Головна Статті Бізнес економіка Економічні підсумки 2023 року у світі: повільний ріст та стабілізація цін
commentss Cтатті Всі новини

Економічні підсумки 2023 року у світі: повільний ріст та стабілізація цін

У світі торгівля скоротилася на 5% за підсумками 2023 року

1 січня 2024, 09:00
Поділіться публікацією:

Ніхто не передбачав, що 2023 рік буде легким для світової економіки. Майже всі аналітики очікували глобальної рецесії у 2023 році, оскільки центральні банки провідних країн боролися з високою інфляцією. Але вони помилялися. Світовий ВВП зріс майже на 3%, ринки праці встояли, інфляція знизилась, а фондові ринки зросли майже на 20%.

Економічні підсумки 2023 року у світі: повільний ріст та стабілізація цін

Економічні підсумки 2023 року у світі (фото з відкритих джерел)

Проте, економіка в різних частинах світу розвивалася нерівномірно, тому варто розглянути як пройшов 2023 рік не тільки для світу в цілому, а й для окремо взятих країн зокрема.

Економіки провідних країн світу продовжили зростати

У 2023 році світова економіка зростала помірними, але стійкими темпами завдяки стабільному ринку праці та високому споживчому попиту, хоча темпи до кінця року дещо сповільнилися. Насамперед, ріст світової економіки у 2023 році відбувся завдяки таким країнам як Китай та США.

У Сполучених Штатах стійкий внутрішній споживчий попит і сильний ринок праці забезпечили впевнене зростання, незважаючи на значне посилення монетарної політики. У Китаї скасування заходів стримування, пов'язаних з пандемією, на початку року та більш широке відновлення споживання компенсували проблеми у секторі житлової нерухомості.

У провідних економіках світу останні дані подають різні сигнали. І в Китаї, і в США зростання реального ВВП прискорилося в третьому кварталі, тоді як у Великій Британії воно залишилося незмінним, а в Японії скоротилося на тлі високої інфляції, що негативно позначилася на економічній активності та споживанні в обох країнах.

Зростання світового ВВП прогнозується на рівні 3,1% у 2024 році та 3,2% у 2025 та 2026 роках, що загалом відповідає вересневим прогнозам, але є нижчим за середній показник до пандемії на рівні 3,6% (зафіксований у 2012-2019 роках). У США зростання економіки переглянули в бік збільшення. У Великій Британії, за оцінками експертів, економіка уникне рецесії, але зростання у 2024 та 2025 роках переглянули в бік зниження, що відображає відтермінований вплив посилення монетарної політики на тлі високої інфляції. Для країн Азії, що розвиваються та Китаю прогноз економічного росту загалом залишився без змін.

Світова торгівля скоротилася на 5% за підсумками 2023 року

Згідно з прогнозами, представленими на Конференції ООН з торгівлі і розвитку (UNCTAD), за підсумками 2023 року світова торгівля скоротиться на 5%. По даним UNCTAD, обсяги світової торгівлі товарами у цьому році складуть біля 30,7 трильйона доларів, що на 2 трильйони або 8% менше, ніж у 2022 році. Разом з тим,  обсяг послуг у світі зросте у  2023 році майже на 500 мільярдів доларів або 7%.

Слабкі показники в річному вимірі пояснюються зниженням внутрішнього попиту у великих економіках світу та сповільненням торгівлі на ринках країн, що розвиваються. Також не останню роль в скороченні торгівлі зіграло зняття обмежень, пов'язаних з пандемією, які підтримували зростання торгівлі до 2022 року.

Очікується, що темпи росту світової торгівлі відновляться в найближчі роки. За прогнозом, світова торгівля зросте на 3,0% у 2024 і 2025 роках і на 3,2% у 2026 році.

Світова інфляція сповільнилася до 7%

У 2022 році на фоні пост-пандемічного відновлення інфляція у світі набула вражаючих масштабів: у розвинутих країнах світу вона склала в  середньому 7,2%, а  в країнах з ринками, що розвиваються, понад 10%. У 2023 році інфляційні процеси дещо послабилися. За даними МВФ інфляція знизилася з 8,7% у 2022 році до 6,9% у поточному році. Очікується, що до 2025 року більшість країн світу з розвинутою економікою досягнуть своїх інфляційних цілей.

