Головна Статті Бізнес економіка Брак робочої сили, податковий переділ і перехід до національних платіжних систем
commentss Cтатті Всі новини

Брак робочої сили, податковий переділ і перехід до національних платіжних систем

Підсумки ділового світу очима журналістів порталу "Коментарі"

26 червня 2021, 14:00 comments1400
Поділіться публікацією:

Брак робочої сили, податковий переділ і перехід до національних платіжних систем Економічний світ радикально ділиться на: "за" водневий податок і податок для супербагатих і "проти".

Брак робочої сили, податковий переділ і перехід до національних платіжних систем

Вивіска про найм на роботу в Deep Ellum ( модний житловий район), Далас. "Тепер я наймаю класних людей", (фото з відкритих джерел)

Країни Перської затоки продовжать нарощувати свою водневу міць, керуючись інтересами економічного націоналізму, а культурна Європа з колоніями буде слідувати американській ініціативі "багаті поділяться з бідними". Але вже зараз зрозуміло, що саме фірми США будуть платити менше нових податків, аніж їхні закордонні конкуренти. 

Тоді навіщо весь цей податковий переділ?

У будь-якому випадку ті, хто здогадався про сенс податкової афери країни, поспішають впровадити свої платіжні системи, валюти, криптовалюти та хоча б почати відмовлятися від долара. А самі технологічні гіганти вимагають відкласти впровадження нового податкового закону в США. Так що попереду поділ не тільки за географічною горизонталі інтересів різних країн, а й серйозна "внутрішньовидова" боротьба національних політичних еліт проти надбагатих корпорацій.

Але і першим, і другим, і третім потрібна робоча сила, якій катастрофічно не вистачає...


Субота, неділя
19-20 червня 

 

Кіно-exit 

ЄС розглядає пропозиції про виключення британських програм з європейських квот, що серйозно вдарить по міжнародних продажів британських фільмів і серіалів в ЄС. 

Згідно з директивою ЄС з аудіовізуальних медіауслуги, європейський контент повинен становити більшу частину ефірного часу на наземних телеканалах і становити не менше 30 відсотків заголовків на платформах відео за запитом, таких як Netflix і Amazon. В окремих країнах ЄС квоти ще суворіші. Франція, наприклад, вимагає, щоб 60 відсотків відео за запитом були європейського походження, і щоб платформи інвестували не менше 15 відсотків свого обороту в європейське виробництво.

Британські фільми та серіали як і раніше кваліфікуються як "європейські твори" відповідно до законодавства ЄС. Це означає, що вони зараховуються в ці квоти на контент.

Великобританія є найбільшим виробником фільмів і телепрограм в Європі, а продажу в Європі складають значну частину доходів місцевої індустрії. Продаж міжнародних прав на європейські канали та платформи VOD принесла британської телевізійної індустрії 677 мільйонів доларів (490 мільйонів фунтів стерлінгів) доходу у 2019-2020 роках, що зробило ЄС ринком номер два для британського контенту, відразу після США.

Продажі в ЄС часто є ключовим компонентом фінансування крупнобюджетних британських фільмів і серіалів, таких як "Корона" і "Абатство Даунтон".

 

Винна суперечка в СОТ 

Австралія подасть офіційну скаргу до Світової організації торгівлі (СОТ) після того, як торік Китай ввів мита на свої вина до 218%.

Китай заявляє, що тарифи були збільшені через зловживання в торгівлі. Австралія це заперечує,

заявляючи, що як і раніше відкрита для прямої взаємодії з Китаєм для вирішення цієї проблеми.

Китай є провідним ринком для експорту австралійських вин, і винороби кажуть, що вони сильно постраждали від цього зростання.

Рішення передати спір до СОТ було прийнято після обширних консультацій з виробниками вина, йдеться в заяві уряду Австралії.

 

Профспілка закликає німецьких співробітників Amazon до страйку

Профспілка Verdi закликає співробітників в Німеччині оголосити страйк під час кампанії знижок онлайн-рітейлера Amazon, відомої як Prime Day. У дні кампанії Amazon заробила мільярди на продажах. Річ у тому, що співробітникам центрів доставки доводиться справлятися з напливом клієнтів і не отримувати ні цента за додатково збільшилася робоче навантаження.

 
Українська самоспалювальна ракета привернула 500 тисяч доларів 

Заснований кілька місяців тому Promin Aerospace, який розробляє надлегку ракету-носій, привернув 500 тис.дол від українського фонду QPDigital.

Проект планує створити найменшу твердотопливну ракету, здатну виводити корисний вантаж на орбіту. Перший комерційний запуск планується через півтора року, передає AIN.

Інноваційність Promin Aerospace, за твердженням прес-служби фонду, в тому, що двигун буде спалювати "твердий паливний стрижень, службовець корпусом ракети". Це дозволить знизити масу самої ракети й потенційно збільшити масу корисного навантаження, що виводиться на орбіту. 


 

Британські фермери скаржаться на брак сезонних працівників

Британські фермери в паніці: після виходу з ЄС країна зіткнулася з нестачею сезонних сільськогосподарських працівників, які допомагали обробляти урожай. Кількість іноземної робочої сили знизилося на 90%. Якщо два роки тому компанія отримувала по двадцять заявок в день від людей, охочих приїхати до Великобританії на збір врожаю, то зараз —  максимум дві.

Проблема ускладнюється ще й тим, що з 1 липня іноземні громадяни, які не отримали статус pre-settled, не зможуть працювати у Великобританії. А британці-волонтери часто живуть дуже далеко від ферм.

Представник міністерства у справах навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства (Defra) заявив, що фермери отримають необхідну допомогу. Раніше в цьому році відомство прийняло рішення збільшити річний імміграційну квоту для сезонних працівників сільського господарства з 10 до 30 тис. осіб.

 

Космічний бізнес-демпінг 

Space Perspective, яка планує доставити туристів в космос всередині капсули, прив'язаною до повітряної кулі, успішно пролетіла на своїй гігантській стратосферній кулі у 20 милях над Землею.

