставки додому.

 

Шведи і вакцина

Вчені з Лундського університету в Швеції почали дослідження, в якому будуть тестуватися різні способи стимулювання використання вакцини. В ньому візьмуть участь 8200 невакцинованих людей віком до 60 років.

Впровадження вакцини проти Covid-19 в різних регіонах Швеції знаходиться на різних етапах, але багато хто з них тепер пропонує вакцину всім дорослим старше 18 років. За даними Управління громадської охорони здоров'я Швеції, вакцинація для 16-17-річних, швидше за все, буде скасована.

На початку пандемії країна утримувалася від жорстких заходів ізоляції, але тепер, на відміну від інших країн, де впроваджується обов'язкове і примусове вакцинування, шведський уряд вивчає, як би заплатити людям за вакцинацію. Дослідження займе кілька етапів, майже як тестування самих вакцин. Гляди, і не знадобитися...

 

Понеділок 26 липня

 

Американська корупція

Відповідно до нового звіту про розкриття інформації, розглянутого CNBC, брат одного з найближчих радників президента Джо Байдена лобіював членів Ради національної безпеки General Motors у другому кварталі.

У звіті показано, що Джефф Ріккетті, брат радника Білого дому Стіва Ріккетті, одержав 60 тисяч доларів за його лобістські послуги компанії General Motors.

Раніше компанія намагалася переконати адміністрацію Трампа скасувати тарифи на свій автомобіль Buick Envision, який виробляється у Китаї. Крім того, син Стіва Ріккетті, Джей Рікетта є одним із небагатьох його дітей, які отримали роботу в адміністрації Байдена.

 

Ізраїль розпочинає реформу сільського господарства

Уряд Ізраїлю оголосив про початок найбільшої за 30 років реформи сільського господарства, яку планується реалізувати за 5 років.

Її метою є зниження ціни на продовольство, розширення асортименту продукції, з одного боку, і посилення підтримки фермерів – з іншого.

Ініціатори стверджують, що реалізація розроблених ними заходів дозволить заощадити 2,7 млрд шекелів (близько 820 млн дол) на рік.

Першим кроком реформи буде зниження митних зборів на всі фрукти і овочі, скорочення мит на яйця, авокадо, часник, горох, інжир, артишоки та інше. Таким чином конкуренція в АПК посилиться, а ціна на фрукти та овочі, яка підскочила останніми роками до 80%, впаде приблизно на чверть.

Одночасно з цим птахофабрики, які виробляють курячі яйця, почнуть отримувати пряму фінансову підтримку: кожне господарство в рік буде отримувати до 40 тис. шекелів (12 тис. дол.). А тим, хто модернізує ферму, дістануться нові гранти та інвестиції.

Передбачено багато податкових пільг, наприклад, для інвесторів, для тих, хто маркує місцеву продукцію або підвищує продуктивність праці. Фермерів будуть забезпечувати хімікатами і добривами за пільговою ціною, а господарства, які співпрацюють зі стартапами і набувають передове обладнання, можуть розраховувати на інвестиційні та інноваційні гранти. 

Як підкреслив міністр сільського господарства, що представив програму, реформа відбудеться "без конфронтації з учасниками ринку".

 

Брак деревини

У Франції не вистачає деревини, що послаблює сектор, в якому зайнято 400 тисяч осіб, що вважається пріоритетом для скорочення викидів CO2.

Дерево є одним з матеріалів, поряд зі сталлю, який нині особливо впливає на будівельний сектор у країні.


Заводи BMW в Лейпцигу і Регенсбурзі зупиняють виробництво через відсутність чіпів

Через брак напівпровідникових чіпів завод BMW у Регенсбурзі повинен буде зупинити виробництво в найближчий тиждень. "Ми не будемо виробляти на наступному тижні", – заявила представник автомобільної компанії "Automobilwoche". Всі зміни будуть скасовані і робочі перейдуть на заплановані літні канікули, які в цьому році в Регенсбурзі триватимуть всього тиждень.

Завод у Лейпцигу ще раніше зупинив виробництво. На цьому тижні було втрачено чотири з п'яти виробничих днів. У найближчий тиждень локація також перейде на літні канікули.

