Головна Статті Бізнес економіка Багатьом доведеться ділитися. Не питання вибору - питання часу
commentss Cтатті Всі новини

Багатьом доведеться ділитися. Не питання вибору - питання часу

Неминучості постпандеміческой реальності в ділових підсумках тижня очима журналістів порталу "Коментарі"

17 квітня 2021, 14:00 comments1528
Поділіться публікацією:

Попри цифровізацію бізнесу і економік та всупереч екологічному переформатуванню промисловості, люди все ще залишаються головним капіталом виробництва, споживання та рушійним фактором економіки. Бо якщо не буде покупця, то не буде й прибутку. Але люди повинні не тільки купувати те, що виробляє бізнес, а й мати можливість купувати, а для цього потрібні засоби для існування. Настала пора, коли багаті повинні поділитися з бідними. Успішні країни починають впроваджувати новий тренд постпандемічної економіки, яку проголосили в США і підтримали члени МВФ. Все, що залишається у відведений відрізок часу — провести "експропріацію" за правилами кожної окремої країни, поки світовий фінансовий центр не затвердив закони нової глобальної податкової реформи, загальні для всіх.

Багатьом доведеться ділитися. Не питання вибору - питання часу

Нью-Йоркська фондоваа біржа (фото з відкритих джерел)

Субота-Неділя 
(10-11 квітня)

Росія просить повернути Sputnik V

Словацьке спеціалізоване агентство і Словацька академія наук (SAV) провела лабораторні випробування партії російської вакцини Sputnik, в результаті чого російська сторона зажадала її повернення.

Річ у тому що, Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) ще не схвалив вакцину для використання в ЄС після того, як заявило, що російська сторона не поспішає з наданням документації. Також були розбіжності з приводу схвалення Росією своєї власної вакцини і випробувань, що проводилися на солдатах і державних службовців, які, можливо, і не були справжніми добровольцями або істинними представниками майбутньої вакцинаційної групи.

Словацька державний інститут по нагляду за ліками (SUKL) неохоче дає своє власне дозвіл на використання вакцини без дозволу EMA, але він почав проводити випробування під тиском уряду. Ці тести показали, що партія вакцини відрізнялася від доз, відправлених для тестування в EMA і в британський медичний журнал The Lancet, що викликало гнів росіян.


Telesat випередила Маска і Безоса

Канадська компанія Telesat виходить в лідери в боротьбі за запуск супутникових угруповань на низькій навколоземній орбіті (НГО) для забезпечення високошвидкісної глобальної широкосмугового зв'язку з космосу, протиставляючи фірму супутникового зв'язку, засновану ще в 1969 році, двом видатним мільярдерам — Ілону Маску і Джеффу Безос.


Європейці під загрозою крайньої бідності

В результаті пандемії ще 150 мільйонів людей стикнуться з крайньою убогістю, і це вимагає створення Глобального фонду соціального захисту для усунення соціальної нерівності.

91,4 мільйона осіб, більше однієї п'ятої населення, все ще загрожує бідність або соціальна ізоляція в ЄС. 

Жінки стикаються з більш високим рівнем бідності, ніж чоловіки (21,8% проти 20%), в той час, як розрив збільшується в більш старшому віці (22% проти 17,6%) в результаті недостатньої пенсії через професійної кар'єри. 

До пандемії Covid-19 близько 700 мільйонів осіб жили в крайній бідності (менш 1,90 доларів США в день), в той час, як 55% населення світу — 4 мільярди — не мали будь-якої форми соціального захисту. Реакція країн на надзвичайний стан, викликане пандемією, була значною мірою неадекватною: 2,7 мільярда людей у всьому світі не отримали підтримки для подолання кризи. В результаті цього, за даними Світового банку, в 2020 році через кризу викликаного Covid-19, 88-115 мільйонів осіб увійшли в вимушену крайню бідність. Очікується, що тільки, в 2021 році ця цифра збільшиться на 23-35 мільйонів.