Серед  основних причин, які вплинули на уповільнення інфляція, слід виділити наступні:

·       насамперед,  падіння цін на енергоносії та продовольчі товари, що стрімко підвищилися після початку повномасштабної війни між Україною та Росією  Проте, світовий ринок швидко адаптувався до нових геополітичних реалій, не дозволивши Росії диктувати свої умови;

·       зусилля країн колективного Заходу по переорієнтації ланцюжків постачання після введення санкцій проти країни — агресора.

Ціни на енергоресурси стабілізувалися

Першу половину 2023 року на нафтовому ринку у світі спостерігалося затишшя, викликане рівновагою між попитом та пропозицією. Після того, як Саудівська Аравія та Росія продовжили добровільне скорочення видобутку до кінця року, а запаси нафти та дистилятів зменшилися до дуже низького рівня, ціни на нафту в середині вересня підскочили до позначки $98 за барель.

Після періоду зростання цін на нафту у вересні та жовтні на тлі продовження скорочення пропозиції ОПЕК+ до кінця 2023 року та ризиків для поставок з Близького Сходу через конфлікт у регіоні, ціни на нафту впали.

На початку жовтня ф'ючерси на нафту марки Brent впали більш ніж на $12 до $84 за барель через погіршення макроекономічних показників та ознаки падіння попиту в США, оскільки поставки бензину впали до рівня, небаченого за останні два десятиліття. Падіння попиту було особливо сильним на ринках країн, що розвиваються.

В кінці 2023 року енергетичні ринки світу все ще перебувають у напрузі через різке зростання геополітичних ризиків на Близькому Сході, на який припадає понад третина всієї світової торгівлі нафтою морським транспортом. Коли ринки відкрилися після несподіваного нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, трейдери заклали в ціну премію за ризик у розмірі 3-4 доларів за барель. Відтоді ціни стабілізувалися в межах 85-90 доларів за барель нафти марки Brent.

Втім, ціни на нафту підтримується зростанням попиту таких країн як Китай, Індія та Бразилія, причому на Китай припадає 77% цього приросту. 

Очікується, що ціна нафти знизиться з 84 доларів США за барель у 2023 році до 73,6 доларів США за барель у 2026 році.

Ціни на природний газ були скориговані протягом 2023 року в бік зниження більш суттєво.

На початку опалювального сезону в Європі попит на природний газ зменшився на фоні повних сховищ, що значно вплинуло на його ціну. Навіть ризик зменшення поставок, пов'язаний із закриттям ізраїльського газового родовища після терористичних атак та витоків з газопроводу між Фінляндією та Естонією, не зміг змінити цю тенденцію.

В цілому, крива газових ф'ючерсів змістилася вниз порівняно з вересневими прогнозами (на 12,6% на 2024 рік і на 6,9% на 2025 рік).

Ціни на метали зросли, головним чином, завдяки позитивним економічним новинам з Китаю.

Світові ціни на продовольство впали за рік на 11%.

Цікава тенденція спостерігалась на ринку продовольчих товарів у світі протягом 2023 року. Якщо у 2021 — 2022 роках ціни на продовольство послідовно зростали, то у поточному році вони стабілізувалися і почали знижуватися.

В листопаді 2023 року порівняно з аналогічним місяцем минулого року ціна основних продовольчих товарів за даними ФАО  (продовольча та сільськогосподарська організація)  ООН знизилися на 10,7%.

Підбиваючи підсумки, можна стверджувати, що 2023 був роком позитивних змін для економіки світу з невеликими потрясіннями, які суттєво не вплинули на її поступальний розвиток та подальші перспективи позитивних змін. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

1 січня 2024, 11:54

Вот вам экономичные пидсумкы. Оказывается "Укропатриот" Зеленский, этот выблядок, уже прикупил через подставную фирму Film heritage Inc виллу Геббельса на Богензее, которая находится совсем недалеко от Берлина. За нее он отвалил €8, 4 млн. Теща Зельца чуть раньше приобрела виллу в Египте. Вот истинные цели всей его пиаркомпании. И нахер ему не сдалась победа и тем более Украина. А вы дохните там в окопах, пока этот мерзкий, циничный выблядок обогащается.


Новини