Крім заводів у Лейпцигу і Регенсбурзі, порушені також Дингольфинг, Оксфорд і контрактні виробники Magna Steyr в Австрії та VDL Nedcar у Нідерландах. Група не надала ніяких подробиць про ці окремі місця.


Intel також очікує дефіцит напівпровідників до 2023 року

Американський виробник мікросхем Intel очікує дефіциту напівпровідників до 2023 року з огляду на нинішній величезний попит. Попит на додаткові комп'ютери і планшети під час пандемії надзвичайно зріс, особливо з боку шкільних установ і приватних осіб.

У той же час попит на мікросхеми в області штучного інтелекту, технологій 5G і автономного водіння не слабшає. Усе це створює величезне навантаження на ланцюжок поставок. Пройде "рік або два", перш ніж сектор дійсно зможе повністю задовольнити попит.

Брак чіпів зараз позначається на низці секторів економіки, включно з автомобільною промисловістю. Виробники по всьому світу були змушені припинити випуск деяких проміжних моделей. У березні Intel вже оголосила про будівництво двох нових заводів в американському штаті Арізона, щоб мати можливість збільшити власне виробництво мікросхем.

 

Більшість насосних станцій Лівану зупинять

Ліван може залишитися без питної води вже протягом найближчих тижнів. Все через важку економічну кризу, з якою зіткнулася країна. Так, влада вже не може підтримувати водопровідну систему в робочому стані.

Повідомляється, що без питної води можуть залишитися 71% населення Лівану. Серед них близько мільйона біженців. Протягом 4-6 тижнів насосні станції країни доведеться зупинити, оскільки оплачувати витрати на їх експлуатацію влада не може. Крім того, не можливим також є технічне обслуговування, велика кількість обладнання потребує ремонту, який теж не можливо організувати.

 

Зліт акцій Інституту стовбурових клітин на 32% за два дні

Російський біотехнологічний холдинг "Інститут стовбурових клітин людини" показав вибухове зростання без будь-яких значимих новин.

За останні три дні ціна низьколіквідних акцій Інституту стовбурових клітин людини (ІСКЛ) зросла на 31,7%, до ₽49,23 до 23 липня, але потім впала на 10,9% (до ₽43,85) на момент закриття торгів у п'ятницю. При цьому ні про які корпоративні події компанія не оголошувала.

Взимку схожа ситуація сталася з акціями "Білуги": 15 февраля вони коштували ₽2200, а 19 лютого пробили позначку у ₽6400, за наступні два торгові дні вони впали до ₽2469.

ІСКЛ – це холдинг, в який входить кілька компаній різних напрямів: генна терапія, регенеративна медицина, генетична діагностика і консалтинг, біострахування.

Крім того, ІСКЛ вдалося створити "перший у світі геннотерапевтичний препарат з механізмом дії, що відкриває новий підхід у лікуванні ішемії тканин різної локалізації" – "Неоваскулген".

Компанія давно обіцяє вивести його на міжнародний ринок, однак поки він зареєстрований тільки в Росії та Україні.

Ще одна розробка – вакцина від коронавірусу – "Бетувакс" – вже почала проведення досліджень по вакцині. Однак жодної публікації про ефективність ранніх етапів випробувань опубліковано не було.

 

Найдешевший біг-мак

        Ліван є домом для найдешевшого біг-мака у світі після того, як фунт впав у ціні, в результаті чого його недооцінка по відношенню до долара склала понад 70%, за даними Economist Intelligence Unit.
    Біг-мак коштує 29 904 ліванських фунта, що недешево для тих, кому платять у місцевій валюті, але при обмінному курсі 17 800 за долар він коштує всього 1,68 долара для туристів і тих, кому пощастило отримувати гроші у доларах.
        За словами ліванського економічного аналітика Бассель Аль-Хатіба, падіння курсу ліванського фунта на щоденній основі посилює і прискорює інфляцію на базовий кошик товарів, таких як рис, цукор і борошно.
     Більшості людей у Лівані платять в місцевій валюті, де національна мінімальна заробітна плата становить 675 тисяч ліванських фунтів у місяць, що колись коштувало майже 450 доларів за офіційним обмінним курсом, але сьогодні, за даними Crisis, на чорному ринку ледь можна отримати 30 доларів. 
        Вартість продуктів харчування зросла на 700% за останні два роки, і тільки за останні кілька тижнів це зростання прискорилося до 50%. Люди голодують.
Одночасно з цим інші діляться своїми дорогими рахунками в ресторанах, наприклад Бабель Бахер, який витратив 5 мільйонів ліванських фунтів на обід і розмістив чек на Facebook.
 