Турецька економічна інтервенція в Грузії

На турків припадає 80% зовнішніх інвестицій в Грузії. Можна стверджувати, що в рамках транснаціональних проектів країна вже включена в господарський комплекс Туреччини.

Центральний магістральний нафтогазопровід Баку-Джейхан і залізнична магістраль Баку-Ахалкалакі-Карс —  найважливіші проекти, які в геополітичному плані прив'язує Тбілісі до Анкари.

Крім цих найбільших проектів здійснюються ще десятки маленьких. Між Грузією і Туреччиною дуже тісні економічні зв'язки, 75% імпортної продукції, яка завозиться в Грузію, —  це турецька продукція, і 75% грузинського ринку вже займає Туреччина.

80% інвестицій в Грузію здійснюється через Туреччину. Велика частина фірм і підприємств, так чи інакше, на 70%, залежать від Туреччини. Відповідно, фінансова і політична еліти Грузії пов'язані з представниками турецького капіталу.


Шрі-Ланка закликає викорчовувати плантації

Шрі-Ланка заборонила імпорт пальмової олії і закладку нових пальмових плантацій, а також закликала виробників до поетапного викорчовування існуючих плантацій кокоса.

Президент Шрі-Ланки Готабая Раджапакса сказав в заяві, що нинішня мета —  "звільнити країну від плантацій олійних пальм і споживання пальмової олії". 

"Ті компанії та організації, які займалися вирощуванням сировини, повинні будуть поетапно викорчувати свої насадження, по 10% за раз і замінити їх екологічно чистими культурами", —  йдеться в заяві Офісу президента.

До слова, індустрія пальмової олії Шрі-Ланки інвестувала у виробництво $ 131 млн. У країні близько 11 тис. га пальмових плантацій —  трохи більше 1% від загальної площі, засадженої чаєм, каучуком і кокосом.

Екологи теж кажуть, що виробництво пальмової олії призвело до повсюдної вирубки лісів і заподіювання шкоди екосистемам.

За оцінками трейдерів, Шрі-Ланка щорічно імпортує близько 200 тис. тонн пальмової олії, в основному з Індонезії та Малайзії.


Банк Ірландії дозволив біженцям відкривати рахунки

Представник Банку Ірландії повідомив Irish Independent, що банк володіє інформацією про те, що в деяких конкретних обставин у клієнта може не бути документації, яка зазвичай потрібно для відкриття рахунку.

Тепер він адаптував вимоги до відкриття рахунків, щоб вони не виключали таких клієнтів, як здобувачі притулку, з фінансової системи.


Понеділок, 12 квітня

Рупія звалилася

Зростання кількості нових випадків зараження COVID-19 привели до падіння курсу рупії щодо долара і обвалу акцій індійських компаній. Це сталося на тлі розгляду питання про локдаун в Індії, що загрожує підірвати економічному відновленню країни.

Поширення епідемії в Індії привело до того, що індекс NSE Nifty 50 впав на 3,7%, а S & P BSE Sensex — на 3,55%. Обидва індекси скотилися на 7-8% кожний від свого максимуму в лютому цього року. 

Акції в більшості галузей впали, причому найбільше постраждали акції фінансових компаній. HDFC Bank, Reliance Industries і ICICI Bank увійшли до трійки лідерів рейтингу Nifty 50, кожен з яких впав на 3-5%. При цьому зростання акцій помічений у компаній, що продають ліки проти коронавірусу.


Microsoft купить проект розпізнавання мови за 20 мільярдів доларів

Microsoft Corp. купує розробника рішень для розпізнавання мови і текстів Nuance Communications Inс. за 19,7 млрд доларів з урахуванням боргу компанії.

Відповідно до прес-релізу компаній, Microsoft заплатить 56 дол. За акцію Nuance, що на 23% вище їх ціни на закриття ринку в минулу п'ятницю.

Угода стане для Microsoft другий за величиною після придбання LinkedIn за 27 млрд дол. В 2016 році.

Nuance, створена в 1992-му, є одним з піонерів технологій розпізнавання голосу. Її програмне забезпечення використовувалося для створення голосового асистента Siri американської Apple, яка пізніше перейшла на власні технології в цій сфері.