За повідомленням компанії, повітряна куля піднявся в повітря біля Космічного центру Кеннеді, і через 6 годин 39 хвилин приводнився в Мексиканській затоці.

До компаній, які готуються запропонувати платним пасажирам поїздки в космос, відносяться Blue Origin, що належить засновнику Amazon Джефф Безос, SpaceX Ілона Маска і Virgin Galactic Річарда Бренсона.

Але Space Perspective буде найдешевшим варіантом для польоту в космос за ціною 125 000 доларів США на пасажира.

Очікується, що Blue Origin і SpaceX будуть стягувати мільйони доларів за космічні подорожі, в той час, як Virgin Galactic пропонує ціни понад 250 000 доларів.

Крім того, Space Perspective запропонує неквапливі шестигодинні польоти, а не стріляти ракетами в космос на пів години.

 

Понеділок, 21 червня

 

Українські лісгоспи позбулися сертифікатів якості 

Міжнародна некомерційна організація "Лісова опікунська рада" (FSC) вперше призупинила дію сертифіката якості деревини для ряду українських лісгоспів через порушення "сезону тиші".

Скасування або призупинення дії сертифіката створює ризик, що від придбання продукції цих підприємств відмовляться покупці в ЄС.

Так, сертифіковані FSC лісгоспи, як правило, мають постійних замовників і поставляють деревину на екологічно чутливі ринки — в основному країни Європейського Союзу.

Станом на середину червня FSC вперше призупинила дію сертифікатів в Україні відразу вісім лісгоспів. Йдеться про шість лісгоспів на Закарпатті (Хустський, Мукачівський, Ужгородський, Рахівський, Воловецький та Великоберезнянський), а також про два лісгоспи у Полтавській та Рівненській областях (Гадяцький і Дубенський відповідно).

Підставою для призупинення сертифіката стали лісорубні квитки, які були видані на санітарні рубки в період з 1 квітня. Це ті рубки, які проходили під час так званого "сезону тиші", коли забороняються санітарні рубки.

У попередні роки і лісівники, і аудитори посилалися на різночитання закону і не вважали за санітарні рубки порушенням.

Збої в роботі м'ясного гіганта JBS спонукають власників ранчо відмовитися від м'ясних монополій.

Приголомшені закриттям великих боєнь у зв'язку з пандемією і недавньою кібератакою на м'ясопереробний гігант JBS, внаслідок чого розірвалися ланцюжка поставок м'яса, американські скотарі та інвестори почали будівництво більш дрібних заводів з виробництва м'яса.

За повідомленням Reuters, в США відкрилися (або планується побудувати принаймні п'ять нових переробних підприємств).  

 

Країни Перської затоки не грають в податкову вуглецеву гру 

Небажання країн Перської затоки підвищувати податки на шкідливі викиди є однією з причин того, що регіон буде залишатися залежним від вуглеводнів протягом як мінімум десяти років.

Залежність країн Перської затоки від вуглеводнів залишиться ключовим обмеженням кредитування, попри зусилля з диверсифікації, які тривають.

Оголошені плани зі збільшення виробничих потужностей з видобутку вуглеводнів та урядові зобов'язання за нульовими або дуже низьким податкам роблять малоймовірним істотне скорочення залежності від вуглеводнів в найближчі роки.

Для більшості країн Перської затоки нафту і газ як і раніше становлять не менше п'ятої частини ВВП, понад 65 відсотків загального експорту і не менше 50 відсотків державних доходів. 

 

Дефіцит робочої сили зростає в США і Великобританії

Громадське харчування, транспорт, будівництво: галузі, що вимагають важких годин, зазнають найбільших труднощів з набором персоналу.

Наприклад, в США авіакомпанія Delta Airlines була змушена скасувати у квітні майже сотню рейсів за один уїк-енд через брак льотного екіпажу. У східному Лондоні італійський ресторан Ombra змирився з тим, що закривається два дні на тиждень через брак персоналу, попри приплив клієнтів з моменту відкриття. У закладі працює вісім осіб, і для відкриття семи днів в тиждень потрібно ще шість. Після коронавірусу і часткового безробіття люди більше не хочуть працювати в ресторанах багато годин поспіль. Деякі знайшли менш важку роботу в офісах, інші переглядають баланс між особистим і професійним життям ...

 

Новий Boeing почав випробування

Останній і найбільший 737-й випуск від Boeing — MAX 10 вводиться в експлуатацію як частина відновлення компанії Boeing після того, як більш ранній Max був відсторонений від польотів з міркувань безпеки.

Перші польоти не отримали великого розголосу, оскільки компанія намагається уникати розбіжностей з приводу майже дворічного припинення експлуатації Max після двох аварій.

Нова версія літака Boeing MAX 10 буде перевозити 230 пасажирів, націлившись на 185-240-місний Airbus A321neo.

Зараз Boeing виробляє близько 16 літаків 737 Max на місяць на своєму підприємстві в Ренгтоні, штат Вашингтон.

 

Вівторок, 22 червня

 

Екоцид: поставити руйнування навколишнього середовища в один ряд з військовими злочинами

Кампанія по криміналізації актів широкомасштабного руйнування навколишнього середовища швидко набирає обертів.

Екоцид, що буквально перекладається з грецької та латинської як "вбивство нашого дому", є узагальнюючим терміном для всіх форм масового шкоди екосистемам, від промислового забруднення до викиду мікропластику в океани.

Група, що скликана фондом Stop Ecocide Foundation, опублікувала у вівторок юридичне визначення екоцид, прагнучи прокласти шлях для включення актів руйнування навколишнього середовища в мандат Міжнародного кримінального суду. 

 

PayPal збільшує комісію продавцям на пів відсотка

PayPal підвищує комісію для продавців на пів відсотка, зміцнюючи своє домінуюче становище в індустрії цифрових платежів.