Вівторок 27 липня
 

Медаль за товар

    Міністерство економіки у співпраці з профспілковим об'єднанням "Ха-Хістадрута ха-Хадаша" виходить із рекламною кампанією, покликаною заохотити споживачів до купівлі товарів ізраїльського виробництва. У центрі кампанії – колишня чемпіонка із дзюдо Ярден Джербі, яка вручає медаль покупцеві.
      Міністерство економіки повідомляє, що "спортивно-споживчі" ролики із закликами купувати товари Made in Israel транслюватимуться по телебаченню протягом всієї токійській олімпіади.
  Це вже не перша подібного роду ініціатива штабу "Кахоль-Лаван", що діє при міністерстві економіки. У минулому в подібних кампаніях брали участь тенісист Енді Рам, плавець Ейтан Урбах, фехтувальниця Даліла Хатуель і дзюдоїст Арік Зєев.
  Залишається сподіватися, що якби міністерству економіки вдалося знизити ціни на ізраїльські товари, то ніяка рекламна кампанія не знадобилася б.
  Крім того, на нараді у міністерстві фінансів Ліберман звинуватив роздрібні мережі в тому, що вони наживаються на покупцях під час епідемії. "Це необґрунтовані і тривожні скачки, які викликають заклопотаність з приводу цинічної експлуатації страхів, лих і надзвичайного стану, створеного в рік коронавірусу", — сказав Ліберман.
     Міністр фінансів заявив, серед іншого, що так не може тривати і торгові мережі повинні думати не тільки про прибуток, а й про споживачів. Словами все і закінчилося.
 

Повені обійшлися страховикам у 5,5 млрд євро

 З урахуванням збитку, нанесеного Баварії і Саксонії, рахунок став ще більшим.
 За останніми оцінками, повінь у Німеччині може обійтися страховим компаніям Німеччини від 4,5 до 5,5 мільярдів євро.
     Майже дві третини збитку були завдані в землі Рейнланд-Пфальц, майже третина — в землі Північний Рейн-Вестфалія, а решта 5-10%  – у Баварії і Саксонії, повідомила Асоціація німецької страхової індустрії (GDV).
   Тим часом, асоціація зафіксувала значну частину збитку, нанесеного ділянці низького тиску "Бернд" з 13 по 18 липня 2021 року включно. "Зараз ми припускаємо, що застраховані збитки складуть від 4,5 до 5,5 млрд євро", — сказав генеральний директор Йорг Асмуссен у Берліні.
   Тільки страхування від компанії Allianz очікує виплати півмільярда євро своїм приватним і корпоративним клієнтам. Зараз є близько 10 тисяч скарг на пошкоджені будинки та предмети домашнього вжитку і близько 3000 скарг на пошкоджені автомобілі. Це має значно збільшитися в найближчі кілька днів, сказав член правління Йохен Хауг в Унтерферінге.
 

Pfizer очікує ще більш високих продажів вакцини

    Вакцинація від "корони", що продається разом із німецькою компанією Biontech, в цьому році принесла компанії Pfizer навіть більше продажів, ніж очікувалося. Американська фармацевтична компанія підвищила свої прогнози продажів, коли вона представила свій квартальний баланс, і тому ще раз підвищила свої річні цілі. Як оголосила Pfizer, виручка від вакцини складе близько 33,5 млрд доларів (28,4 млрд євро). Зовсім недавно група передбачала близько 26 млрд доларів.
   Що стосується річних продажів, то Pfizer прогнозує збільшення продажів до 78-80 млрд доларів після того, як раніше планувалося 70,5-72,5 млрд доларів. Очікується, що скорегований прибуток на акцію (EPS) буде в діапазоні від 3,95 до 4,05 долара. Старий прогноз становив від 3,55 до 3,65 долара.
   У другому кварталі кампанії вакцинації, в яких Pfizer/Biontech відіграє важливу роль, сильно стимулювали зростання доходу майже у 19 млрд доларів. Він збільшився майже удвічі порівняно з попереднім роком. Суть у тому, що Pfizer заробила трохи менше 5,6 млрд доларів. Це було збільшення приблизно на 60%.