Чистий прибуток Nuance в четвертому кварталі 2020 року склала 7 млн дол. Виторг знизився на 4% —  до 346 млн. На кінець вересня минулого року її штат налічував 7,1 тис. Осіб.


МВФ схвалив

Міжнародний валютний фонд підтримав ідею президента США Джо Байдена про введення тимчасової єдиної мінімальної ставки корпоративного податку в усьому світі. В організації заявляють, що компанії та забезпечені люди, які розбагатіли під час пандемії, можуть платити більше.

У фонді закликають зміцнювати міжнародне співробітництво з метою виробництва і поширення вакцин у всіх країнах.

"Якщо прогрес в питаннях вакцинації прискориться і вакцини будуть доступні кожному, то фінансові, соціальні та економічні переваги будуть величезними. Вакцинація може стати найбільш вигідним вкладенням коштів в глобальний проект державного сектора", — заявив директор Департаменту бюджетних питань МВФ Вітор Гаспар.


Вакансії в Кнесеті

Кнесет оголосив конкурс на посаду гідів. На роботу будуть прийняті тільки студенти з абсолютним знанням російської, англійської, французької, іспанської або німецької мов, які зможуть проводити як віртуальні, так і справжні екскурсії по Кнесету, різних тематик: демократія, фотографії, мистецтво, археологія та архітектура.

Ці екскурсії будуть проводитися або на івриті, або на одній із вищевказаних мов, для зарубіжних туристів і жителів Ізраїлю. Гідам доведеться також виїжджати в школи, лікарні і клуби з освітніми акціями в рамках проекту "приєднуємося до Кнесету". Вони також будуть допомагати в роботі з відвідувачами парламентських комісій.

Останній термін подачі заявки — 21 квітень 2021 року.

В умовах сказано, що участь в конкурсі зможуть брати виключно студенти, щоб вони могли поєднувати навчання з роботою, Кнесет не займе більше трьох змін в тиждень, і буде проходити вранці або ввечері. Перевагу буде надано тим, хто вчитися за такими спеціальностями: політика і управління, політологія, громадська політика, міжнародні дослідження; а також власникам водійських посвідчень з дворічним стажем водіння.


Безпілотні автофургони

Досі безпілотні фургони Udelv доставляли автозапчастини до Техасу. Але партнерство з картографічним ізраїльським сервісом Mobileye дозволило доставити вантажні автомобілі навіть в Німеччину. Чіпи, датчики і програмне забезпечення від Mobileye інтегровані в автофургон Udelv.

Стартап Udelv з Кремнієвої долини робить ставку на те, що технологія автопілота має більше сенсу в вантажівках для доставки останньої милі, ніж в легкових автомобілях, —  каже Тобіас Весселс, комерційний директор Udelv.


Total запускає в Східній Африці нафтовий проект на мільярд доларів 

Дві східноафриканських країни Уганда і Танзанія разом з французькою енергетичною компанією Total запустили проект з видобутку сирої нафти вартістю 3,5 мільярда доларів (2,94 мільярда євро).

Компанія оголосила про це у своїй заяві в понеділок. Total належить близько 57 відсотків, Китайська національна офшорна нафтова корпорація (CNOOC) і Національна нафтова компанія Уганди (UNOC) також мають частку близько 28 відсотків.

Нафта буде доставлятися по новому трубопроводу завдовжки 1 445 км від нафтових родовищ у озера Альберт на заході Уганди через Танзанію в Індійський океан, і відвантажуватися з танзанійського порту Танга. У підземному трубопроводі нафту повинна бути нагріта до 50 градусів, щоб її було легше транспортувати.

Французька компанія буде виробляти до 230 000 барелів у день в Уганді й Танзанії. Однак екологи попереджають про серйозну екологічний збиток.


Новака відпустили додому

Окружний суд у Варшаві відмовився продовжити арешт колишнього керівника "Укравтодору" Славоміра Новака ще на три місяці.

Замість цього суд застосував заходи, які не потребують тримання під вартою.