Плата за продукт, яка буде збільшена, включає PayPal Checkout, Pay with Venmo, PayPal Credit і його нова пропозиція "купити зараз —  заплатити пізніше" —  Pay in 4.

Давно утримувана PayPal комісія продавцям в розмірі 2,9 відсотка від ціни транзакції плюс 30 центів за свої послуги тепер збільшиться до 3,49 відсотка плюс 49 центів для продавців, які використовують її платіжні продукти.

Підвищення ставок націлене на малий і середній бізнес. 

 

Великобританія продовжує переговори про приєднання до Тихоокеанського торговому партнерству 

У вівторок Великобританія почала переговори про приєднання до торгового партнерства в Тихому океані й навколо нього, оскільки острівна держава досліджує нові можливості по всьому світу після виходу з Європейського Союзу.

Британський уряд заявив, що в найближчі місяці переговорні групи працюватимуть над приєднанням до всеосяжної та прогресивної угоди про транстихоокеанське партнерство з участю 11 країн, в яких проживає близько пів мільярда осіб.

У заяві говориться, що приєднання до зони вільної торгівлі поглибить зв'язку зі швидко зростаючими економіками Азіатсько-Тихоокеанського регіону та Америки, включаючи Мексику, Малайзію і В'єтнам. Звіт виділив цифрові технології, послуги та фінанси як секторів, які мають можливість виграти від торгової угоди, яка, за словами представників Великобританії, повинна означати безмитну торгівлю для 99,9% експорту.

 

Судан скасовує офіційний курс долара на митниці 

Судан прийняв рішення про скасування офіційного митного курсу долара.

Міністр фінансів Судану Джибріл Ібрагім раніше пообіцяв, що уряд має намір скасувати так званий митний обмінний курс, який використовується для визначення імпортних мит. Це відбувається на тлі поточних бюджетних реформ, які заохочуються Міжнародним валютним фондом та іншими донорами.

Митний обмінний курс долара до долара завжди був проблематичним для імпортерів, оскільки він оцінював місцеву валюту за вищим курсом, ніж це відбивається на чорному ринку.

Ібрагім сказав, що уряд буде просувати свою програму лібералізації до тих пір, поки економіка країни не оговтається від колишніх спотворень.

Він також підкреслив, що в цьому році не будуть скасовані субсидії на пшеницю, газ для приготування їжі та мазут, які використовуються для виробництва електроенергії.

Девальвація валюти —  одна з ряду економічних реформ, які, як сподівається Судан, допоможуть йому вийти з тривалої економічної кризи.

 

Nokia береже персонал 

Nokia заявила, що її співробітники можуть вибрати віддалену роботу до трьох днів на тиждень з посиленою підтримкою гнучкого робочого часу з січня після того, як її поточна політика роботи з дому закінчується в грудні.

 

Американська хитрість

Навіть після підвищення податків Байденом фірми США будуть платити менше, ніж їхні закордонні конкуренти. І, певно, будуть продовжувати робити це відповідно до запропонованого президентом Джо Байденом підвищенням податків, згідно з аналізом Reuters, поданим сотнями американських і міжнародних компаній.

Спеціально для Роналду

Ikea запускає виробництво пляшки під назвою Cristiano і "зарезервовано для води", посилаючись на жест Роналду з приводу антиреклами Кока Коли.

Шведський виробник хоче використовувати ідею Кріштіану Роналду проти Coca-Cola. Роналду не проти.


Середа, 23 червня 


Піонер антивірусів був знайдений мертвим

Розробник програмного забезпечення і піонер антивірусів Джон Макафі був знайдений мертвим в іспанській в'язниці. За повідомленнями ЗМІ, судовій владі та прес-секретарю в'язниці, труп 75-річного мультимільйонера з США був виявлений в середу вдень в камері в центрі утримання під вартою Брайана 2 приблизно в 30 кілометрах на північний захід від Барселони.

У Сполучених Штатах Макафі зовсім недавно звинуватили в ухилянні від сплати податків, шахрайство з криптовалюту і змові з метою відмивання грошей. У жовтні він був заарештований в аеропорту Ель-Прат в Барселоні за намовою влади США. З того часу він перебуває за ґратами недалеко від столиці Каталонії. Тільки в середу іспанські судові органи дали зелене світло на екстрадицію Макафі в США.

Причина смерті ще не визначена, але влада припускає самогубство. 

McAfee був співзасновником антивірусної індустрії. У 1980-х він заснував компанію McAfee, названу його ім'ям, і став мільйонером в області програмного забезпечення. Подібно засновнику Microsoft Біллу Гейтсу, він рано усвідомив діловий потенціал зароджується індустрії програмного забезпечення.


В ЄС "потрусять" інтернет торгівлю 

З 1 липня 2021 року на всій території Євросоюзу комерційні відправлення з третіх країн будуть обкладатися податком на додану вартість (ПДВ), починаючи вже з першого цента їх заявленої вартості. Дотепер податок на додану вартість (ПДВ) застосовується для комерційних відправлень, починаючи з суми 22 євро.

На сьогодні при вартості отриманого відправлення менш як 22 євро одержувач не платить податки. Якщо вартість відправлення становить 22-150 євро, воно підлягає декларуванню та обкладається ПДВ. Якщо вартість товарів в посилці перевищує 150 євро, необхідно буде оплатити ПДВ і митний податок. Якщо в посилці знаходиться товар, який обкладається акцизним податком, треба буде додатково оплатити його. Митне оформлення і ПДВ також будуть потрібні для товарів, замовлених до 1 липня, але доставлених після.

Некомерційні посилки вартістю менш як 45 євро, що відправляються як подарунок, з 1 липня 2021 року ПДВ обкладатися не будуть.

Єврокомісія розраховує отримати додатково 7 млрд євро, але як з новими правилами будуть справлятися поштові служби, перевізники, а найголовніше —  великі платформи інтернет-торгівлі, залишається неясним. Незрозуміло, хто саме повинен стягувати податок з покупця.