Apple відзвітувала про рекордний прибуток

Компанія Apple відзвітувала про рекордний квартальний прибуток у 21,7 млрд доларів. Як зазначає The Wall Street Journal, це кращий результат за 45-річну історію компанії.

За квартал, що закінчився у червні, виручка Apple зросла на 36% порівняно з попереднім роком і склала 81,4 млрд доларів. Крім того, виручка від продажу iPhone зросла з 26,41 до 39,57 млрд порівняно з аналогічним періодом минулого року.

 

Середа 28 липня

 

Вибух на хімзаводі у Німеччині

У Німеччині підтвердили загибель двох співробітників хімічного заводу в місті Леверкузен, де стався вибух. Ще кілька людей все ще вважаються зниклими безвісти.

Число постраждалих у результаті аварії збільшилася до 31, з них п'ятеро перебувають у реанімації.

За словами директора хімічного підприємства Chempark Ларса Фрідріха, інтенсивні пошуки зниклих безвісти тривають.

Вибух стався вранці 27 липня на території Хімпарку — одного з найбільших у країні майданчиків для розміщення об'єктів хімічної промисловості. Точні причини вибуху поки невідомі.

 

Ватикан закриває 2020 рік зі збитком

Ватикан повідомляє, що завершив 2020 рік із дефіцитом у 78 мільйонів доларів, що було краще, ніж очікувалося, і нижче, ніж до пандемічного 2019 року.

В опублікованому у суботу звіті міністр економіки Ватикану преподобний Хуан Антоніо Герреро Алвес зазначив, що скорочення витрат і збільшення доходів призвели до зменшення збитків.

Дефіцит виявився меншим, ніж прогнозував Ватикан, і становив від 68 до 146 мільйонів євро. Це також було нижче, ніж дефіцит у 79,2 мільйона євро в 2019 році.

Герреро додав, що Ватикан скоротив витрати під час пандемії, зосередивши увагу на таких елементах першої необхідності, як заробітна плата, допомога нужденним церквам і бідним.

Щоб заощадити ще більше грошей, Ватикан скоротив витрати на поїздки і заходи на три чверті, відклав технічне обслуговування і скоротив витрати на консультаційні послуги.

Доходи впали всього на 5% порівняно з прогнозом до пандемії у 269 мільйонів євро.

 

Прибуток McDonald's зріс

У середу McDonald's повідомив, що завдяки курячому стейку Crispy Chicken Sandwich продажі в одних і тих же магазинах США перевищили рівень 2019 року на двозначні числа.

Гігант швидкого харчування повідомив про чистий прибуток у другому кварталі фінансового року в розмірі 2,22 мільярда доларів, або 2,95 долара на акцію, порівняно з 483,8 мільйона доларів, або 65 центами на акцію роком раніше.

Без урахування стратегічної вигоди і пільг із податку на прибуток у Великобританії McDonald's заробив 2,37 долара на акцію, перевершивши 2,11 долара на акцію, очікувані аналітиками, опитаними Refinitiv.

 

Philip Morris International перестане продавати сигарети у Великобританії

Два роки тому уряд Великобританії в концепції щодо поліпшення здоров'я населення заявив про необхідність відучити британців від куріння до 2030 року.

Тютюнова компанія запропонує сучасну альтернативу сигаретам, які не передбачають спалювання тютюну. Такий вид куріння вважається менш шкідливим, хоча і не виключає ризиків для здоров'я, підкреслюють у Philip Morris.

Компанія піде навіть на те, щоб припинити використання у Великобританія бренду Marlboro, який присутній на місцевому ринку понад століття.