Відзначається, що окружна прокуратура у Варшаві оскаржить це рішення суду. У прокуратурі зазначають, що "це рішення є серйозною загрозою для належного перебігу виробництва, в першу чергу, надаючи підозрюваному можливість втекти з країни".

Термін відповідного змісту під вартою закінчується в п'ятницю, 16 квітня.


Вівторок, 14 квітня

Вранці —  гроші, ввечері —  стільці

Єгипетські власті конфіскували масивне вантажне судно Ever Given, яке заблокувало Суецький канал минулого місяця через фінансову спору з його власником. Керівники Суецького каналу у вівторок виконали постанову єгипетського суду про арешт гігантського вантажного корабля і вимагають 916 мільйонів доларів компенсації за втрачений дохід, пошкодження каналу, обладнання та робочу силу, використані для звільнення корабля, а також репутаційний збиток.


Падіння сирійського фунта

У вівторок сирійський уряд відправило у відставку главу центрального банку Хазема Карфула, трирічний термін перебування на посаді якого збігся з важкою економічною кризою. Він не відповідав своїй ролі, проводячи реальні інтервенції для порятунку місцевої валюти. При ньому сирійський фунт втратив понад 98 відсотків своєї вартості щодо долара.

Офіційно оцінений у 1256 сирійських фунтів за долар, він був проданий у вівторок за більш ніж 3000 фунтів на чорному ринку в обмінниках.

Минулого місяця фунт був проданий за 4000 доларів за одиницю, що стало рекордно низьким рівнем.


100 мільйонів євро на боротьбу з бідністю

До літа асоціації, що борються з бідністю, отримають від уряду Франції 100 мільйонів євро, заявив у вівторок, 13 квітня, міністр солідарності Олів'є Веран, оголосивши про 33 проектах, відібраних на національному рівні після оголошення тендерів. Решта суми, тобто 66,5 мільйона євро, була виділена і буде направлена на 576 регіональних проектів.

В цілому в рамках конкурсу, оголошеного в листопаді 2020 року подано 2600 заявок. Спочатку він повинен був відбутися у два етапи: уряд планував виділити 50 мільйонів євро в цьому році, а потім 50 мільйонів —  в наступному році.

Відібрані 33 національні проекти стосуються продовольчої допомоги, підтримки соціальної та професійної інтеграції, освітньої сфери, доступу до прав і навіть підтримки сімей.

Це включає, наприклад, створення партнерських відносин між городниками органічного ринку і системами екстреної продовольчої допомоги, або розвиток груп закупівель органічних продуктів або продуктів справедливої торгівлі в "великих обсягах" в робітничих кварталах (з метою обмеження кількості упаковок).


Автосписання боргів

Зараз автоматично арештовувати рахунки боржників уповноважені сім банків: державний ПриватБанк, ТАСкомбанк, Універсал Банк (зокрема, монобанк), ОКСІ банк, Банк Восток, Індустріалбанк і ПроКредит Банк.

Під автосписання потраплять люди, занесені до Єдиного реєстру боржників. Зараз там знаходиться 5,5 млн боргів. Більшість з них —  це борги перед комунальними установами, за штрафи ПДР або несплату аліментів.

До системи автоматичного арешту в тестовому режимі також підключені 44 фінустанови, ще 11 банків перебувають на стадії консультацій і попередніх налаштувань для початку тестування.


Цифровий мобільний бізнес-рахунок

Цифровий банк NEOBANK для бізнесу сформував Customer Board — рада клієнтів — і оголосив про запуск бета. Учасники ради першими можуть відкрити бізнес-рахунок через мобільний додаток або веб-версію, протестувати продукт і дати зворотний зв'язок.

Customer Board сформований з діючих ФОП, які представляють різні сфери діяльності (IT, HoReCa, ритейл, будівництво, роздрібна торгівля, реклама і маркетинг, туристичні послуги, виробництво, консалтинг).

При цьому аналітика показала, що чоловіки-підприємці реєструються частіше, ніж жінки. Тому було прийнято рішення продовжити набір жінок-підприємниць в Customer Board. 