Євросоюз хотів би покласти збір митних зборів на маркетплейси, де покупець замовляє товар, і тому пропонує великим платформам інтернет-торгівлі (Amazon, Aliexpress, Ebay) зареєструватися в європейській митній системі OSS. У такому випадку при оформленні покупки автоматично можуть обчислюватись податки та мита країни, де живе кінцевий покупець, а податкові служби отримували б свій гонорар щомісяця і централізовано шляхом автоматичного перерахунку.

Але інтернет-платформи, особливо китайські, не поспішають брати на себе нові зобов'язання і може виникнути "цікава ситуація": якщо ПДВ буде сплачуватися при ввезенні товару в одну з країн, а потім товар буде вільно циркулювати всередині ЄС, потік спрямується в країни з меншою ставкою податку серед 27 податкових адміністрацій Євросоюзу.


Німеччина — нові борги на 100 мільярдів євро

Уряд Німеччини схвалив проект бюджету на наступний рік, який передбачає новий борг у розмірі майже 100 мільярдів євро (119 мільярдів доларів США) для фінансування додаткових заходів підтримки в контексті пандемії коронавірусу (COVID-19), так що рівень кредитів в період 2020-2022 років досягне 470 мільярдів євро.  

Борги були профінансовані шляхом нових рекордних кредитів в розмірі 130 мільярдів євро у 2020 році й понад 240 мільярдів євро у 2021 році. Для забезпечення цього типу витрат, що фінансуються внаслідок дефіциту, парламент Німеччини призупинив так званий "боргові гальма" у 2020 і 2021 роках. У 2009 році з метою стримування накопичення нових боргів до Конституції Німеччини був включений спеціальний пункт. Відповідно до цієї поправки, відомої як розрив боргу, федеральний уряд може укласти новий борг у розмірі, еквівалентному 0,35% від валового внутрішнього продукту. Але Берлін може перевищити цей поріг, якщо Німеччина постраждає від стихійного лиха або в "надзвичайних ситуаціях", які знаходяться поза контролем держави й суттєво впливають на фінансове становище країни.

 
Danone продає бренд рослинної продукції в Америці 

Компанія Danone вирішила продати Vega фондам свій бренд продуктів на рослинній основі в Канаді та США, керованим американської приватною інвестиційною компанією WM Partners.

Про це йдеться в повідомленні компанії. "Продаж є частиною оптимізації розподілу капіталу і стратегічного огляду портфеля і активів компанії, оголошеного минулого року", —  йдеться в повідомленні.

Фінансові деталі угоди не розголошуються.

 

Блискавичний раунд Крамера

У середу фінансовий телеведучий Джим Крамер заявив, що американські мільярдери повинні активно підтримувати зміни податкового кодексу, щоб уникнути більш ліберальних пропозицій політиків.

 "Я думаю, що ми живемо в епоху, коли вони, здається, не розуміють, що вила наближаються", —  сказав ведучий популярної фінансової телепередачі "Mad Money". 

"Сенатор Елізабет Уоррен виграє, якщо мільярдери будуть занадто багато з цим боротися. —  додав він, —  Тому що ця адміністрація вас не любить, так що заздалегідь придумайте що-небудь, щоб вас не оподаткували так, як цього хоче сенатор Уоррен. А він хоче, щоб ви оподатковувалися за повною", —  сказав Крамер, маючи на увазі демократа з Массачусетсу, який разом з Берні Сандерсом запропонували податок на багатство мільярдерів. "Ми не можемо більше дозволяти цьому продовжуватися в умовах демократії" сказав Берні.

 

Покупці — за секонд-хенд без податку з продажів

Президент секонд-хенду ThredUp Ентоні Марино сказав, що такі ініціативи як збори за пластикові пакети та податкові пільги для електромобілів проклали шлях для швейної промисловості.

Згідно з дослідженням GlobalData, ринок перепродажу, як очікується, протягом наступних п'яти років більш ніж подвоїться, і у 2025 році складе 77 мільярдів доларів.

Уживаний одяг придбала популярність серед покупців, і тепер деякі хочуть, щоб уряд підтримав її.

Майже половина споживачів (3500 дорослих) —  44% —  вважають, що італійський уряд має просувати більш стійкий підхід до моди, наприклад пропонувати податкові пільги брендам або покупцям, які купують стару одяг.

Перепродаж стала зростаюча частина роздрібної торгівлі, оскільки молоді споживачі шукають фірмові, але зручні для гаманців варіанти. А такі компанії як ThredUp і Poshmark використовують електронну комерцію, просіюючи стелажі на гаражних розпродажах або в комісійному магазині. Згідно з дослідженням GlobalData, очікується, що в найближчі п'ять років ринок перепродажу збільшиться більш ніж удвічі —  з 36 мільярдів доларів у 2021 році до 77 мільярдів доларів у 2025 році. Він виявив, що це темпи зростання в 11 разів швидше, ніж в більш широкому секторі роздрібної торгівлі одягом. 

 

Технічна індустрія вимагає відстрочки прийняття антимонопольного законодавства 

Підкомітет з питань антимонопольного права Судової палати знаходиться під тиском, щоб пригальмувати законодавчий пакет, спрямований на технологічних гігантів.

Галузеві групи, великі технологічні компанії та центристські демократи закликали виділити додатковий час і провести слухання, щоб зважити п'ять пропозицій, перш ніж комісія приступить до внесення запланованої на середу націнки.

Законопроекти стосуються Amazon, Apple, Facebook і Google і засновані на розслідуванні, проведеному підкомітетом Палати представників торік, в результаті якого був опублікований блокбастер, де стверджується, що компанії зловживають своєю ринковою владою, і всі вони не погодилися з висновками звіту.

Тепер галузь стверджує, що закон, прийнятий на середу, може привести до "непередбачених" наслідків і в кінцевому підсумку перешкодити споживачам і малому бізнесу, що покладається на їх послуги.