 

Revolut запускає власний банк у Чехії

Повідомляється, що шанувальники року Revolut у Чехії чекали його кілька років. Британський фінтех-стартап за підтримки інвестицій у розмірі 800 мільйонів доларів США, вартість якого зросла до 33 мільярдів доларів (718 мільярдів крон), розширює свої послуги в Чеській Республіці і запускає Revolut Bank. Всього на нашому ринку вже більше 300 тисяч клієнтів, третина з яких зареєструвалися на платформі в цьому році.

Revolut у Чеській Республіці буде використовувати свою спеціалізовану європейську банківську ліцензію, завдяки якій депозити користувачів будуть захищені до 100 тисяч євро (приблизно 2,6 мільйона крон). Якщо користувачі вирішать переключитися на Revolut Bank зі своїм обліковим записом, процес повинен зайняти всього кілька кліків мишкою і кілька хвилин.

Позики і кредитні карти повинні бути додані до пропозиції Revolut у Європейському Союзі в довгостроковій перспективі поруч з іншими послугами, такими як заощадження з пропозицією відсотків по вкладах, бізнес-банкінг, дитячі рахунки для дітей або нові програми лояльності.

За даними CzechCrunch Revolut, всього в Чехії зареєстровано 300 тисяч користувачів, з яких приблизно половина використовує додаток не рідше одного разу на тиждень.

 

Четвер 29 липня

 

Протест робітників у Неаполі

Робочі неаполітанського підприємства побутової техніки Whirlpool Napoli зайняли швидкісні шляхи центрального вокзалу Неаполя і центральну площу. Раптова акція протесту, що відбулася вранці в аеропорту Пьяцца Гарібальді у столиці Кампанії, потім перемістилася всередину тієї ж станції, а потім на площу, де демонстрантами було встановлено блокпост.

Минулого тижня після зустрічі, скликаної Міністерством економічного розвитку з представниками компанії і профспілок, американська компанія вирішила почати процедуру колективного звільнення робітників на заводі Via Argine в межах 340 робітників. "Але ми залишаємося найбільшим інвестором і виробником побутової техніки в Італії", — сказав генеральний директор Whirlpool в Італії Луїджі Ла Морджім.

Робітники вже вийшли на площу в Санта-Марія-Капуа-Ветере і зустрілися з прем'єр-міністром Маріо Драгі з нагоди візиту прем'єр-міністра на "бійню" у провінції Казерта. "Якщо уряд хоче бути співучасником цього абсурдного рішення компанії, зберігаючи мовчання, ми не збираємося зупинятися. Ми не можемо допустити закриття компанії, яка не тільки не дотримується угоди, але й страждає психічним здоров'ям", — сказав протестуючий робітник.

 

Giorgio Armani зростає

Бізнес у Китаї та США допоміг збільшити продажі Giorgio Armani на 34% у першій половині 2021 року, хоча очікується, що компанія повністю оговтається від пандемії в наступному році.

Група предметів розкоші повідомила, що в минулому році консолідовані чисті продажі впали на 25% до 1,6 мільярда євро (1,9 мільярда доларів), причому більша частина спаду припала на першу половину 2020 року.

За весь минулий рік група отримала консолідований чистий прибуток у розмірі 90 мільйонів євро, але операційний збиток склав 29 мільйонів євро.

Компанія також повідомила, що її фінансове становище значно покращилося у першому півріччі: чисті грошові кошти та їх еквіваленти склали 1,088 мільярда євро, забезпечуючи фінансові ресурси, необхідні для середньострокової і довгострокової стабільності і зростання групи.

 

Іспанія відновлює 9 із 10 робочих місць

Іспанія створила 464 900 робочих місць у другому кварталі, подолавши падіння на початку року (із січня по березень було знищено 137 500 робочих місць). Порівняно з минулим роком, коли був досягнутий найнижчий момент кризи через коронавірус, було відновлено 1,06 мільйона робочих місць, а в Іспанії вже працевлаштовано 19 671 700 осіб. У річному обчисленні (порівняно з тим же періодом попереднього року) це найвищий рівень створення робочих місць за 16 років із середини 2005 року. Рівень безробіття склав 15,26% у другому кварталі після зниження на 110 100 осіб. Всього в Іспанії 3,54 мільйона безробітних, що на 176 тисяч більше, ніж всередині 2020 року, хоча цей показник знижується через більшу чисельність активного населення.