Учасники отримають можливість обслуговування рахунків без абонплати, зможуть робити переклади контрагентам без комісії, брати участь в золотій реферальній програмі.

Всі, хто увійшов до складу ради, вже мають доступ до додатка NEOBANK для бізнесу і можуть відкрити бізнес-рахунок. Користувачі, які подавали заявку, але не увійшли до ради, отримали запрошення відкрити рахунок після офіційного запуску за спеціальною пропозицією — без абонплати до кінця року.

Повністю тарифи і умови для клієнтів будуть озвучені пізніше.

Повноцінний запуск NEOBANK для бізнесу запланований на літо 2021 року.


Підроблені "викиди"

Volkswagen повинен повністю компенсувати витрати покупцям, які придбали в кредит дизельні автомобілі компанії. Мова йде про моделі, в яких було встановлено програмне забезпечення, видавало невірні відомості про обсяги шкідливих викидів. 

Таке рішення виніс у вівторок федеральний суд німецького міста Карлсруе, який постановив, що Volkswagen повинен виплатити 3300 євро, включаючи відсотки по кредиту, людині, яка в 2013 році купила один з таких автомобілів.

Шість років тому регулятори в США виявили маніпуляції компанії. Її збитки в результаті кризи тоді скандалу вже перевищили 32 млрд євро.

Судові розгляди, пов'язані з цією справою, як і раніше тривають у багатьох країнах світу, де продавалися автомобілі, що перевищували встановлені норми викидів. Зараз компанія має намір домагатися компенсаційних виплат від колишніх керівників Volkswagen і Audi.


Середа, 14 квітня

"Світлофор" зростає в Росії 

"Світлофор" став найбільш швидкозростаючим продуктовим рітейлером Росії. У пандемічний 2020 рік його продажі збільшилися на 39%. Виторг магазину дешевих продуктів зростає в умовах зниження реальних доходів населення. 

Крім "Світлофора", швидше за всіх за 2020 рік за продажу ріс магазин продуктів здорового харчування "Вкусвілл" (+ 38%). За ним з великим відривом — "Меркурій Рітейл Груп Лімітед" (входять "Діксі", "Червоне & Біле", "Брістоль", + 18%).


Google у допомогу 

Стартап Оpen Climate Fix —  зі штаб-квартирою в Лондоні прагне створити онлайн-сервіс прогнозування сонячної електроенергії для Великобританії і Європи. Служба буде націлена на прогнозування хмарного покриву, яке за допомогою комбінації супутникових зображень і нового програмного забезпечення штучного інтелекту визначає, скільки електроенергії можуть генерувати сонячні батареї. 

Оpen Climate Fix отримала від Google.org більше 500 000 фунтів стерлінгів (686 350 доларів США). Google також підтримав Normative, що допомагає компаніям автоматично складати звіти про викиди вуглецю, і Dark Matter Labs, яка створює фінансову платформу для підтримки інвестицій в управління міськими лісами і їх відновлення.


ЄС прискорить установку зарядних станцій

Європейський Союз поставив за мету створити 1 мільйон зарядних станцій до 2025 року. 

Європейський Союз повинен прискорити установку зарядної інфраструктури, якщо він хоче "справжньої революції в області електромобільності", —  йдеться у висновку звіту Європейської Рахункової палати, опублікованого і представленого вчора на прес-конференції. За даними European Accountants, ЄС все ще далекий від досягнення мети Зеленого пакту — 1 мільйон точок зарядки до 2025 року і не має всеосяжної стратегічної дорожньої карти для електромобільності.   в ЄС встановлено близько 250 000 зарядних станцій, з яких тільки 16% мають швидку зарядку.


Популярна кризова оплата прийшла в Східну Європу

Німецька група Lidl, що працює в сегменті знижок, встановила касові апарати самообслуговування в 30 магазинах Румунії. У німців майже 300 дисконтних магазинів, і розширення триває.

Це означає, що трохи понад 10% всіх місцевих одиниць мають магазини, які працюють без касира — там можна власноруч сканувати товари.