"Рахунки зажадають від нас зниження якості наших послуг і не дозволять нам пропонувати важливі функції, які використовуються сотнями мільйонів американців", — йдеться в заяві Марка Ісаковіца, віце-президента Google у справах уряду і державної політики.

"Ми з повагою рекомендуємо, щоб ці наслідки були більш ретельно розглянуті, перш ніж Конгрес вживе заходів", —  додав Ісаковіц.

Брайан Хусеман, віце-президент Amazon з державної політики, сказав, що група, очолювана республіканцем. Девід Чічіллін (DR.I.), "надмірно швидко просуває ці законопроекти".

Представник Facebook назвав закон "отрутою для технологічної індустрії Америки в той час, коли наша економіка найменше може собі це дозволити", і заявив, що він недооцінює "безжальну конкуренцію в технологічному секторі", вказуючи на конкуренцію з боку іноземних компаній, включаючи належну Китаю TikTok.

 

Apple не відповіла на запит про коментар

Такі галузеві групи, як NetChoice і Chamber of Progress, які перераховують Google, Facebook і Amazon серед своїх членів та партнерів, випустили аналогічні попередження про законодавчий пакет.

"Вони ставлять під загрозу безкоштовні сервіси, які споживачі використовують, щоб відправляти повідомлення і дзвонити близьким, прокладати маршрути, зв'язуватися з професіоналами в області охорони здоров'я, споживати онлайн-контент, включаючи новини та освітній контент, і багато іншого", —  написала президент і генеральний директор TechNet Лінда Мур членам комітет.

 

Водії готові об'єднати Amazon в профспілки 

Міжнародне братство водіїв буде голосувати за резолюцію, що визнає об'єднання Amazon в профспілки одним з головних пріоритетів організації.

Згідно з копією резолюції, в рамках ініціативи під назвою "Проект Amazon" водії створять спеціальний підрозділ, орієнтоване на Amazon, яке буде допомагати працівникам, зацікавленим в організації. 

Група Teamsters, яка налічує понад 1,4 мільйона членів у США і Канаді, вже представляє кілька секторів логістичної галузі, включаючи складські послуги, службу доставки посилок і транспортних працівників.

Водії, RWDSU та Об'єднана профспілка працівників харчової та комерційної галузей вже зробили кроки по організації на Amazon.

За даними профспілки, останнім часом більше тисячі робочих звернулися у RWDSU з приводу створення профспілок, а деякі працівники Amazon створили групи захисту інтересів на своїх підприємствах.

 

Побігаєш за гроші

Клієнти Peloton обурені тим, що компанія відключила функцію безкоштовного пробігу на своїй біговій доріжці високого класу, змусивши користувачів платити додатковий щомісячний членський внесок. Раніше люди, які виклали понад 4000 доларів на бігову доріжку Peloton Tread +, могли вибрати настройку "Просто біжи" і виконувати вправи без доступу до цифрового контенту тренувань Peloton.

Але після недавнього оновлення безпеки функція Just Run зникла, згідно з повідомленнями в соціальних мережах.

 

У Лондоні запускають двоповерхові водневі автобуси

Перший в Великобританії парк двоповерхових автобусів з водневим двигуном буде представлений в Лондоні. Як повідомляє BBC, двадцять автобусів, чиї вихлопні гази не забруднюють навколишнє середовище, будуть обслуговувати маршрут номер 7 між районом Іст-Ектон і Оксфордською площею.

Керуюча компанія транспортом Лондона вже має у своєму парку понад 500 електробусів, а до 2030 року компанія прагне досягти нульових викидів. Нові автобуси можна заряджати один раз в день протягом п'яти хвилин, і їх єдиним прямим побічним продуктом є вода.

Лондон, як і багато великих міст світу, проводить політику, спрямовану на зменшення пробок і зниження шкідливих викидів автомобілів. Серед іншого проводиться політика Сar-free, що обмежує рух автомобілів в міській зоні. Наприклад, плата за в'їзд в центр міста була введена ще у 2003 році. Знижки та пільги передбачені, наприклад, для жителів центральних районів і водіїв електромобілів і машин з гібридними двигунами. Як стверджує влада англійської столиці, збір мита призвів до того, що люди стали частіше їздити в центр на громадському транспорті та велосипедах. 

 
Президент Сальвадору розповів про крипту на вулканічної енергії 

Наїб Букела зробив Сальвадор першою країною у світі, яка затвердила біткоіни як законний платіжний засіб. На початку цього місяця Bitcoin-законопроект був прийнятий в країні абсолютною більшістю. Президент також оголосив про плани перетворити невеликі острівні країни в гарячу точку для чистого видобутку біткоіни.

В день голосування президент відвідав Twitter Space і поспілкувався з більш ніж 23 тисячами криптоентузіастів з усього світу. Під час спілкування його запитали про плани з просування чистого видобутку біткоіни, на що Букела припустив, що країна може використовувати геотермальну енергію вулкана.

Протягом тижня після того, як біткойн став законним платіжним засобом, Букела почав працювати над створенням чистих операцій з видобутку біткоіни.

 
Всесвітній банк відмовився підтримати Сальвадор в переході на біткоіни

Уряд Сальвадору звернулася до Світового банку за технічною допомогою у впровадженні криптовалюта як офіційного методу оплати, але отримало відмову. Всесвітній банк заявив, що не може допомогти у впровадженні біткоіни, враховуючи вплив Майнінг криптовалюта на навколишнє середовище і проблеми з прозорістю

Через відмову Світового банку Сальвадор може зіткнутися з проблемами в визнання біткоіни законним платіжним засобом у встановлений 90-денний термін.

Скептично поставився до рішення сальвадорських влади і Міжнародний валютний фонд. Представник МВФ Джеррі Райс заявив, що з визнанням біткоіни офіційним платіжним засобом в Сальвадорі є ряд економічних, фінансових і юридичних труднощів.

Президента Європейського Центробанку Крістін Лагард заявляла, що біткоіни використовується для "абсолютно ганебної діяльності по відмиванню грошей".