 

Чилійському сільському господарству не вистачає робочої сили: деякі культури можуть залишитися без збору урожаю

Національне сільськогосподарське товариство Чилі SNA попередило, що до 30% урожаю можуть залишитися без збору через брак робочої сили. Голова SNA Крістіан Альендес взяв участь у конференції з проблем праці і стимулів для залучення людей до роботи на полях, яка була представлена під заголовком "Як просувається сезон 2020/21 року?".

"У нас на 20-30 тисяч робочих менше, ніж нам потрібно, на фермах", — пояснив Альендес, що стало ще більшою проблемою через пандемію, але проблема не нова, і люди не хочуть працювати в сільському господарстві.

На прохання уточнити поточну ситуацію, Альендес сказав, що якщо те, що сталося взимку, повториться з "літніми культурами, коли нам найбільше потрібна робоча сила, з жовтня по квітень ми можемо очікувати, що залишиться від 20% до 30% урожаю".

Очевидно, що нестача робочої сили не обмежується сільським господарством, а й позначається на будівельній галузі Чилі, тому що робочі мігрували в гірничодобувну промисловість, нібито залучені високими доходами в шахтарських містах.

 

Німеччина переживає подвійну втрату купівельної спроможності

Споживчі ціни в липні виросли більш різко, ніж за майже 30 років, на 3,8%. Ціни на енергоносії і продукти харчування ще вищі. Від нього страждають кілька груп населення, а держава отримує вигоду через негласне підвищення податків.

Із четверга це офіційно: життя дуже багатьох людей у цій країні ускладнюється. Сталося те, чого раніше побоювалися: сильну інфляцію більше не можна заперечувати. За попередніми даними Федерального статистичного управління (Destatis), споживчі ціни в липні виросли на 3,8%. Це був найвищий рівень інфляції, зафіксований у Німеччині з моменту появи євро. Це має драматичні наслідки для споживачів і вкладників.

Інфляція у Німеччині значно зросла і вперше за 13 років перевищила тривідсоткову позначку. Споживчі ціни в липні були на 3,8% вище рівня того ж місяця минулого року, як повідомило Федеральне статистичне управління на основі попередніх розрахунків. Це означає, що річний рівень інфляції в найбільшій економіці Європи вперше з серпня 2008 року перевищив трипроцентну позначку. Під час фінансової та економічної кризи того часу інфляція неодноразово перевищувала 3%.

Крім того, ціни на енергоносії протягом кількох місяців росли темпами вище середнього. Рік тому ціни на сиру нафту обвалилися в результаті коронакризи через низький попит на світовому ринку. Крім того, з 25 січня у Німеччині повинен бути сплачений платіж за тонну вуглекислого газу, який виробляється при спалюванні дизельного пального, бензину, мазуту і природного газу.

 

Прощення позик для найдрібнішіх позичальників

Близько 2 мільйонів власників бізнесу з позики на суму 150 тисяч доларів або менше скоро зможуть подати заяву про прощення позик безпосередно через SBA, а не через свої банки. Близько 7,1 мільйона кредитів ДПП залишаються непогашеними, біля 6 мільйонів – на суму не больше 150 тисяч доларів.

Правомочні позичальники отримають електронного листа від SBA з посиланням на онлайн-портал, сказав Патрік Келлі, помічник адміністратора офісу SBA з доступу до Капіталу. За його словами, заповнення заявки займе менше 10 хвилин, а SBA створює лінію обслуговування клієнтів, щоб відповідати на питання позичальників.

Банки, відповідальні за видачу позик, повинні погодитися на пряме прощення, тоді їх позичальники зможуть використовувати онлайн-платформу SBA. Понад 500 банкам, на які припадає 30% відповідніх кредитів, дозволять своїм клієнтам подавати заяви про прощення через портал SBA, що почне прийом заявок 4 серпня.