"Ми ввели каси самообслуговування в 30 магазинах і хочемо розширити проект на якомога більшу кількість одиниць. Ми бачимо інтерес з боку клієнтів, тому що ними простіше і швидше користуватися. Водночас вони набули популярності з міркувань безпеки", —  заявляють представники Lidl Romania.


Commerzbank AG залишає Угорщину

Все це відбувається в контексті того, що новий генеральний директор групи Манфред Кноф реалізує план скорочення витрат, що означає відхід з ринків, що не вважаються важливими.

Як пише Agerpres, угорське підрозділ Commerzbank AG може бути оцінений приблизно в 100 мільйонів євро, повідомили джерела, близькі до справи Bloomberg.

Схоже, що вже є більше покупців, зацікавлених в операціях угорської групи. У списку фігурують KBC Group NV (Бельгія) і Raiffeisen Bank International AG (Австрія).


ЄС потребує робітників

У наступному десятилітті Європейський Союз може втратити 18 мільйонів робітників через те, що суспільство все більше старіє. З цієї причини Європейський парламент хоче зробити ставку на заходи, які допоможуть пом'якшити це явище, наприклад, залучення додаткової робочої сили з-за меж ЄС. 

Дослідження Європейського парламенту оцінює, що якщо всі заходи будуть переглянуті, реформи будуть застосовані, а політика для залучення робочої сили з-за меж Євросоюзу буде поліпшена, то річна вигода в регіоні може скласти понад 21 мільярди євро.  


Четвер, 15 квітня

Розкіш повертається

Акції LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) досягли в четвер, 15 квітня, історичного максимуму, оскільки продажі товарів класу люкс вказали на більш швидке, ніж очікувалося, відновлення компанії на початку 2021 року.

LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) —  французька транснаціональна компанія, відомий виробник предметів розкоші під торговими марками Christian Dior, Louis Vuitton, Givenchy, Guerlain, Moët & Chandon, Hennessy, Chaumet і ін. Увечері у вівторок LVMH відзвітувала про виторг за перший квартал. Вона перевищила показники 2019 року, до початку пандемії. Порівнянні продажі зросли за рік на 30%, до 14 мільярдів євро.

Акції LVMH подорожчали на 20% з початку 2021 року.

 

Reuters за гроші

Слідом за The Wall Street Journal, New York Times і Bloomberg, одне з найбільших у світі новинних агентств Reuters запустить підписку на доступ до своїх матеріалів.

The Wall Street Journal обмежувало доступ до деяких матеріалів в інтернеті ще починаючи з середини 90-х років минулого століття, Financial Times запустила модель оплати в кінці 2007 року. Ще 10 років тому, у 2011 році, 10 великих і кілька сотень невеликих американських газет обмежили повний доступ до свого контенту. New York Times ввела платну підписку на сайті в березні 2011 року. За даними видання, в кінці березня 2020 року в нього було 5 млн цифрових передплатників, з них 3,9 млн платили за новини, 1,1 млн — за додатки. У 2018 році пейволл (платний доступ) став використовувати найближчий конкурент Reuters —  Bloomberg.

 

Індустріальні парки коштом бюджету 

Верховна Рада прийняла за основу проект закону "Про внесення змін до закону "Про індустріальні парки", спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом впровадження стимулів в індустріальні парки".

За прийняття відповідного законопроекту №4416-1 в першому читанні проголосували 260 народних депутатів.

Планується передбачити компенсацію керуючим компаніям і ініціаторам створення індустріальних парків 50% витрат на підключення та приєднання до електромереж.

Для учасників індустріальних парків запропоновано компенсувати до 70% процентних платежів по кредитах в залежності від частки експорту продукції власного виробництва в загальному доході від їх господарської діяльності.

Також передбачено ввести компенсацію коштом держбюджету інвестицій учасників індустріальних парків в створення виробництва протягом перших трьох років діяльності в розмірі до 70%, залежно від частки експорту продукції. 