Розробляється центробанками деяких країн цифрова валюта не є аналогом криптовалюта, головною ознакою якої є децентралізованого. Цифрова валюта буде випускатися єдиним емісійним центром в особі центробанку, бути універсальним платіжним засобом, яке можна обміняти на інші форми національної валюти в співвідношенні 1: 1. Формально цифрова валюта буде третім видом платіжного засобу —  на додаток до готівкових і безготівкових коштів.


Четвер, 24 червня

 

Найбільша криптоафера у світі

У ПАР пропали два засновники криптовалютної інвестиційної платформи, а разом з ними зникли біткоіни користувачів на суму 3,6 млрд доларів.

Два брата Каджи запустили Africrypt в ПАР у 2019 році. У квітні цього року старший з братів і глава компанії Амір Каджи повідомив, що компанію зламали. Він попросив клієнтів не звертатися до юристів і владі, заявивши, що це сповільнить процес повернення втрачених коштів.

На піку вартості криптовалюта у квітні зниклі 69 тисяч біткоіни оцінювалися більш ніж в 4 млрд доларів. Незважаючи на прохання Аміра Каджи, ряд інвесторів звернулися в юридичну фірму Hanekom Attorneys. У ній агентству Bloomberg повідомили, що відразу "запідозрили недобре" в проханні глави Africrypt. За інформацією юристів, співробітники компанії втратили доступ до програмно-апаратної платформи за тиждень до передбачуваної атаки.

Hanekom Attorneys не вдалося з'ясувати, де знаходяться брати. Вона встановила, що біткоіни з рахунків Africrypt в ПАР вивели і провели через великі майнінг-пули, після чого криптовалюта стало неможливо відстежити. Справою зайнялася елітний підрозділ поліції ПАР, ще одна компанія зайнялася процесом ліквідації Africrypt.

У квітні цього року в Туреччині подібним чином завершила свою роботу місцева криптовалютна біржа Thodex, що працює з 2017 року. 21 квітня понад 390 тисяч активних клієнтів біржі втратили доступ до своїх гаманців, а гендиректор біржі, за даними агентства DHA, видалив свої акаунти в соціальних мережах і виїхав з Туреччини з 2 млрд доларів в криптовалюту, що належать інвесторам. 

 

М'ясо за вакцину

Зламаний американський м'ясопереробний завод JBS USA оголосив у четвер, що буде пропонувати безкоштовно яловичину, свинину і курку протягом року 50 американським сім'ям, які будуть вакциновані проти COVID-19 в найближчі тижні в клініках, спонсорованих компанією Reuters.

Американський підрозділ бразильської групи JBS SA — найбільшого в світі постачальника м'яса, і Pilgrim's Pride — виробник курятини в США, контрольний пакет акцій якого також належить JBS, торік зазнали критики після того, як тисячі співробітників на їх бойнях захворіли COVID -19. Щоб контролювати поширення вірусу, м'ясопереробні підприємства США призупинили свою діяльність, що призвело до проблем з поставками м'яса і зростання цін.

Обидві компанії нині заявляють, що близько 70% їх 66 000 співробітників в США повністю вакциновані, і сподіваються, що їх безкоштовна пропозиція м'яса також спонукає до вакцинації сільських жителів навколо, які живуть близько їх підприємств, а не тільки їх власних співробітників.


Gucci представляє альтернативу шкірі без тварин

Італійський бренд розкішної моди оголосив у четвер, що Gucci почне використовувати новий матеріал, який не містить тваринних складових та інших екологічно чистих матеріалів. 

Цей матеріал під назвою "Demetra" являє собою "новий революційний розкішний матеріал, що поєднує в собі якість, м'якість, довговічність та масштабованість з екологічною ідеєю". 

Три моделі кросівок Gucci, представлені в четвер, є першими продуктами, виготовленими з використанням Demetra, а інші компоненти взуття містять "органічну бавовну, перероблену сталь і перероблений поліестер", —  заявили в компанії. 

Моделі Gucci New Ace і Gucci Rhyton зараз доступні в інтернеті та в магазинах Gucci, а взуття Gucci Basket буде доступна з п'ятниці. 

Компанія заявила, що незабаром планує випустити іншу взуття та продукти, виготовлені з використанням Demetra, які, за даними Gucci, містять до 77 відсотків матеріалів рослинного походження. 

Цей крок послідував після того, як у 2017 році бренд оголосив, що офіційно припинить продаж хутряних виробів, а з початку 2018 року "взагалі не використовувала хутро тварин". 

За Gucci пішли кілька інших люксових брендів і компаній, які вирішили відмовитися від використання хутра тварин, включаючи Macy's, Versace і Prada. 

 

Кампанія, трудова драма: кожен п'ятий без роботи

В італійській Кампанії 50% громадян ризикують опинитися в списку бідних і тих, хто, по суті, виявляється на узбіччі суспільства. Південні регіони знаходяться на останніх п'ятнадцяти місцях європейського рейтингу, а серед гірших —  Кампанія, де кожна п'ята людина є безробітною. На півдні 40% молодих людей як і раніше живуть вдома через труднощі з роботою, а 41,7% людей у віці 30-34 років перебувають у незадовільному фінансовому становищі і погоджуються на роботу навіть без контракту і страховок.

 

Ціни ростуть, доходи знижуються

ВВП двадцяти найсильніших країн світу повернулися в першому кварталі 2021 року до допандемічного рівня. Індія, Туреччина і Китай перевершили їх кварталом раніше, і продовжили відновлення —  на 2,1%, 1,7% і 0,6% зростання відповідно (після 9,3%, 1,7% і 2,6% в попередньому кварталі). Цей різкий зліт відображає збільшення попиту на товари, і породжений як стимулами урядів, так і зростанням споживання. Але підприємства, простоюють під час коронакризи або відправили співробітників у відпустки, тепер не можуть швидко отримати сировину і комплектуючі в обсягах, які дозволили б їм знову працювати на повну потужність.