Зараз найбільшим банком, что приєднався до програми, є Банк клієнтів, який надав понад 320 тисяч кредитів на загальну суму 9,6 млрд дол. Банк, середня позика якого становила менше 30 тис. дол., заявив, что портал SBA "є найшвидшим і найкращим способом забезпечити швидке одобрения прощення позичок по малих позиках".

 

Скарлетт Йоханссон подала до суду на Disney

Скарлетт Йоханссон, зірка останнього фільму Marvel "Чорна вдова", подала позов у четвер до Верховного суду Лос-Анджелеса проти Disney, стверджуючи, что її контракт був порушеним, коли медіагігант випустив фільм на своєму потоковому сервісі Disney+ одночасно з його дебютним показом у кінотеатрах.

У позові пані Йоханссон заявила, что її угода з Disney's Marvel Entertainment гарантує ексклюзивний прокат у кінотеатрах, а її зарплата здебільшого базується на касових зборах фільму.

"Disney навмисно спонукала Marvel до порушення угоди без будь-яких на те підстав, щоб перешкодити пані Йоханссон у повній мірі реалізувати вигоди своєї угоди з Marvel", — йдеться у позові.

Зв'язатися з Disney для отримання коментарів не вдалося.

 

П'ятниця 30 липня

 

Цифрове євро

Європейський Центробанк (ЄЦБ) запускає пілотний проєкт "Цифрове євро" – повністю електронну версію європейської валюти, яка буде відрізнятися як від паперового прототипу, так і від криптовалюти. У тестовому режимі цифрове євро буде використовуватися два роки. Ще необхідно розв'язати низку завдань, головними з них у банку називають забезпечення безпеки і конфіденційності.

Цифрове євро буде точно таким же зобов'язанням ЄЦБ, як і паперове; але перевести у готівку цифровий гаманець не буде змоги. Усе це має дати можливість ефективно боротися з відмиванням грошей та ухиленням від податків.

У Євроцентробанку підкреслюють, что нова валюта доповнить стару, але в жодному разі не замінить її.

 

Понад 100 бізнес-лідерів закликають законодавців прийняти закон про інфраструктуру

Коаліція з понад 100 бізнес-лідерів написала лист лідерам конгресу, закликаючи їх прийняти закон про інфраструктуру, узгоджений Білим домом і двопартійною групою парламентерів на Капітолійському пагорбі.

"Це приверне значні приватні інвестиції і принесе вагомий прибуток федеральному уряду", — йдеться в листі.

Лідери особливо вказали на нові робочі місця, які будуть створені за рахунок інвестицій у громадський транспорт, дороги, мости, аеропорти, широкосмуговий зв'язок та "інші важливі активи", які, за їх словами, створять можливості для навчання і повторного працевлаштування для мільйонів американців, що втратили роботу під час пандемії.

Лист підписали голова і генеральний директор General Motors Co. Мері Барра, президент і генеральний директор Con Edison Inc. Тімоті Коулі, генеральний директор Ford Motor Co. Джеймс Фарлі-молодший, співзасновник і генеральний директор Peloton Джон Фоулі, голова і головний виконавчий директор Macy's Джефф Геннетт, голова і головний виконавчий директор Morgan Stanley Джеймс Горман, генеральний директор JetBlue Airways Робін Хейс, президент і головний виконавчий директор Siemens в США Барбара Хамптон, голова і головний виконавчий директор Visa Inc. Альфред Келлі-молодший, генеральний директор United Airlines Скотт Кірбі, голова і головний виконавчий директор American Express Стівен Скуері та Президент Vox Media Памела Вассерштейн.

 

Гігантське зростання прибутку найбільших світових компаній

Ніколи в історії капіталізму найбільші світові компанії не росли так швидко, як технологічні гіганти останніми роками. 

Серія приголомшливих звітів про прибутки і збитки на цьому тижні — ще один, ймовірно, надійде у четвер вдень від Amazon — підкреслила вражаючий ріст групи компаній, які і без того були одними з найприбутковіших за весь час.

Зовсім недавно, у 2017 році, Apple, Microsoft, Alphabet і Facebook разом коштували менше 2 трильйони доларів. Сьогодні Apple і Microsoft коштують більше, ніж вони самі по собі. Загальна вартість п'яти найбільших технологічних гігантів (включно з Amazon) зараз складає 9,3 трильйона доларів.

Чотири компанії, які представили звіти на цьому тижні, тільки за останні 12 місяців отримали вражаючий прибуток у розмірі 250 мільярдів доларів. 10 років тому, коли всі вони в основному виглядали так само, як сьогодні, їхній прибуток становив менше 58 мільярдів доларів.

Надмірний прибуток технологічних компаній підозріло схожий на монопольну ренту, якій не видно кінця з точки зору того, наскільки і як швидко вони можуть рости. Це одна з причин, чому компанії піддаються такій пильній увазі у Вашингтоні.

 

Акції Hugo Boss зростають

Модна фірма, відома своїми костюмами, повідомила, що її продажі у другому кварталі зросли на 133% порівняно з тим же періодом 2020 року до 629 мільйонів євро (536 мільйонів фунтів стерлінгів), оскільки "білі комірці" готуються до повернення в офіси.

Очікується, що скориговані групові продажі зростуть на 30-35% протягом 2021 фінансового року.

Акції зросли на 5,4% на початку торгів. Аналітики Baader заявили, що квартальні результати "перевершили всі очікування" і що перспективи хороші.

Керівники заявили, що "попри невизначеність, що зберігається відносно подальшого розвитку пандемії, Hugo Boss впевнений, що загальне відновлення бізнесу компанії продовжиться у другій половині 2021 року".

 

Прибуток CАТ стрімко зростає

Caterpillar Inc (відома абрівіатура — САТ) у п'ятницю повідомила про більш високі квартальні доходи, оскільки відновлення світової економічної активності після пандемічних мінімумів призвело до зростання продажів у всіх регіонах і на всіх підприємствах.

Caterpillar Inc., "Катерпіллар" — американська компанія, один із найбільших світових виробників будівельної та гірничодобувної техніки. Випускає землерийно-транспортну техніку, будівельне обладнання, дизельні двигуни, енергетичні установки та інші продукти.

 

Exxon зростає

30 липня Exxon Mobil (XOM.N) у п'ятницю опублікувала перші квартальні результати після спірної боротьби ради директорів з приводу свого напрямку, зафіксувавши найбільший прибуток за більш ніж рік на відновлення попиту на нафту, газ і хімікати.

 

Прибуток Procter&Gamble перевершив показники

Procter&Gamble у п'ятницю перевершила оцінки аналітиків по квартальних доходах і виручці, оскільки споживачі почали купувати більше високоякісних товарів для здоров'я та особистої гігієни.

Акції P&G підскочили приблизно на 1% на початку торгів на фоні цих новин. Прибуток на акцію: 1,13 долара проти очікуваних 1,08 долара. Виручка: 18,95 млрд доларів проти очікуваних 18,41 млрд доларів.

P&G повідомила про чистий прибуток за період, що закінчився 30 червня, в розмірі 2,9 млрд доларів, або 1,13 долара на акцію, порівняно з 2,8 млрд доларів, або 1,07 долара на акцію роком раніше.

Чисті продажі зросли на 7% до 18,9 млрд доларів із 17,7 млрд доларів роком раніше. Це перевершило очікування Уолл-стріт на суму 18,41 мільярда доларів. Органічні продажі зросли на 4%.

P&G повідомила про найсильніше зростання свого бізнесу в сфері краси та здоров'я, оскільки споживачі готуються повернутися в офіс і на громадські заходи.


Королівський монетний двір розжився на монетах Боуї

Продаж монет на честь зірок, в тому числі Девіда Боуї, допоміг Королівському монетному двору повернутися до річного прибутку, повідомив державний виробник монет.

Група, якій 1100 років, виробляє монети для Великобританії та інших країн світу, а також пропонує інвестиційні продукти.

Двір повідомив про прибуток до оподаткування у розмірі 12,4 млн фунтів стерлінгів за рік по квітень порівняно зі збитками у 200 тисяч фунтів стерлінгів у попередньому році.

Монетний двір повідомив, що його споживчий підрозділ також продемонстрував рекордні показники: виручка майже подвоїлася до 1,1 мільярда фунтів стерлінгів.

 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Сomments.ua
comments

Обговорення


Новини