 

Аргентина хоче українського молока

Посольство України в Буенос-Айресі отримало офіційну ноту про відкриття ринку для українських продуктів від міністерства закордонних справ Аргентини. Про це повідомляє Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Аргентинська сторона дозволила в умовах пандемії COVID-19 проводити акредитацію виробничих потужностей українських підприємств дистанційно, з подальшою фізичною інспекцією виробництв після нормалізації епідемічної ситуації та відновлення міжнародного авіасполучення.

 

Колумбія підвищує податок

Міністерство фінансів Колумбії розрахувало — в цьому році дефіцит бюджету може зрости до 8,6%. Кошик неоподатковуваних активів збільшиться з 39% до 43%. База платників податків, які повинні платити за оренду, також поступово збільшиться. До неї увійдуть люди, які заробляють від 2,5 мільйона колумбійських песо (це близько 700 доларів).

Одночасно збільшиться соціальна допомога на скорочення бідності. Буде запроваджено постійний базовий дохід, який забезпечить еквівалент від 20 до 150 доларів на сім'ю, в залежності від рівня бідності.

У підсумку уряду необхідно збільшити збір на 15 трлн песо —  на 1,5% ВВП.

 

British Gas звільняє співробітників

Сотні інженерів British Gas втратять свої робочі місця, якщо відмовляться підписати більш жорсткі умови зайнятості.

Найбільший постачальник енергії в Великобританії вручив повідомлення про звільнення майже 1000 своїх інженерів, які встановлюють і ремонтують котли та системи опалення для дев'яти мільйонів сервісних клієнтів компанії.

За останні два тижні сотні інженерів підписали контракти, а до кінця вівторка ще 500 відмовилися підписати. Компанія очікує, що остання хвиля підписань контрактів виявить від 300 до 400 інженерів, які залишаться без роботи. 

 

П'ятниця, 16 квітня 

Водії служби доставки Deliveroo застрайкували 

У Лондоні сотні водіїв служби доставки онлайн Deliveroo протестували перед штаб-квартирою компанії, вимагаючи підвищення зарплати. Гроші є, оскільки минулого тижня британська служба доставки стала публічною (вийшла на успішні торги своїх акцій).

 

Без каси

Аmazon Fresh продовжує розширюватися в Лондоні, відкривши свій новий продуктовий магазин без каси.

У технологічного гіганта Amazon тепер буде три міні-маркету, що пропонують "просто прогулятися по магазинах" в Великобританії. Для покупки клієнти використовують додаток Amazon для входу і можуть упаковувати потрібні товари на ходу. Після завершення вони можуть піти, не використовуючи касу, і їм автоматично виставляється рахунок при догляді, який списується з карти.

 

Італійський уряд інвестує в бізнес

Італійське казначейство розмістить до 2 млрд. Євро в спецфонд на відновлення бізнесу. Частина цих ресурсів  як інвестиції у капітал з боку держави (в співінвестуванні з приватними акціонерами) буде направлена для компаній, що знаходяться в скрутному становищі. Але державні співінвестиції з об'ємом інтервенцій від 250 до 2 мільярдів призначені перш за все для компаній, що входять в стратегічні ланцюжка поставок для країни, і з оборотом понад 50 мільйонів. І можуть бути конвертовані облігаціями.


Платники податків проти

Захисник американських платників податків Девід Норквіст назвав економічний план Байдена щодо збільшення збору податків "найбільш безглуздою річчю, яку ми бачили з часів Клінтона". Податковий план президента Байдена і міністра фінансів Йеллен може мати руйнівні наслідки для збільшення числа робочих місць.

При президенті Обамі в американців був 21 податок, який вдарив по американському середньому класу і порушив обіцянку Обами, що він "ніколи не буде обкладати податком тих, хто заробляє менш як 250 000 доларів на рік".

Норквіст також назвав обіцянку Байдена не оподатковувати тих, хто заробляє менше ніж 400 000 доларів на рік, "брехнею" і сказав, що, на жаль, таке підвищення буде "руйнівним для економічного зростання і робочих місць". Крім відмови від підвищення податків для тих, хто заробляє менш як 400 000 доларів, податковий план передбачає підвищення ставок корпоративного податку. 