Нехватка контейнерів для транспортування, недостатня пропускна здатність портів і кризам, подібним до того, що трапилося в Суецькому каналі, підвищили вартість перевезення по всьому світу.

Дефіцит вже відчувається практично у всіх сферах, від мікрочіпів і хлору до харчових продуктів.

Деякі експерти пов'язують очікуване підвищення цін з імовірністю вступу економіки в нову фазу високої інфляції після утримуваних багато років поспіль низьких процентних ставок, і через те, що уряди почали "друкувати" величезні суми грошей в останнє десятиліття, особливо —  під час коронакризи. 

 

Всесвітня податкова реформа вплине на Ізраїль

Міністр фінансів Авігдор Ліберман повідомив про приєднання Ізраїлю до проекту оподаткування цифрової економіки, розробленим OECD у співпраці з G20. Йдеться про оподаткування підприємств, точніше —  податок на прибуток. Цей податок, зібраний з фірм і з індивідуальних підприємців, у 2019 році приніс скарбниці 68 млрд шекелів.

Рівень оподаткування в Ізраїлі —  23 відсотки з прибутку —  відносно високий, в порівнянні з рядом інших країн. Для порівняння, у Франції базова ставка податку на прибуток становить 32 відсотків, в Голландії та Іспанії —  25 відсотків, в США —  21 відсоток. Але це тільки базова ставка, а на практиці багатьом великим роботодавцям (найбільші з яких — Intel і "Тева") надана податкова пільга. Відповідно до закону про заохочення інвестицій, податок на прибуток для них знижується до 16 відсотків, а в регіонах розвитку —  до 7.5 відсотків. Деякі платять і того менше —  6 відсотків, а в ряді випадків від податку звільняється певна частина діяльності компанії.

Це не перетворює Ізраїль в "податковий притулок". Зарубіжні експерти, вивчивши ізраїльський закон про заохочення інвестицій, не побачили в ньому нічого поганого.

Коли нові правила наберуть чинності, Ізраїлю доведеться знаходити більш гнучкі та витончені методи стимулювання інвестицій в зонах розвитку. Наприклад, виділяти цільові гранти або стимулювати залучення місцевих працівників. Але навіть зменшена ставка в 16 відсотків для великих роботодавців все ж вище мінімально допустимої за новою реформою. 

 

Orange Fab з 4 румунськими стартапами

Чотири стартапу, що пропонують рішення для управління відходами, кібербезпеки, зарядки електросамокатів і оптимізації процесів взаємодії з клієнтами за допомогою штучного інтелекту, входять в акселератор Orange Fab після вибору з програми "Міста майбутнього",

Завдяки програмі прискорення Orange Fab, стартапи CityDock, CyberEdu, ECON і EmailTree.AI отримають вигоду від наставництва з розробки продуктів і доопрацювання бізнес-плану разом з професіоналами Orange Румунія. Вони також матимуть доступ до Orange 5G Lab, сучасному комунікаційному обладнанню і технологіям, таким як LoRaWAN або LTE-M, і отримають підтримку в реалізації пілотних проектів з компаніями та державними органами.

*CityDock —  мережа розумних зарядних станцій для електросамокатів, CyberEdu —  платформа для навчання та електронного навчання фахівців з безпеки, ECON — система управління відходами, mailTree.AI —  рішення, яке підтримує ефективність процесів взаємодії з клієнтами і підтримки.

Разом з Orange і його партнерами нові стартапи, відібрані в Orange Fab, отримають можливість взяти участь в заході Cities of the Future Startup Forum в Брашові 28 червня, де вони зможуть представити свої рішення потенційним клієнтам в регіоні.

 

Payoneer вийшов на NASDAQ з цінником 3,3 мільярда доларів 

Ізраїльська стартап-компанія Payoneer, яка розробила платформу міжнародних платежів, домовилася про своє поглинання СПАК-компанією FTAC Olympus Acquisition Corp з метою виходу на нью-йоркську біржу високих технологій NASDAQ.

Після злиття вартість стартапу складе 3 мільярди доларів. Угода привертає додаткову увагу ЗМІ у зв'язку з тим, що одним з інвесторів в компанію є прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет.

Точна частка акцій Беннета невідомо, однак за оцінками фахівців, після емісії він став на кілька мільйонів доларів багатше.

 

IKEA визнали винною в шпигунстві

Французька філія Ingka Group, що володіє більшістю магазинів IKEA по всьому світу, отримала від французького суду штраф в розмірі 1,2 мільйона доларів за стеження за французьким персоналом, а також за деякими клієнтами протягом декількох років.

Групу з виробництва плоских меблів звинуватили в порушенні конфіденційності своїх співробітників, перевіряючи записи їх банківських рахунків і іноді використовуючи "фальшивих співробітників" для складання звітів про співробітників. Потім дані були використані для переслідування профспілкових лідерів і в інтересах ІКЕА в суперечках з покупцями.

Також з'ясувалося, що компанія заплатила за доступ до поліцейських файлів.

Прокуратура домагалася штрафу в розмірі 2,3 мільйона доларів. Юристи французької профспілки CGT і кілька осіб, які потребують компенсації, заявили, що остаточна сума невелика, але вітали результат.

Компанія заявила, що переглядає рішення суду, щоб з'ясувати, чи потрібні подальші заходи, після того, як вона зробила кроки щодо припинення стеження.

 

П'ятниця, 25 червня

 

Нафтогаз підвищив тариф ще на 10% 

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" встановила ціну на липень в рамках тарифного плану "Місячний" на рівні 13,13 грн/куб. м. Про це свідчать дані на сайті компанії.

Відзначимо, що в червні відповідний тариф був встановлений на рівні 11,94 грн / куб.м. Тоді підвищення ціни на газ пояснили загальною тенденцією зростання цін на європейському ринку до максимальних значень за останні роки.

