Головна Статті Бізнес економіка Економічний прогноз на 2024 рік: чи вдасться уникнути глобальної рецесії
commentss Cтатті Всі новини

Економічний прогноз на 2024 рік: чи вдасться уникнути глобальної рецесії

Головними ризиками для економічного відновлення України є збільшення інтенсивності війни, міграцію населення та експортні потужності чорноморських портів

1 січня 2024, 11:00
Поділіться публікацією:

2023 рік запам’ятається не тільки політичними потрясіннями у світі, а й економічними здобутками на фоні постпандемічного відновлення. Напередодні 2024 року, провідні фінансові аналітики дали прогноз розвитку у новому році економіки світу в цілому, та деяких країн зокрема.

Економічний прогноз на 2024 рік: чи вдасться уникнути глобальної рецесії

Економічний прогноз на 2024 рік. Фото з відкритих джерел

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у своєму останньому звіті про основні глобальні тенденції та перспективи на наступні 2 роки, який виходить двічі на рік, прогнозує сповільнення економіки розвинених країн світу.

Зростання сповільниться з 2,9% у 2023 році до 2,7% у 2024 році, а потім зросте до 3% у 2025 році завдяки відновленню реальних доходів і зниженню процентних ставок.

Однак раніше ОЕСР прогнозувала уповільнення зростання через слабкі показники PMI (індекса ділової активності) у багатьох великих економіках та через стабільно низький рівень споживчого попиту.

Міжнародне агентство Fitch Ratings прогнозує зниження темпів зростання світової економіки з близько 3% у 2023 році до майже 2% у 2024 році.

Темпи зростання економіки будуть нерівномірні

Розвинуті економіки, як правило, зростають повільніше, ніж ринки, що розвиваються, а показники Європи відстають від Північної Америки та провідних економік Азії.

Європі, де на економіку сильно впливають високі процентні ставки і де вищі ціни на енергоносії тягнуть за собою зниження доходів, особливо складно повністю відновитися.

На противагу цьому, зростання ВВП у Сполучених Штатах та багатьох інших країнах, що виробляють сировинні товари, більш стійке. Країни з ринками, що формуються, та країни, що розвиваються, в цілому зберегли в останній рік темпи зростання, близькі до тих, що спостерігалися до пандемії.

Агенство Fitch прогнозує, що економіка США різко сповільниться, але уникне рецесії, а зростання в Китаї опуститься нижче 5%.

За даними ОЕСР, Єврозона може розраховувати на 0,5% річного зростання ВВП за останні 3 місяці 2023 року. Очікується, що у 2023 році ВВП блоку зросте на 0,6%, а потім на 0,9% у 2024 році та 1,5% у 2025 році відповідно.

Економічне зростання сповільнюється в Європі, де важливість банківського фінансування є відносно високою, а вплив на доходи громадян від підвищення цін на енергоносії особливо сильний. У перспективі, однак, очікується, що споживчий попит буде високим завдяки обмеженому ринку праці та зростанню реальних доходів на тлі сповільнення інфляції.

З іншого боку, повний вплив жорсткішої монетарної політики у Єврозоні ще не проявився, і економічна активність може постраждати сильніше, ніж очікується.

Помірне відновлення в Єврозоні лише частково компенсує сповільнення у США та Китаї, стверджують аналітики Fitch.

Також, за даними експертів агенства, провідні показники міжнародної торгівлі поки що не вказують на сильне відновлення,.

Інфляція сповільниться, але все ще викликатиме занепокоєння

Інфляція знизилася майже у всіх великих економіках світу за останній рік, головним чином завдяки помірному рівню цін на енергоносії в першій половині 2023 року.

Однак скорочення видобутку ключовими країнами ОПЕК+ та перебої з постачанням на нафтовому ринку призвели до зростання цін на нафту з червня місяця. Це в поєднанні з невизначеністю через зростання геополітичної напруженості наразі затьмарює інфляційні перспективи.

За оцінками, базова інфляція в країнах G7 в цілому впала нижче 3% у третьому кварталі 2023 року порівняно з попереднім кварталом, сповільнившись з понад 4,25% у першому півріччі.

За даними ОЕСР, інфляція в Єврозоні сповільниться до 2,9% наступного року після 5,5% у 2023 році і зупиниться на рівні 2,3% у 2025 році.

Цільовий показник ЄЦБ у 2% не буде реальним ще 2 роки, прогноз сигналізує про 2,1% лише на самий кінець періоду — останні 3 місяці 2025 року.

Безробіття залишиться низьким

У країнах ОЕСР рівень безробіття залишається низьким і очікується на рівні 5,1% як у 2024, так і в 2025 році.

Прогнозується, що  у 2024 році рівень безробіття зросте в США, Великобританії, Канаді та Австралії. Водночас в Японії та Єврозоні безробіття, як очікується, залишиться низьким і наблизиться до поточного рівня в 6,5%.

Хоча зростання зайнятості населення залишається високим у всьому світі, в 2023 році спостерігалося уповільнення у цій сфері, зменшення кількості вакансій, а в деяких випадках невелике підвищення рівня безробіття.

Наразі обмеженність ринків праці продовжує підтримувати споживчий попит. Однак паралельно з цим, за прогнозами, приватні інвестиції будуть стримуватись високими процентними ставками.

Жорстка монетарна політика національних банків вплинула на ринок житла: інвестиції в нерухомість були загалом слабкими серед економік ОЕСР у другій половині 2022 року та першій половині цього року на тлі високих іпотечних ставок. Зростання цін сповільнилося з кінця 2022 року, а в деяких випадках навіть змінилося на протилежну тенденцію. Що стосується Європи, то об’єм продаж та інвестиції ще не впали, але продовжують зменшуватися.

Економічні наслідки кризи між Ізраїлем та ХАМАС

Розширення конфлікту на Близькому Сході може перекреслити поточні глобальні економічні очікування, особливо для європейських економік, дуже чутливих через підвищення цін на енергоносії та продукти харчування.

Затьмарюючи глобальні економічні перспективи, розширення конфлікту на Близькому Сході може спричинити значний дефіцит на енергетичних  продовольчих ринках , а якщо фінансові ринки оцінять додатковий ризик, це призведе до подальшого сповільнення зростання і, зрештою, до інфляції.

Зростання інфляційних очікувань може змусити центральні банки утримувати облікову ставку на високому рівні довше, ніж очікувалося, що супроводжуватиметься жорсткішими умовами видачі кредитів, що призвее до зростання безробіття та банкрутств.

Світова торгівля залишиться слабкою

"Світова торгівля  далі залишатиметься слабкою", — заявила головний економіст ОЕСР Клер Ломбарделлі. За оцінками ОЕСР, у першій половині 2023 року світова торгівля товарами та послугами скоротилася майже на 5% у річному порівнянні.

Галузь постраждала від зростання торговельних обмежень, протекціоністської політики та реструктуризації міжнародних ланцюгів доданої вартості. Невизначеність перспектив світової торгівлі викликає ключове занепокоєння, враховуючи її важливість для економічного розвитку.

Прогноз розвитку економіки України на 2024 рік

Міжнародне агентство Fitch Ratings оприлюднило свій прогноз щодо розвитку української економіки у 2024 році. Зокрема, по даним аналітиків, в Україні продовжиться лібералізація валютного курсу гривні, а  також операцій з іноземним капіталом.

В цілому, агенство оптимістично налаштовано щодо росту української економіки, який має скласти у 2024 -2025 роках в середньому біля 4,5%, в першу чергу через ефект низької бази (різке падіння у 2022 році після початку повномасштабної війни з Росією) та збільшення розміру заробітної плати.

Середньорічний показник інфляції наступного року складе біля 9,1 % (у жовтні 2023 року він знизився до 5, 1% порівняно з 12,8% у червні).

Головними ризиками для економічного відновлення України Fitch бачить збільшення інтенсивності війни, міграцію населення та експортні потужності чорноморських портів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

1 січня 2024, 11:56

Оказывается "Укропатриот" Зеленский, этот выблядок, уже прикупил через подставную фирму Film heritage Inc виллу Геббельса на Богензее, которая находится совсем недалеко от Берлина. За нее он отвалил €8, 4 млн. Теща Зельца чуть раньше приобрела виллу в Египте. Вот истинные цели всей его пиаркомпании. И нахер ему не сдалась победа и тем более Украина. А вы дохните там в окопах, пока этот мерзкий, циничный выблядок обогащается.


Новини