 

Apple інвестує в ліс 

Американська компанія Apple оголосила про інвестиції в проекти з лісовідновлення для уловлювання вуглекислого газу з атмосфери. "Фонд відновлення" матиме обсяг у 200 мільйонів доларів США (167 мільйонів євро), заявила в четвер глава відділу охорони навколишнього середовища Ліза Джексон. Проект спрямований на видалення як мінімум одного мільйона тонн вуглекислого газу з атмосфери щорічно. Це відповідає викидам майже 200 000 автомобілів.

 

Туреччина забороняє розрахунки з криптовалютою 

Центральний банк Туреччини заборонив платежі з використанням криптовалюта, таких як біткоїн. У публікації офіційного вісника уряду Туреччини повідомляється, що порушені прямі й непрямі платежі з так званих криптовалютних депозитів. Згідно з Офіційним журналом, новий регламент набуде чинності 30 квітня 2021 року.

Крім того, установам, які займаються платежами і електронними грошима, не дозволяється виступати посередником на платформах, які пропонують послуги торгівлі, зберігання, передачі або видачі криптоактивів або грошових переказів з цих платформ.

 

Веганські Reebok

Британська компанія з виробництва спортивного одягу Reebok, дочірня компанія Adidas, оголосила про запуск Nano X1 Vegan в США. Це взуття є версією одного з найпопулярніших дизайнів, що не містить ніяких частин тварин.

Nano X1 Vegan — це продукт на біологічній основі, сертифікований Міністерством сільського господарства США. Це означає, що не менше 40% матеріалів виробляється з відновлюваних біологічних ресурсів. Верх взуття виготовлений з бавовняної та деревної пряжі, підошва — з натурального каучуку, а міжпідошва містить касторове масло і піну EVA. Взуття зручна, має ті ж функції, наприклад, амортизацію Floatride Energy. Nano X1 Vegan буде доступний як для чоловіків, так і для жінок з 1 травня за ціною 150 доларів.

 

Ейджизм в  IBM

IBM —  технологічний лідер Америки, який зробив революцію в комп'ютерних перфокартах, а пізніше і в персональних комп'ютерах або ПК. Сьогодні концерн сприймається як динозавр через вік її працівників. Більш старші співробітники звільняються, що суперечить закону.

Відповідно до Закону про дискримінацію за віком у галузі зайнятості 1967 року працівники у віці 40 років і старше стали частиною захищеного класу. У 2018 році журналістська група ProPublica  повідомила,  що IBM за шість років звільнив понад 20 000 співробітників старше 40 років. 

Комісія з рівних можливостей при працевлаштуванні, яка спостерігає за такими заявами, дійсно виявила, що майже 86 відсотків потенційних звільнень IBM становили літні працівники. "Є вагомі підстави вважати, що [IBM] дискримінувала [співробітників] через їх віку", —  повідомила комісія. Зараз дебати приймають форму юридичних скарг і колективних позовів.


Heineken поставив мету до 2030 року домогтися нульового рівня викидів вуглецю в виробництві

Гігант Heineken заявив, що до 2030 року прагне до зниження викидів вуглекислого газу на своїх виробничих майданчиках, оскільки компанії та інвестори приділяють все більше уваги екологічним, соціальним і управлінським якостям.

Голландський пивовар, що стоїть за такими брендами, як Amstel і Sol, заявив, що має намір прискорити заходи з боротьби зі зміною клімату.

Серед виконану Heineken роботи недавно встановили сонячні батареї на пивоварному заводі в Нігерії. Минулого року в Великобританії Heineken запустила картонний топпер для багатопакетної упаковки пива, знижуючи викиди вуглецю і щорічно економлячи 500 тонн пластика.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

kiska

17 квітня 2021, 14:03

CEKC Знaкoмствa - здеcь все девки дaют в пoпу и бepут в pот, бeз дeнeг и oтношeний, все бeсплатнo и анoнимнo! Зaxоди и выбeрай дeвку ----- http://srt.vg/trax


Новини