Однак в компанії підкреслили, що переважна кількість клієнтів отримують газ за річним тарифом, а перехід на місячний тариф є виключно добровільним. Зокрема, поки що ніхто з клієнтів "Нафтогазу" не отримує газ за тарифом "місячний".

Вартість газу в рамках річного тарифного плану становить 7,96 грн/куб.м.

 
Надруковані протези кампанії Ayudame3D

Колись будучи дизайнером іграшок з використанням тривимірного друку, 27-річний Мартінес почав експериментувати з використанням тих же технік для виготовлення протезів. Однак після доставки п'яти протезів в притулок для сиріт в Кенії Мартінес вирішив присвятити всі свої зусилля допомоги інвалідам.

Чотири роки по тому Ayudame3D перетворилася на глобальну компанію, щорічно постачає від 200 до 250 штучних рук по всьому світу безкоштовно для тих, хто їх запитує.

Виготовлені з пластику протези рук, що доходять до зап'ясть, ліктів або плечей, є основним продуктом організації, хоча вона додатково виробляє медичне обладнання, іграшки та сувеніри, які продаються, щоб допомогти зібрати гроші на створення протезів.

Ayudame3D —  ідеальний зразок соціально відповідального бізнесу.

 
Палестинська автономія має намір випустити свою цифрову валюту

Палестинське управління грошового обігу перевіряє можливість випуску власної цифрової валюти. За словами директора управління Ферас Мільхема, на поточний момент проводяться два дослідження з даного питання і ведуться консультації з кількома центральними банками.

На поточний момент у Палестинській автономії немає власної валюти. На її території звертаються ізраїльський шекель, йорданський динар і долар США. При цьому в рамках боротьби з відмиванням капіталу і фінансуванням терору Ізраїль сильно обмежує оборот шекелевої готівки.

Нагадаємо, що можливість введення цифрового шекеля розглядає і Банк Ізраїлю, який проводив нещодавно моделювання подібного кроку.

 

Росія буде контролювати метал

Росія планує ввести тимчасовий податок на експорт сталі, нікелю, алюмінію і міді в рамках зусиль по утриманню інфляції під контролем після того, як ціни на метали виросли через зростання цін на сировину в цілому.

Міністр економіки Росії Максим Решетніков заявив, що базовий рівень податку становитиме 15% плюс певний тариф для кожного металу. Податок буде діяти з 1 серпня по 31 грудня.

Ці податки можуть мати далекосяжні наслідки для світового ринку металів в умовах обмеженої пропозиції певних продуктів, таких як алюміній.Російська група United Co. Русал контролює близько 10% світового ринку алюмінію, а група ПАТ "ГМК" Норільський нікель" виробляє близько 20% світового нікелю.

Оголошене Москвою мито на експорт металів є останнім із серії заходів, що вживаються урядами по всьому світу для протидії зростанню цін на сировину та інші товари. Росія вже ввела податок на експорт пшениці, а Китай в цьому році вжив додаткових заходів для стримування інфляції.


Microsoft представляє Windows 11

Через шість років Microsoft представила нове покоління своєї операційної системи Windows для ПК. Одним з нововведень в Windows 11 є те, що програмне забезпечення Microsoft Teams для відеоконференцзв'язку та спільної роботи безпосередньо інтегровано в офіс.

На додаток до програм Windows комп'ютери також зможуть використовувати додатки для операційної системи Google Android, як повідомила компанія в четвер. Вони надходять на платформу через магазин Android від Amazon і створюються для роботи за допомогою технологій компанії Intel, що виробляє мікросхеми. У Windows 11 також були перероблені різні елементи управління, включаючи кнопку "Пуск" і відповідні меню, які тепер можна знайти в середині панелі завдань, а не на краю.

Переважна більшість ноутбуків і настільних комп'ютерів у світі працюють під управлінням Windows. На відміну від Apple, Microsoft дотримується того факту, що пристроями з Windows можна працювати як з клавіатурою, так і з сенсорними екранами. Група iPhone, з іншого боку, постійно утримується від дозволу управління через екран на своїх комп'ютерах Mac.

Розробники додатків можуть інтегрувати свої власні способи оплати на платформу Windows, і Microsoft не стягуватиме за це плату, підкреслили в групі. Конкретна дата виходу Windows 11 не згадується —  вона очікується восени разом з новими пристроями від виробників ПК, на яких операційна система вже встановлена.

 

Електронні аукціони землі

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони".

Згідно з інформацією на сторінці відповідного законопроекту №2195 на сайті Верховної Ради, документ повернутий з підписом президента 24 червня.

Як повідомлялося, Верховна Рада 18 травня ухвалила в цілому законопроект №2195 про внесення змін до Земельного кодексу та закон "Про оренду землі" щодо продажу на електронних аукціонах земельних ділянок, що перебувають у державній і комунальній власності, або прав на них.

Згідно з документом, земельні торги будуть проводитися відповідно до договору між організатором торгів і оператором електронного майданчика.

 

Сільгосп реформа ЄС

Країни ЄС і Європарламент дійшли згоди про компроміс у суперечці про реформу багатомільярдної європейської сільськогосподарської політики. У майбутньому потрібно вкладати більше грошей в захист навколишнього середовища та клімату. Угода про сільськогосподарську політику ЄС на суму близько 270 мільярдів євро на 2023-2027 роки ще не підтверджено офіційно.

Австрійський "зелений" депутат Європарламенту Томас Вайц розкритикував той факт, що компроміси будуть значно відставати від оголошень про "зелений курс". Він згадав про використання меншої кількості пестицидів, більшого —  органічного землеробства і більший захист навколишнього середовища, клімату та біорізноманіття. Екозаходи в розмірі 25 відсотків з однорічною фазою навчання у 20 відсотків є недостатніми й можуть бути пом'якшені. Також не буде обмеження на премії за площу.

Угода про сільськогосподарську реформу ще не було офіційно підтверджено парламентом ЄС і країнами ЄС. Зелені ЄС вже заявили, що хочуть організувати більшість в парламенті проти угоди, але успіх вважається сумнівним.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини